Παράγοντας ενίσχυσης του Ελληνισμού στο εξωτερικό η Ελληνική Διασπορά




Στο πρόβλημα επιβίωσης της Ελληνικής Διασποράς, πέραν του σημαντικού υποστηρικτικού ρόλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως προμαχώνα του Ελληνισμού στο εξωτερικό, αναφέρεται η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ στον Καναδά, Ιουστίνη Φραγκούλη, σε άρθρο της στη διαδικτυακή HUFFINGTON POST, με τίτλο «The Survival of the Hellenic Diaspora: A Current Issue».

Η Φραγκούλη επισημαίνει ότι η Ορθοδοξία από μόνη της δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργεί ως πηγή ανανέωσης της εθνικής ταυτότητας, αλλά  ούτε ως θρησκεία ή δόγμα αποκλειστικά για Έλληνες. Ως εκ τούτου, άλλα στοιχεία πρέπει να αξιοποιηθούν σε συνδυασμό με την ορθόδοξη παράδοση προκειμένου οι Έλληνες των επόμενων γενεών ανά την υφήλιο να υιοθετήσουν και να αισθανθούν εγγύτερα στις ελληνικές ρίζες τους.

Μεταξύ άλλων, η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ προβάλλει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, τη δημιουργία ελληνικών οργανώσεων και σωματείων ειδικών συμφερόντων, τη δημιουργία ιστοσελίδων ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, την ανανέωση των θεσμών της Διασποράς και την κινητοποίηση – κυρίως των νέων γενιών – για τη στήριξη σε πολιτικό επίπεδο υποψηφίων ελληνικής καταγωγής.

http://www.huffingtonpost.com/justine-frangouliargyris/the-survival-of-the-hellenic-diaspora_b_4595110.html?utm_hp_ref=greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: