Ταξίδι με «σβηστές μηχανές» – Ο Ντάουνερ πέραν της αναβολής, αφήνει ανοικτό το πρόγραμμα του




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με χωριστές συναντήσεις που θα έχει σήμερα με τους δυο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ, αρχίζει τις επαφές του στη Λευκωσία, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. στο Κυπριακό, ο οποίος ανέβαλε για 48 ώρες την άφιξή του, επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους», αναμένεται πριν το μεσημέρι στην Κύπρο.

Δεν έχει μέχρι στιγμής ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα παρατείνει την παραμονή του στην Κύπρο, ώστε να έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ούτε και πότε θα αναχωρήσει από το νησί.

Ο μεν Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται από χθες στο Λονδίνο και επιστρέφει το βράδυ της Παρασκευής στο νησί και ως εκ τούτο για να το συναντήσει πρέπει ο Ντάουνερ να μείνει και το Σαββατοκύριακο. Ο Έρογλου μεταβαίνει αύριο Πέμπτη στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Αμπτουλάχ Γκιούλ και θα βρίσκεται στα κατεχόμενα το πρωί της Παρασκευής. Τα Ηνωμένα Έθνη, πάντως, μέχρι χθες δεν είχαν ζητήσει συναντήσεις από τους Αναστασιάδη και Έρογλου. Ενδεχομένως να το πράξουν μετά την άφιξη του αξιωματούχου του ΟΗΕ.

Ξένες διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο «Φ», πως εάν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος, δεν θα έχει κανένα νόημα ο κ. Ντάουνερ να έλθει στην Κύπρο και να μην συναντήσει τους Αναστασιάδη και Έρογλου. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως ο μοναδικός λόγος του ταξιδιού, εξ όσων διαφαίνεται, είναι να έχει μια τελευταία, φρέσκια εικόνα, για τις προθέσεις των εμπλεκομένων, πριν ενημερώσει την ερχόμενη Τετάρτη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν διαφαίνεται οποιαδήποτε προοπτική για να υπάρξει σε αυτή τη φάση συμφωνία επί του περιεχομένου του κοινού ανακοινωθέντος, γι αυτό και οι προσπάθειες και οι συζητήσεις δεν αναμένεται να έχουν πιεστικό χαρακτήρα, όπως τον περασμένο Δεκέμβριο. Άλλωστε ο κατοχικός ηγέτης, έχει διαμηνύσει πως δεν αποδέχεται την εναλλακτική πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για ένα μικρό περιεκτικό ανακοινωθέν, στο οποίο ωστόσο, θα ξεκαθαρίζει τις βασικές αρχές του Κυπριακού. Την ίδια ώρα, φαίνεται πως ο Ντάουνερ θα συζητήσει στη Νέα Υόρκη τα όποια εναλλακτικά σενάρια έχει υπόψη του για το τι μέλλει γενέσθαι με τη διαδικασία των συνομιλιών.

Στα κατεχόμενα, δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Χαβαντίς» υποστηρίζει πως ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είναι εκνευρισμένος με τη στασιμότητα που υπάρχει στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος και γι’ αυτό ανέβαλε για δύο ημέρες την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: