Το ΔΝΤ για τις κρατικές αναδιαρθρώσεις




Την πρόταση της καναδικής δεξαμενής σκέψης Κέντρο για την Καινοτομία στην Διεθνή Διακυβέρνηση (Centre for International Governance Innovation) προς το ΔΝΤ, σχετικά με τις αλλαγές που μπορούν να επέλθουν στον τρόπο που διεξάγονται οι αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους και οι χρεοκοπίες, παρουσιάζει δημοσίευμα των FINANCIAL TIMESThink-Tank Raises Heat in IMF Sovereign Debt Debate»).

Οι επίσημες προτάσεις του ΔΝΤ θα παρουσιαστούν στο διοικητικό του συμβούλιο τον Ιούνιο. Κατά το Κέντρο για την Καινοτομία στην Διεθνή Διακυβέρνηση θα πρέπει να συσταθεί ένα ‘Φόρουμ για το Κρατικό Χρέος’ για χώρες και τους πιστωτές τους, ώστε να αντιμετωπιστούν τα υπάρχοντα προβλήματα χωρίς να ανακύψουν νέα.

Άλλη ομάδα ακαδημαϊκών, η Επιτροπή για τη Διεθνή Οικονομική Πολιτική και Μεταρρύθμιση (Committee on International Economic Policy and Reform) είχε προτείνει τον περασμένο Οκτώβριο εκτεταμένες αλλαγές, που θύμιζαν τον «Μηχανισμό Αναδιάρθρωσης Κρατικού Χρέους’ από τον οποίο απεχώρησαν στο παρελθόν οι ΗΠΑ.

Μεταξύ των προτάσεων τους είναι η σύσταση ‘Οργάνου Προσαρμογής του Κρατικού Χρέους’, υπό την αιγίδα του ΔΝΤ, που θα συνδύαζε τον δανεισμό με την αναδιάρθρωση υπό σαφώς καθορισμένα κριτήρια. Πολλοί επενδυτές και τράπεζες ωστόσο θεώρησαν τις προτεινόμενες αλλαγές επικίνδυνες και μη εφαρμόσιμες.

http://www.ft.com/cms/s/0/19a993fc-7ec1-11e3-8642-00144feabdc0.html?siteedition=uk

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: