Αμερικανική προειδοποίηση στη Μόσχα για Ουκρανία




Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε ξανά τη Μόσχα να αποφύγει να ρίξει λάδι στη φωτιά της Ουκρανίας, ενώ ζήτησε διευκρινήσεις για τις πληροφορίες ότι ρωσικά άρματα μάχης εντοπίστηκαν στη χώρα. Σε δηλώσεις του μετά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε:

“Θέσαμε το θέμα των αεροδρομίων, των τεθωρακισμένων οχημάτων, του (στρατιωτικού) προσωπικού σε διάφορα μέρη. Μολονότι μας είπαν ότι δεν παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία (της Ουκρανίας) και δεν σκοπεύουν να το κάνουν, κατέστησα σαφές ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παρερμηνευτεί υπό τις παρούσες συνθήκες και ότι υπάρχουν ήδη πολλές εντάσεις και είναι σημαντικό για όλους να προσέχουν ιδιαίτερα να μην πυροδοτήσουν την κατάσταση και να μην στέλνουν λάθος μηνύματα”.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ο Λαβρόφ υπογράμμισε στον Κέρι ότι είναι αναγκαίο να χαλιναγωγηθούν οι “ακραίοι ριζοσπάστες” και να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα όλων των πολιτικών δυνάμεων και όλων των ουκρανικών περιοχών στην προσπάθεια για τον τερματισμό της κρίσης.

Ο Ρώσος υπουργός επανέλαβε και πάλι την έκκλησή του για εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Ουκρανία με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την αποπομπή του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς η Μόσχα κατηγορεί τη νέα ουκρανική ηγεσία ότι παραβιάζει τη συμφωνία αυτή και αγνοεί τα συμφέροντα των ρωσόφωνων περιοχών της χώρας. Σύμφωνα με τον Κέρι, ο Λαβρόφ τον διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία να σταθεροποιήσει την οικονομία της.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει απόψε, κεκλεισμένων των θυρών, με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία. Το αίτημα για να συζητηθεί η ουκρανική κρίση υποβλήθηκε από τη Λιθουανία, τη που ασκεί την προεδρία του ΣΑ για τον Φεβρουάριο.

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα έχει στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης, 22:00 ώρα Ελλάδας) μια κλειστή συνεδρίαση και θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία”, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι πρεσβευτές των 15 χωρών-μελών του ΣΑ θα ενημερωθούν για την κατάσταση από τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στον ΟΗΕ και από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Οργανισμού, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν. Δεν είναι βέβαιο ότι το ΣΑ θα εκδώσει κάποια ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση αυτή.

Ένας ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο Ρόμπερτ Σέρι, βρίσκεται στο Κίεβο εδώ και μερικές ημέρες. Σύμφωνα με τον Νεσίρκι, ο Σέρι σκοπεύει να μεταφέρει το μήνυμα του Μπαν ότι στηρίζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ότι είναι αναγκαίο να περιοριστούν οι εντάσεις και να υπάρξει διάλογος.

Όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση στην Κριμαία ο Νεσίρκι είπε ότι “δεν έχει να κάνει κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο” όμως τόνισε ότι “ο ΟΗΕ προφανώς ανησυχεί, παρακολουθεί την κατάσταση και καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να μειώσουν τις εντάσεις”.

Οι ρωσικές αρχές θα χορηγήσουν διαβατήρια στους αστυνομικούς των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων για την καταστολή ταραχών, των διαβόητων Μπερκούτ, οι μονάδες των οποίων διαλύθηκε από τη νέα, φιλοευρωπαϊκή ηγεσία της Ουκρανίας.

Όπως ανακοίνωσε η Μόσχα, τα έγγραφα αυτά θα χορηγηθούν από το ρωσικό προξενείο της Συμφερόπολης στην Κριμαία. “Το ρωσικό προξενείο στη Συμφερόπολη εντέλλεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αρχίσει, το συντομότερο δυνατόν, τη χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στις δυνάμεις των Μπερκούτ”, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι Μπερκούτ ήταν η αιχμή του δόρατος στην επιχείρηση καταστολής των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης στο Κίεβο. Εικονολήπτες και φωτορεπόρτερ μέσων ενημέρωσης είχαν κινηματογραφήσει και φωτογραφίσει τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων να πυροβολούν με αληθινά πυρά εναντίον του πλήθους.

Στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους δεκάδες διαδηλωτές. Οι νέες αρχές της Ουκρανίας διέταξαν τη διάλυση της μονάδας κρίνοντας ότι έχει πέσει σε “ανυποληψία” στα μάτια του ουκρανικού λαού.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, DPA, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: