Άναψαν οι μηχανές στο Κυπριακό




Λευκωσία: Την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις κατά τρόπο που να εστιάζουν στην επίτευξη αποτελεσμάτων εκφράζουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκυπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου στην κοινή διακήρυξή τους.

Την διακήρυξη ανέγνωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Αναστασιάδη-Ερογλου γύρω στη μια μετά το μεσημέρι.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω ισχυρών διεθνών παρεμβάσεων, στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Απαρχή για τερματισμό μιας απαράδεκτης κατάστασης η σημερινή μέρα

«Θέλω να πιστεύω πως η σημερινή μέρα θα αποτελέσει την απαρχή για να τεθεί τέρμα σε μια ανεπιθύμητη και απαράδεκτη κατάσταση που κρατά διαιρεμένο το νησί και το λαό μας για σαράντα τόσα χρόνια», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η επιθυμία των ηγετών και των δύο κοινοτήτων είναι μέσα σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης να καταλήξουμε σε μία λύση που θα τερματίζει οριστικά την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις να ζήσουμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, που με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνύπαρξη, συνδημιουργία και προκοπή, ανέφερε.

«Είναι καλά γνωστό πως η λύση θα βασίζεται στις συμφωνίες κορυφής και τη σωρεία αποφάσεων και ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να μετεξελιχθεί σε ένα ομόσπονδο, δικοινοτικό, διζωνικό κράτος με πολιτική ισότητα», συμπλήρωσε.

Τόνισε  ότι η σημερινή κοινή δήλωση θέτει το πλαίσιο για τις βασικές αρχές λύσεις. «Αυτό που απαιτείται είναι το όραμα και η αποφασιστικότητα των ηγετών αλλά και του λαού της Κύπρου να εργαστούν ώστε από τη μια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ τους  αλλά και ταυτόχρονα να πετύχουμε μία λύση που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους».

Απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του τόπου και σεβόμενος πλήρως τις διαφορετικές απόψεις, ανέφερε ο Πρόεδρος, την καλώ ανταποκρινόμενη στην κοινή επιθυμία του συνόλου των Ελληνοκυπρίων να ενώσουμε δυνάμεις για αυτά που ακολουθούν γιατί είναι καλά γνωστό πως το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί την τελική λύση αλλά την απαρχή μίας επίπονης προσπάθειας προκειμένου να φτάσουμε στους επιθυμητούς στόχους.

«Είμαι βέβαιος, πως η αγάπη προς την πατρίδα μας αλλά και ο δεδομένος πατριωτισμός του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων και του λαού θα επιτρέψουν ώστε ενωμένοι να δώσουμε τον αγώνα για την οριστική δικαίωση των προσδοκιών του λαού μας», κατέληξε.

«Οι συνομιλητές θα διαπραγματεύονται, οι ηγέτες θα αποφασίσουν»

Την ερχόμενη Παρασκευή πιθανόν να συναντηθούν ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Αντρέας Μαυρογιάννης και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου.

Σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Έρογλου ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε το θέμα των επισκέψεων των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα αντίστοιχα, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Χαρακτηριστική ήταν πάντως η δήλωση του Ντερβίς Έρογλου ότι «οι συνομιλητές θα διαπραγματεύονται, αλλά την τελική απόφαση θα την λάβουν οι ηγέτες».

«Ο ηγέτης της ε/κ πλευράς άλλαξε, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται από εκεί που έμειναν», είπε ο Έρογλου, προσθέτοντας με νόημα ότι «με ένα κοινό ανακοινωθέν δεν βρίσκεται λύση». «Τη λύση θα την βρούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το κοινό ανακοινωθέν αποτελεί απλά την έναρξη των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Έρογλου, προσθέτοντας ότι «αυτό που θα μας οδηγήσει σε περιεκτική λύση είναι μια διαδικασία».

Ο Τ/κ ηγέτης επεσήμανε ότι έχει διασφαλιστεί ότι καμιά πλευρά μονομερώς δεν μπορεί να αλλάξει αυτή τη νέα τάξη που θα δημιουργηθεί.

Ανέφερε επίσης ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά πρότεινε όπως οι επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα γίνουν την άλλη βδομάδα, ωστόσο είπε ότι ο καθορισμός της ημερομηνίας θα γίνει από τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Αυτή τη βδομάδα θα συναντηθούν οι διαπραγματευτές – πιθανότητα την Παρασκευή – και θα συζητήσουν βήμα με βήμα, ώστε να ξεκαθαρίσει η διαδικασία. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε επίσης ότι οι διαπραγματευτές θα ετοιμάσουν το πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό το λόγο οι ηγέτες δεν συζήτησαν στη σημερινή συνάντηση με ποιο κεφάλαιο θα αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Τόνισε πάντως ότι δεν υπάρχει αρνητικό κλίμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς για τη σημερινή απουσία του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι τους ενημέρωσαν ότι δεν μπόρεσε να έρθει για οικογενειακούς λόγους.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε επίσης ότι η πρότασή της τ/κ πλευράς είναι όπως η κάθε πλευρά προετοιμάσει το λαό με ομιλίες και να αποφευχθούν οι αλληλοκατηγορίες κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων.

«Οι διαπραγματευτές θα συναντώνται πιο συχνά από ό,τι εμείς και την τελική απόφαση θα την λάβουν οι ηγέτες», είπε ο Έρογλου.

Ερωτηθείς τέλος για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Έρογλου είπε ότι δεν υπάρχει πρόταση στο τραπέζι αυτή τη στιγμή. «Αν έρθει πρόταση θα την αξιολογήσουμε και θα δώσουμε την απάντησή μας», κατέληξε.

Για φωτογραφίες από τη συνάντηση στην ιστοσελίδα του “Φιλελεύθερου” εδώ

ΠΗΓΗ: www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: