Προώθηση εμπορίου χωρίς μεσάζοντες




Την προώθηση στην Ελλάδα, σε τοπικές κλίμακες, των απευθείας συναλλαγών μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, μέσω μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και χωρίς τη διαμεσολάβηση μεσαζόντων, προβάλλει ο Andrew Higgins.

Η ανταπόκριση δημοσιεύεται από τα Αλώνια Πιερίας, στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «After Crisis, Greeks Work to Promote ‘Social’ Economy» (σελ. Α4).

Όπως επισημαίνεται στην ανταπόκριση, «η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για την επιβίωση των Ελλήνων, αλλά και για μερικούς από τους βασικούς μηχανισμούς του καπιταλισμού σ΄ένα έθνος του οποίου η οικονομία συρρικνώθηκε περίπου 25% από το 2008». Συγκεκριμένα, προβάλλεται η περίπτωση του Σάββα Μαυρομάτη, κατασκευαστή απορρυπαντικών ουσιών με έδρα τα Αλώνια, ο οποίος δραστηριοποιείται πλέον μέσω της τοπικής, μη κερδοσκοπικής «Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας».

Ένα άλλο μέλος της ομάδας, ο παραγωγός αγροτικών προϊόντων Χρήστος Καλαϊτζής  δηλώνει ότι «στόχος δεν είναι να καταστρέψουμε το παλαιό σύστημα αγοράς, αλλά να το καθυστερήσουμε και να το αναγκάσουμε να αλλάξει». Στην ανταπόκριση σημειώνεται επίσης ότι οι επιθέσεις στο σύγχρονο καπιταλισμό δεν είναι νέο φαινόμενο στην Ελλάδα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν έχασε την πρώτη θέση στις εθνικές εκλογές του 2012 και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι σήμερα το πιο δημοφιλές κόμμα στη χώρα.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο ανταποκριτής, «ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και πολλά άλλα αριστερά ευρωπαϊκά κόμματα, είχε δυσκολία στο να συνδυάσει τη δριμεία κριτική των νεοφιλελεύθερων οικονομικών με συγκεκριμένες δράσεις για την άμβλυνση της οικονομικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της ανεργίας που φθάνει το 27%. Και για το λόγο αυτό, επικεντρώθηκε στην καταγγελία της μείωσης των θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα στον υπερδιογκωμένο κρατικό τομέα, αλλά και σε επιθέσεις στα μέτρα λιτότητας που επεβλήθησαν από τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας ως αντάλλαγμα για δάνεια ύψους $328 δις». 

http://www.nytimes.com/2014/01/29/world/europe/after-crisis-greeks-work-to-promote-social-economy.html?_r=0

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: