WSJ: Η Ελληνική Προεδρία ενδέχεται να επισκιαστεί από αιτήματα για νέο δάνειο υποστήριξης




Με αφορμή την πρόσφατη ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, η Matina Stevis σε ανταπόκριση της από την Αθήνα επισημαίνει ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ετικέτα, η χώρα που ασκεί την προεδρία, αναμένεται να παραμερίσει την εθνική της ατζέντα και να επικεντρωθεί στη διαχείριση νομοσχεδίων και διαπραγματεύσεων, ‘φέροντας το ουδέτερο καπέλο της ΕΕ’.

Η ανταπόκριση δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL με τίτλο «Greece Takes EU Helm, Still Focused on Self».

Αυτή ωστόσο  η επιλογή δεν είναι διαθέσιμη για την Αθήνα. «Κατανοούμε πλήρως την ευρωπαϊκή φύση της Προεδρίας», δήλωσε την περασμένη Τετάρτη, ο Αναπληρωτής Πρωθυπου΄ργός Ευάγγελος Βενιζέλος προς τους ξένους δημοσιογράφους και ακολούθως, απάντησε λεπτομερώς σε ερωτήματα για το ελληνικό χρέος.

Όπως διευκρινίζει η ανταποκρίτρια, ο περιορισμένος ρόλος της Αθήνας, στο πλαίσιο διαχείρισης των νομοθετικών υποθέσεων της ΕΕ κατά τους επόμενους μήνες, θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη συμφωνίας με το Ευρωκοινοβούλιο με στόχο την προώθηση της τραπεζικής ένωσης εντός ευρωζώνης. Ωστόσο, η δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία, η διαχείριση ενός δανείου ύψους €240 δις και η ‘επίφοβη’ συζήτηση για το βάρος του ελληνικού χρέους είναι πολύ πιθανότερο να απασχολήσουν τα πρωτοσέλιδα τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επιθυμούσε η ελληνική προεδρία να σηματοδοτήσει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και μια ελάχιστη παρουσία στην Αθήνα των διεθνών επιθεωρητών της τρόϊκας και ίσως τελικά αυτό συμβεί, υποστηρίζει η Stevis. H ομάδα των διεθνών επιθεωρητών επιστρέφει στην ελληνική πρωτεύουσα την ερχόμενη εβδομάδα για να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις τοπικές αρχές, αλλά μετά από αυτήν την αποστολή, η χώρα θα υποδέχεται λιγότερο συχνά τους εκπροσώπους των δανειστών της.

Στην ανταπόκριση αναφέρεται επίσης ότι ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας  δήλωσε πως το ελληνικό δάνειο θα παρουσιάσει έλλειμμα χρηματοδότησης ύψους  περίπου €11 δις κατά την επόμενη διετία, ωστόσο αυτό δεν θα μεταφραστεί απαραιτήτως σ΄ένα νέο δάνειο, καθώς η ελπίδα της Αθήνας είναι ότι φέτος η χώρα θα επιστρέψει στην αγορά μακρόχρονου χρέους, αντίστοιχα με τη θριαμβευτική επάνοδο της Ιρλανδίας την τρέχουσα εβδομάδα.

Επίσης, το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης θα αποτελέσει θέμα συζήτησης την άνοιξη του 2014. Παρά τα αιτήματα του ΔΝΤ για άμεση μείωση του χρέους από το πρωτοφανές 176% επί του ελληνικού ΑΕΠ που σημειώθηκε πέρυσι, η Αθήνα και οι Ευρωπαίοι εταίροι μοιάζουν να συμφωνούν πως μια μικρή μείωση των ήδη χαμηλών επιτοκίων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής θα καταστήσουν ευκολότερη τη δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους.

Οι τεχνοκράτες της τρόϊκας δεν είναι ευχαριστημένοι, συνεχίζει το δημοσίευμα, αλλά βρίσκουν ότι οι ίδιοι παραγκωνίζονται ολοένα και περισσότερο από τα πολιτικά τους αφεντικά. Ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι ανησυχεί πως με την Αθήνα να αποστασιοποιείται από την τρόικα και με τον κ. Σαμαρά να απολαμβάνει πολιτική στήριξη από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, οι ατελείς προσπάθειες στην Ελλάδα για αναδιάρθρωση της οικονομίας της ίσως καθυστερήσουν ή σταματήσουν εντελώς.

Το ΔΝΤ, το οποίο εδώ και καιρό ανησυχεί για το καθαρό βάρος των ελληνικών χρεών, ίσως αντιδράσει, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Εάν ο κ. Σαμαράς μπορέσει να αποφύγει τέτοιες αντιπαραθέσεις και υλοποιηθεί η επιθυμία του για ανάκαμψη της χώρας, ίσως συμβάλλει με τον τρόπο αυτό στη μεταστροφή της διάθεσης των ψηφοφόρων, η οποία άλλαξε δραματικά  κατά της ΕΕ  από την έναρξη της κρίσης.

Στην τελετή ανάληψης της Προεδρίας την περασμένη Τετάρτη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι τύχες της Ελλάδας και της ΕΕ διασταυρώνονται. «Στο τέλος της ελληνικής Προεδρίας, η Ελλάδα θα στέκεται ξανά στα πόδια της και η Ευρώπη θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για να βγει από την κρίση. Η χώρα που παλαιότερα αποτελούσε τον πλέον αδύναμο κρίκο της Ευρώπης θα αποτελέσει σύμβολο ότι η Ευρώπη εργάζεται, ότι η Ευρώπη μπορεί και ότι η Ευρώπη θα τα καταφέρει», τόνισε ο Έλληνας Π/Θ, καταλήγει η ανταπόκριση.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303848104579310532482140774

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: