Παρουσίαση του βιβλίου «Εθισμός στο διαδίκτυο», με αναφορές στο έργο του Μανώλη Σφακιανάκη




Σε ένα προάστιο της Αθήνας, στις τρεις τα ξημερώματα, ένα ανήλικο κορίτσι έκοβε τις φλέβες του, ενώ οι γονείς του, ανυποψίαστοι για την τραγωδία που τους περίμενε, κοιμόντουσαν στο διπλανό δωμάτιο. Ο εντοπισμός του και η άμεση παρέμβαση της υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος γλίτωσε τη ζωή του, όπως χιλιάδων άλλων ανήλικων και ενήλικων ατόμων στη χώρα μας, μέσα στα τελευταία χρόνια.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, τονίζοντας ότι «πλέον, δεν υπάρχει ανωνυμία στο ίντερνετ, η υπηρεσία μας έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει τον χρήστη που θέλει να αυτοκτονήσει μέσα σε μερικά λεπτά» και «όσο βρίσκομαι σ’ αυτή τη θέση, δεν θα αφήσω κανένα συνάνθρωπό μας να πεθάνει».

Ο κ. Σφακιανάκης παρουσίασε αναλυτικά και ενδιαφέροντα στοιχεία για το «ανησυχητικό φαινόμενο» της «εξάρτησης και τον εθισμό» παιδιών και μεγαλύτερων από τη χρήση του διαδικτύου, καθώς και για τις «συνεχείς προσπάθειες» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί εντός και εκτός Ελλάδας,  κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Κρητικό Σπίτι, στην Αστόρια της Νέας Υόρκης. Αφορμή αποτέλεσε η παρουσίαση του βιβλίου «Εθισμός στο διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου», που συνέγραψε από κοινού με τον ψυχίατρο και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, Κωνσταντίνο Σιώμο και τον ψυχίατρο Γεώργιο Φλώρο.

Ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος έχει χειριστεί περισσότερες από 5.500 υποθέσεις, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την «ουσιαστική βοήθειά» τους στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο, στους εισαγγελείς της χώρας και στο «έμπειρο προσωπικό» της υπηρεσίας του, που είναι όλοι επιστήμονες και εξειδικευμένοι στο αντικείμενό τους, όπως επεσήμανε.

Τέλος, ο κ. Σφακιανάκης έκανε αναφορά στην πρόταση που είχε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, για την πρώτη έρευνα που έγινε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όσον αφορά την «ασφαλή πλοήγηση και κοινωνική δικτύωση» στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

SFAKIANAKHS02-20JANUARY2014

Ο ψυχίατρος Κωνσταντίνος Σιώμος αναφέρθηκε σε στοιχεία-συμπεράσματα ερευνών που καταγράφει το βιβλίο, αναλύοντας συνοπτικά παθολογικές συμπεριφορές που αναπτύσσονται στο διαδίκτυο από παιδιά και ενηλίκους, με «σοβαρές συνέπειες» κοινωνικής, σπουδαστικής, επαγγελματικής και ψυχολογικής φύσης. Ο κ. Σιώμος σημείωσε ιδιαίτερα την «ανησυχητική ραγδαία» αύξηση φαινόμενων κυβερνοεκφοβισμών, καθώς και στην καταπολέμηση του διαδικτυακού τζόγου. Επίσης, υποστήριξε ότι ο εθισμός δεν εξαρτάται μόνο από τη διάρκεια χρήσης του διαδικτύου, διατυπώνοντας την άποψη ότι «θα ζήσουμε τον αιώνα του εθισμού».

Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο ελληνοαμερικανικός σύλλογος Κρητών Νέας Υόρκης Ομόνοια και ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη, εκτός από τους κ.κ. Σφακιανάκκη και Σιώμο, μίλησαν για το βιβλίο και για την «εποχή του διαδικτύου» ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος και ο δημοσιογράφος-συγγραφέας ιστορικών βιβλίων, Μιχάλης Ιγνατίου. Συντονιστής ήταν ο εκδότης και δημοσιογράφος Αποστόλης Ζουπανιώτης, ενώ τους ομιλητές παρουσίασε ο πρόεδρος του συλλόγου Ομόνοια, Κώστας Καπελώνης.

Ο κ. Ηλιόπουλος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη της αυτοπροστασίας από την κακή χρήση της τεχνολογίας», δίνοντας ορισμένα παραδείγματα εθισμού στο διαδίκτυο που οδηγούν πολλές φορές σε «κοινωνική απομόνωση και αλλαγή ανθρώπινης συμπεριφοράς».

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας αναφέρθηκε στις περιπτώσεις «κλοπής πνευματικής περιουσίας» και στις «νέες μορφές εγκληματικότητας, που είναι πια γνωστές ως ηλεκτρονικό έγκλημα», αλλά, όπως υπογράμμισε, το «διαδίκτυο είναι πια συνδεδεμένο με τη ζωή μας, με όλα τα καλά και τα κακά του». Επίσης, τόνισε την αναγκαιότητα «ενίσχυσης μεθόδων προστασίας, κυρίως για τα παιδιά».

Ο κ. Ιγνατίου ανέφερε ότι γνωρίζει πως «οι Αμερικανοί  καταφεύγουν πολλές φορές στις ικανότητες του Μανώλη Σφακιανάκη για να συλληφθούν παιδόφιλοι και εγκληματίες. Και πάντα φέρνει σε πέρας όλες τις αποστολές. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη δουλειά», όπως είπε, «και οι δυσκολίες για την ομάδα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι πολλές διότι δεν βοηθούν και οι σχετικοί νόμοι. Εάν η Ελλάδα μιμηθεί άλλες χώρες και επιβάλει νόμους μέσω της ελληνικής Βουλής, λόγω της ομάδας που διοικεί ο Μανώλης, τολμώ να σας πω ότι το ηλεκτρονικό έγκλημα θα ήταν ανύπαρκτο στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στο μήνυμα του βιβλίου, ο κ. Ιγνατίου υπογράμμισε ότι «το έγκλημα έχει παραλλαχθεί από παραδοσιακό σε ηλεκτρονικό» και «οι εγκληματίες μετέφεραν τις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο», προτρέποντας παράλληλα τους ομογενείς να μάθουν τους «κανόνες χρήσης» του διαδικτύου «και αυτό κάνει το βιβλίο», όπως σημείωσε, το οποίο θα μεταφραστεί και στην αγγλική γλώσσα.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση και κλείνοντας την εκδήλωση, ο συντονιστής κ. Ζουπανιώτης αναφέρθηκε σε μια σειρά «σημερινών δεδομένων» από τη χρήση του διαδικτύου, που, από τη μια, το αναδεικνύουν ως ένα «εξαιρετικά σημαντικό μέσο» για προσωπική επικοινωνία, ενημέρωση, ακαδημαϊκή έρευνα, ανταλλαγή πληροφοριών και ψυχαγωγία και από την άλλη, το μετατρέπουν εύκολα σε «επικίνδυνο όπλο», κυρίως για τα παιδιά, αν δεν υπάρχουν «ασφαλιστικές δικλείδες».

ΠΗΓΗ: ΠΑΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ / ANA-MPA

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Οσοι επιθυμούν να αγοράσουν το βιβλίο μπορούν να επικοινήσουν με:

ΑMAZON: livanis-usa.hostedbyamazon.com
Aegean Gifts: +1917 338-6269, και
E-mail: [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: