Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Κριμαία της Ουκρανίας εκφράζει ο ΟΑΣΕ




Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εξέφρασε σήμερα “τη μεγάλη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Κριμαία”, τη χερσόνησο της νότιας Ουκρανίας όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας. O Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας και προεδρεύων του Οργανισμού, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν υπευθυνότητα και σύνεση σε αυτήν την επισφαλή κατάσταση.

Ο Μπουρκχάλτερ ζήτησε επίσης “να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση” και όλες οι πλευρές “να αποφύγουν κάθε προσφυγή στη βία”.

Ο προσωπικός ειδικός απεσταλμένος του προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ, ο Ελβετός Τιμ Γκούλντιμαν και η Ύπατη Επίτροπος Εθνικών Μειονοτήτων του Οργανισμού, η Φινλανδή Άστριντ Τορς, θα επισκεφθούν την Κριμαία “εντός των επόμενων ημερών”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Νωρίς το πρωί σήμερα, δεκάδες ένοπλοι κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου της Κριμαίας στη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της επαρχίας, και ύψωσαν τη ρωσική σημαία στα δύο κτίρια.

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας ενέκρινε τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, στις 25 Μαΐου. Παράλληλα, σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών οι βουλευτές καθαίρεσαν την τοπική κυβέρνηση.

ΤΖΟΝ ΚΕΡΙ: Η ΜΟΣΧΑ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΗΝ ΕΔΑΦΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι δήλωσε απόψε ότι η Ρωσία δεσμεύτηκε “να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην επικοινωνία που είχαν οι δύο υπουργοί σήμερα το πρωί, ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε επίσης ότι πίσω από τις ταραχές στην Κριμαία, στη νότια Ουκρανία, δεν κρύβεται η Μόσχα.

Όπως εξήγησε ο Κέρι, ο Ρώσος υπουργός “δήλωσε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται δεν σχετίζονται με το ουκρανικό ζήτημα και ήταν προγραμματισμένες από πριν ενώ επανέλαβε τη δήλωση του προέδρου (της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν) σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τη Ρωσία να συμβάλει, από κοινού με την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, στην προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της Ουκρανίας και προειδοποίησε ότι δεν είναι καιρός για “προκλητικές ενέργειες”.

“Πιστεύουμε ότι όλοι τώρα θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αποφύγουν κάθε είδους προκλήσεις” είπε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο τελευταίος εξέφρασε την ελπίδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να χορηγήσει άμεσα βοήθεια στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό ο διεθνής οικονομικός οργανισμός να ενεργήσει γρήγορα. Σύμφωνα με τον Σταϊνμάγερ, που επισήμανε ότι επείγει να αποτιμηθούν οι ανάγκες του Κιέβου για χρηματοδότηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να χορηγήσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην Ουκρανία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΜΕΡΟΝ ΚΑΛΕΙ ΤΗ ΜΟΣΧΑ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΗΝ ΕΔΑΦΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Η Ρωσία θα πρέπει “να κρατήσει το λόγο της” και “να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας”, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς εντείνεται η κρίση στην Κριμαία, τη χερσόνησο των ρωσόφωνων στη νότια Ουκρανία.

“Όλες οι χώρες θα πρέπει να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα κα την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία ανέλαβε αυτήν την δέσμευση και είναι σημαντικό να κρατήσει το λόγο της. Ο κόσμος παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση”, είπε ο Κάμερον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

“Στηρίζουμε και οι δύο μια ενωμένη και δημοκρατική Ουκρανία και υποστηρίζουμε την επιδίωξη του ουκρανικού λαού να ζήσει σε μια δημοκρατική κοινωνία που θα σέβεται τους νόμους, χωρίς διαφθορά και χωρίς εκφοβισμούς”, συνέχισε ο Βρετανός πρωθυπουργός. “Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για την κατάσταση στην Κριμαία”, όπου σταθμεύει ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, πρόσθεσε.

“Εάν ο ουκρανικός λαός επιθυμεί στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη (…) θα δεχτούμε με ικανοποίηση αυτήν τη θέση. Όμως το θέμα δεν είναι να αναγκάσουμε τον ουκρανικό λαό να επιλέξει μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης. Είναι προς το συμφέρον μας να υπάρχει μια σταθερή και ευημερούσα Ουκρανία, με ισχυρές σχέσεις με τους γείτονές της και αυτό θα πρέπει να επιδιώξουμε όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας”, τόνισε.

Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της επισήμανε ότι “το θέμα της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι κεφαλαιώδους σημασίας”. “Διαπίστωσα ότι η Ρωσία είχε την ίδια άποψη με εμάς για το θέμα αυτό, δηλαδή ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί αυτή η εδαφική ακεραιότητα”, είπε.

Η Μέρκελ παρατήρησε ωστόσο ότι “ουσιαστικής σημασίας για το καλό της Ουκρανίας” είναι η νέα κυβέρνηση να εργαστεί για όλο τον λαό, συμπεριλαμβανομένου και “του μεγάλου ποσοστού των Ρώσων” της χώρας.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΣΧΑ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΔΕΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν είναι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά «μια κυβέρνηση των νικητών» στην οποία περιλαμβάνονται ακραίοι εθνικιστές, υπονοώντας ότι δεν εκπροσωπεί το σύνολο της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκασέβιτς δήλωσε ότι η συμφωνία που συνήφθη την 21η Φεβρουαρίου μεταξύ του αποπεμφθέντος προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και των αντιπάλων του να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει «ξεχαστεί».

«Αντίθετα (…) σχηματίζεται μια “κυβέρνηση των νικητών”, στην οποία περιλαμβάνονται εκπρόσωποι των ακραίων εθνικιστών», πρόσθεσε ο Λουκασέβιτς.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου σημείωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Δύση για να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία, όμως πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το συμφέρον όλων των Ουκρανών και όσες συμφωνίες υπογραφούν θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Ο Λουκασέβιτς επεσήμανε ότι δυτικές χώρες έχουν απορρίψει τις ρωσικές προτάσεις να γίνουν κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης, προτού επιδεινωθεί.

«Παρόλα αυτά, είμαστε έτοιμοι για συνεργασία, με την ξεκάθαρη κατανόηση ότι θα είναι ειλικρινής και θα βασίζεται στην ικανότητα όχι μόνο να υπογραφούν αλλά και να εφαρμοστούν συμφωνίες που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τα συμφέροντα ολόκληρου του ουκρανικού λαού», υπογράμμισε.

Εξάλλου ο Λουκασέβιτς δήλωσε ότι τα σχόλια αξιωματούχων του ΝΑΤΟ σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία ισοδυναμούν με ανάμειξη από την πλευρά του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και επεσήμανε ότι «και πάλι προσπαθούν να λάβουν αποφάσεις για τον ουκρανικό λαό».

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΪΟΥ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ

Το κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας αποφάσισε σήμερα τη διεξαγωγή την 25η Μαΐου ενός δημοψηφίσματος για την παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας σε αυτή την φιλορωσική χερσόνησο στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Το μοναδικό ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι: «Τάσσεστε υπέρ της κρατικής ακεραιότητας της Κριμαίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας;».

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου, 61 από τους 64 βουλευτές που ήταν παρόντες ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Το κοινοβούλιο της Κριμαίας έχει συνολικά 100 βουλευτές.

Εξάλλου το κοινοβούλιο καθαίρεσε την τοπική κυβέρνηση έπειτα από μια ψηφοφορία που διεξήχθη επίσης κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Την 25η Μαΐου θα διεξαχθούν επίσης οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία μετά την αποπομπή το Σάββατο του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Από νωρίς το πρωί μια ομάδα φιλορώσων διαδηλωτών έχει εισβάλει στο κοινοβούλιο και την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και τα έχει καταλάβει. Η πρόσβαση στο κοινοβούλιο δεν ήταν δυνατή σήμερα για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν είδαν τους βουλευτές να εισέρχονται σε αυτό.

Οι βουλευτές είχαν λάβει εντολές να μην έχουν μαζί τους στην αίθουσα το κινητό τους τηλέφωνο ή τον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή τους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάταρος βουλευτής Ενβέρ Αμπντουράιμοφ. Ο ίδιος αρνήθηκε να συμμετάσχει στις ψηφοφορίες υπό αυτές τις συνθήκες. Η Κριμαία διαθέτει ήδη το καθεστώς της αυτόνομης δημοκρατίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Πηγή: ANA-MPA, AFP, REUTERS, DPA – Φωτογραφία: www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: