Το ΔΝΤ έκλεισε για τώρα τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η επιστροφή της Αποστολής του Ταμείου και του επικεφαλής Πολ Τόμσεν στην Ελλάδα βρίσκεται στον «αέρα» μετά και τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Μπιλ Μέρι, ο οποίος απαντώντας στο «Εθνος» είπε ότι δεν έχει να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιθεώρηση, η οποία έχει ήδη αργήσει να ολοκληρωθεί.

Παράλληλα έκλεισε για τώρα και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς όπως είπε, είναι ένα θέμα για το οποίο έχουν δεσμευθεί οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας.

Ο κ. Μέρι ρωτήθηκε από το «Ε» και για τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικα και απάντησε ως εξής:

«Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία. Θα επιστρέψουν όταν επιλυθούν τεχνικά ζητήματα. Αυτό αναμένεται την επόμενη περίοδο». Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν αφορούν δημοσιονομικά και διαρθρωτικά θέματα, ενώ τόνισε πως ανοικτά ζητήματα υπάρχουν και στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών προβληματίζονται για τον χρόνο επιστροφής αλλά και γι’ αυτή καθ’ αυτή την επιστροφή τους, επειδή πιστεύουν ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η επιθεωρηση και σ’ αυτήν την επίσκεψη, τότε θα ξεκινήσει νέος γύρος δημοσιευμάτων των διεθνών ΜΜΕ που θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στον τελικό στόχο, που είναι η εκταμίευση των δόσεων.

          Στην διάρκεια της ενημέρωσης διεξήχθη μία «ζωντανή» συζήτηση των δημοσιογράφων με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Ταμείου με θέμα το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ούτως ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

          Το «Ε» έθεσε επίσης το θέμα των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην εφημερίδα Financial Times, όπου αποκάλυψε ότι δέχθηκε πιέσεις από την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν για να ζητήσει «κούρεμα» από τους ομολόγους του των χωρών της Ευρωζώνης. Ως γνωστόν, ο Γερμανός υπουργός Σόιμπλε, απάντησε αρνητικά στον κ. Στουρνάρα.

          Ο κ. Μέρι απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα και δήλωσε ότι την περίδοο αυτή δεν γίνονται συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σε άλλα σχετικά ερωτήματα τόνισε ότι το ελληνικό χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα και αναφέρθηκε στη δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών, το Νοέμβριο του 2012, για ελάφρυνση του χρέους στα επίπεδα του 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022 υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμα και θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

          Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρντ ο οποίος μίλησε για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος επανέλαβε τα λόγια του, διαβάζοντας το περιεχόμενο της συνέντευξης Τύπου της περασμένης Τρίτης. Είπε ότι «όσο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό του πληθωρισμού, τόσο μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για την ανάκαμψη της ευρωζώνης. Αποπληθωρισμός σημαίνει υψηλότερα πραγματικά επιτόκια, υψηλότερα χρέη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, χαμηλότερη ζήτηση και χαμηλότερη ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Μέρι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: