Το Πανεπιστήμιο Fordham ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Το Πανεπιστήμιο Fordham της Νέας Υόρκης ανακήρυξε χθες 28 Ιανουαρίου 2014, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, επίτιμο διδάκτορα Ανθρωπιστικών Σπουδών κατά τη διάρκεια ειδικής επισήμου τελετής στον περικαλλή ναό της Πανεπιστημιούπολης Rose Hill.

Στα πλαίσια της τελετής και της σειράς διαλέξεων «Η Ορθοδοξία στην Αμερική» και αμέσως μετά την απονομή του διδακτορικού τίτλου, ο Μακαριώτατος μίλησε με θέμα «Η διάδοση των Καλών Ειδήσεων του Ευαγγελίου σε μια πολυθρησκευτική χώρα: Θεολογικές σκέψεις για τις άλλες θρησκείες».

«Το όνομα σας Μακαριώτατε φανερώνει και αναφέρεται στην Ανάσταση, το ίδιο κάνει και η διακονία σας», τόνισε στο καλωσόρισμα του Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Fordham π. Τζόζεφ Μακσέϊν, σημειώνοντας ότι καλωσορίζει με χαρά  και τιμή τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο στην οικογένεια του Fordham, η οποία αισθάνεται ιδιαίτερη ευλογία για την παρουσία του αλλά και διότι το Fordham είναι το μοναδικό μεγάλο πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Πολιτειών στο οποίο λειτουργεί Κέντρο Ορθοδόξων Θεολογικών Σπουδών.

ANASTASIOS-DEMETRIOS-FORDHAM01-29January2014

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος καλωσόρισε με ιδιαίτερη συγκίνηση τον αδελφό και φίλο Ιεράρχη στο πανεπιστημιακό ίδρυμα από το οποίο και ο ίδιος έλαβε τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα το 2007 και στο οποίο ιδρύθηκε Έδρα Ορθοδόξου Θεολογίας και Πολιτισμού με την επωνυμία Έδρα Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Fordham θεωρείται ένα από τα πολύ καλά πανεπιστημιακά ιδρύματα της Νέας Υόρκης.

Iδρύθηκε το 1841 σύμφωνα με τη ρωμαιοκαθολική ιησουϊτική παράδοση, διαθέτει τέσσερα κολέγια και έξι σχολές μεταπτυχιακών σπουδών σε διαφορετικές περιοχές της Νέας Υόρκης στις οποίες φοιτούν πάνω από 15 χιλιάδες φοιτητές.

Μετά την εναρκτήρια δέηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, τον λόγο πήρε ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Στέφεν Φρίντμαν και ανέγνωσε το κείμενο της ανακήρυξης, η οποία αναγνωρίζει τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο «ως εμπνευσμένο ηγέτη που πάντα πρόθυμος προσέρχεται όπου ο Θεός και η Εκκλησία τον καλεί, ως μεγάλο σύγχρονο και λόγιο Ορθόδοξο Ιεράρχη, ως διορατικό θεολόγο, και ως ένθερμο υποστηρικτή της αρμονικής συνύπαρξης με όλους τους ανθρώπους όλων των θρησκειών», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην θριαμβευτική και αναστάσιμη πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας.

Κατά τη στιγμή της αναγορεύσεως, τον Μακαριώτατο συνόδευσαν οι δυο συνιδρυτές Κέντρου Ορθοδόξων Θεολογικών Σπουδών ομογενείς καθηγητές του Fordham, Γεώργιος Δημακόπουλος και Αριστοτέλης Παπανικολάου. Τον διδακτορικό τίτλο απένειμαν με κάθε επισημότητα ο Πρόεδρος π. Μακσέϊν και η Γραμματεύς του Σώματος των Εφόρων κ. Νόρα Αχερν Γκρος αναφωνώντας μαζί με τους προσκεκλημένους «Άξιος».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, φανερά συγκινημένος αποδέχθηκε την τιμή και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο Πανεπιστήμιο και τους ιθύνοντες.  Στη διάλεξή του που ακολούθησε, ο Μακαριώτατος παρουσίασε σειρά διδακτικών εμπειριών από την διακονία του στην Αλβανία από το 1991, όταν αρχικά ορίσθηκε έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εξήγησε την προσέγγιση του για την αναβίωση και αναγέννηση της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας, τη διακονία της Εκκλησίας προς όφελος όλων των ανθρώπων και την αναγγελία και διάδοση των καλών ειδήσεων του Ευαγγελίου. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αναστάσιος ανέλυσε τρεις βασικές έννοιες στην Ορθόδοξη Θεολογία, τον Λόγο, την Αγάπη και το Φως.

Την τελετή παρακολούθησαν μέλη της Εφορίας και του καθηγητικού σώματος του Πανεπιστημίου, φοιτητές, ορθόδοξοι ιεράρχες και κληρικοί, επίσημοι προσκεκλημένοι του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού χώρου αλλά και πολλοί ομογενείς. Ακολούθησε δεξίωση για το κοινό, και το Πανεπιστήμιο παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου.

ΠΡΩΤΗ φωτογραφία: Η στιγμή της απονομής (από αριστερά) ο πρόεδρος του Fordham π. Μακσέϊν, ο δρ. Στέφεν Φρίντμαν, ο καθηγητής Αριστοτέλης Παπανικολάου, ο καθηγητής Γεώργιος Δημακόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και η Γραμματέας της Εφορίας κυρία Νόρα Αχερν Γκρος.

ΔΕΥΤΕΡΗ φωτογραφία: Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος λίγο μετά την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Fordham, την ώρα της διαλέξεώς του.

 Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος/GOA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: