Σε πορεία “κατάρρευσης” η τουρκική λίρα




Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι η πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία συνεχίστηκε και την Παρασκευή, εντάσσεται σε μια φυσιολογική «διαδικασία ανατίμησης» η οποία οφείλεται στην πρόσφατη πολιτική αναταραχή στη χώρα του

Επίσης είπε ότι οφείλεται και στην διακήρυξη της πρόθεσης της κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Fed, να μειώσει σταδιακά τον όγκο της πολιτικής τόνωσης της οικονομίας με νομισματικά μέσα που εφαρμόζει.

«Αυτό το οποίο συμβαίνει στην Τουρκία είναι κυρίως μια διαδικασία ανατίμησης. Όχι μόνο λόγω της σταδιακής μείωσης [του όγκου της αγοράς χρεογράφων] της Fed αλλά και εξαιτίας των πρόσφατων πολιτικών γεγονότων, προκλήθηκε κάποια αναστάτωση στις αγορές», ανέφερε ο Μπαμπατζάν μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε εκ νέου χθες σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, ενώ επενδυτές αμφισβήτησαν το εάν και κατά πόσον η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είναι σε θέση να αναχαιτίσει τις πιέσεις την ώρα που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποπειράται να ξεπεράσει ένα σκάνδαλο διαφθοράς και την αμφισβήτηση της εξουσίας της.

Η λίρα υποχώρησε πέραν της ισοτιμίας των 2,33 ανά δολάριο, κάτι που σημαίνει ότι οι Τούρκοι πλέον χρειάζονται τις διπλάσιες λίρες για να αγοράσουν δολάρια από ό,τι πριν από έξι εβδομάδες. Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δαπανηρή, σε μια χώρα η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αγαθών.

Πάντως ο Μπαμπατζάν υποστήριξε ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Τουρκίας λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και ότι η χώρα του είναι προστατευμένη από τους κλυδωνισμούς των αγορών λόγω των θεμελιωδώς σωστών δημοσιονομικών της. Επίσης υποστήριξε ότι δεν σημειώνεται έξοδος κεφαλαίων από τη χώρα του και οι επενδυτές που έχουν προχωρήσει σε τοποθετήσεις στην Τουρκία διατηρούν τα χρήματά του σε αυτήν.

«Το ισοζύγιο της κυβέρνησης, των τραπεζών και των νοικοκυριών είναι πολύ καλά προστατευμένα έναντι της αστάθειας των αγορών», είπε. Ο Μπαμπατζάν προέβλεψε εξάλλου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας θα κυμανθεί περί το 4% το 2014 και πρόσθεσε ότι αναμένει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας να μειωθεί.

ΣΕ ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ

Η τουρκική λίρα (TRY) υποχώρησε εκ νέου χθες σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, εν μέσω ενός κύματος ρευστοποιήσεων στις αναδυόμενες αγορές, μόλις μία ημέρα μετά την παρέμβαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος με σκοπό να ανασχεθεί η πτώση της.

Η λίρα υποχώρησε έως και την ισοτιμία των 2,3360 ανά δολάριο, από 2,3050 αργά χθες. Περί τις 17:45 βρισκόταν στο επίπεδο 2,3275:1.

Μέσα σε ένα λιγότερο από ένα μήνα, από τα μέσα ως τα τέλη του Δεκεμβρίου, η τουρκική λίρα υποχώρησε 10% έναντι του δολαρίου, γεγονός που αποδόθηκε στο σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) και την μείωση του όγκου της πολιτικής τόνωσης της οικονομίας με νομισματικά μέσα που ασκεί η αμερικανική κεντρική τράπεζα, η Fed. Οι επενδυτές ανέμεναν ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Τουρκίας θα αύξανε τα επιτόκιά του για να σταματήσει την πτώση του τουρκικού νομίσματος.

Παρότι δεν καταγράφηκαν συναλλαγές το απόγευμα, οι αποδόσεις των 10ετών τουρκικών κρατικών ομολόγων αναφοράς αυξήθηκαν στο 10,44% από 10,37% μία ημέρα νωρίτερα. Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης εξάλλου έκλεισε με πτώση 1,53% στις 64.427,52 μονάδες.

ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΑΡΘΡΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να «παγώσει» κάποιες από τις διατάξεις της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, που έχει στόχο να ενισχύσει τον πολιτικό έλεγχο επί των δικαστών.

«Θα παγώσουμε μέρος (του νομοσχεδίου) για το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), ώστε να μπορέσουμε να σημειώσουμε πρόοδο, διότι πλησιάζουν οι εκλογές», δήλωσε ο Ερντογάν στον Τύπο μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Όμως ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι «αν κριθεί απαραίτητο, μπορούμε να τις επαναφέρουμε (ενώπιον του κοινοβουλίου)», ενώ υπογράμμισε πως «αποκλείεται να αποσύρουμε το νομοσχέδιο».

Ο επικεφαλής του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για μια «καλή απόφαση» και «δημοκρατική πρόοδο».

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενδέχεται να ψηφίσει ήδη από σήμερα τα άρθρα του νομοσχεδίου που δεν αφορούν άμεσα τη μεταρρύθμιση του HSYK, η οποία προκαλεί εδώ και δύο εβδομάδες σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του Ερντογάν και των αντιπάλων του.

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί αντισυνταγματικό από την αντιπολίτευση, τον δικηγορικό σύλλογο της Τουρκίας και το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), έχει κυρίως στόχο να δώσει στον υπουργό Δικαιοσύνης τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά τους διορισμούς των δικαστών.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: