Ανοδική η πορεία της Ευρωζώνης παρά τα προβλήματα υποστηρίζει η Wall Street Journal




Τη θετική πορεία της ευρωζώνης το 2013, λόγω των επικερδών ομολόγων κρατών μελών της ένωσης τα οποία εξακολουθούν να δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, προβάλλει ο εκ του συντακτικού επιτελείου της WALL STREET JOURNAL, Richard Barley σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ με τίτλο «Europe’s Unlikely Haven Status».

Όπως υποστηρίζει ο αναλυτής, η αποφυγή των χρηματοπιστωτικών  κινδύνων (risk aversion) που έπληξε άλλες αγορές, δεν επηρέασε αρνητικά την αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, ενώ παράλληλα η ευρωζώνη θα επωφεληθεί ενδεχομένως από την τελευταία αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές, όπου οι επενδυτές προβαίνουν σε μαζικές αναλήψεις.

Βέβαια, συνεχίζει ο Barley, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει αδύναμη παρά την ανοδική της πορεία και η κατάσταση θα μπορούσε εν γένει να χαρακτηριστεί εύθραυστη. Μια από τις στρατηγικές που η Ευρώπη έχει υιοθετήσει με στόχο την ανάκαμψη είναι η ενίσχυση των εξαγωγών στις αναδυόμενες αγορές, αν και η Γερμανία αντιμετωπίζει  προβλήματα στην Ασία και η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη στις διαμάχες που συμβαίνουν στη γείτονα Τουρκία.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304851104579362702895133772?KEYWORDS=Greece

ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΠΑΤΟΥΝ: ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ, ΗΒ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δημοσίευμα της GUARDIAN εκτιμά, εξετάζοντας τις περιπτώσεις του ΗΒ, των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ότι τα στοιχεία που καταδεικνύουν μείωση ή αύξηση της εργοστασιακής παραγωγής σε κάθε χώρα χρήζουν επανεξέτασης με πιο νηφάλιο βλέμμα, καθώς αποδεικνύονται παραπλανητικά («Manufacturing Health Checks Show Appearances can be Deceptive»).

Ειδικά, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, σημειώνει ότι φαίνεται πως η άλλη πλευρά της ύφεσης που δημιούργησαν οι περικοπές μισθών και κοινωνικής πρόνοιας, είναι η αμυδρή αύξηση της ανταγωνιστικότητας του εξαγωγικού τομέα. Το κόστος ωστόσο εξακολουθεί να είναι τεράστιο. Η συρρίκνωση της οικονομίας κατά 20% έχει οδηγήσει σε αποπληθωρισμό και ο αποπληθωρισμός αυξάνει το πραγματικό κόστος του χρέους της Ελλάδας.

Αναμένεται επομένως νέο πακέτο βοήθειας σύντομα και όταν αυτό αποτύχει αναμένεται νέα αναδιάρθρωση, καταλήγει το δημοσίευμα. Άλλο δημοσίευμα στην ίδια εφ. αναφέρεται στην αύξηση της ελληνικής παραγωγής («Greece’s Factory Sector Returns to Growth for First Times in four Years»).

http://www.theguardian.com/business/economics-blog/2014/feb/03/manufacturing-health-checks-us-uk-greece

http://www.theguardian.com/business/2014/feb/04/greece-factory-manufacturing-growth-ism

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: