Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ
Εντατικές διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς μεταξύ αμερικανών και ευρωπαίων αξιωματούχων ενόψει των κρίσιμων συνομιλιών για την Συμφωνία Διατλαντικού Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) αλλά και για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων ασφάλειας που παραμένουν σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λιου, πραγματοποίησε στις αρχές της εβδομάδας επίσημη επίσκεψη σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες, όπου είχε συνομιλίες για το ΤΤΙΡ, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες μέλη της ΕΕ για να ανακάμψουν από την ύφεση των τελευταίων ετών και να μειώσουν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που παρατηρούνται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον γάλλο ομόλογο του από το Παρίσι, πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας, ο κ. Λιού προέτρεψε του ευρωπαίους να κάνουν περισσότερα για την δημιουργία «δικλείδων ασφαλείας» στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Όπως είπε ο αμερικανός Υπουργός Οικονομικών: «Οι μηχανισμοί αυτοί είναι δοκιμασμένοι, έχουν την δυνατότητα να διευρυνθούν και άποψη μας παραμένει ότι όσο περισσότερα κεφάλαια διαθέτουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και όσο πιο αυστηρές είναι οι δικλείδες ασφαλείας, τόσο το καλύτερο για την ευρωπαϊκή οικονομία, την αμερικανική οικονομία, αλλά και την παγκόσμια».
Ο κ. Λιού στη συνέχεια μετέβη στο Βερολίνο όπου είχε συνάντηση με τον γερμανό ομόλογο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (μεγάλη φωτογραφία) με τον οποίο, όπως ο ίδιος ανέφερε, είχε την ευκαιρία να συζητήσει τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και την Γερμανία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.
«Ανταλλάξαμε απόψεις για την προώθηση σταθερής και εξισορροπημένης ανάπτυξης στην Ευρώπη, ενώ συζητήσαμε και τις πρόσφατες οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στις χώρες – μέλη της ΕΕ» ανέφερε ο κ. Λιου και πρόσθεσε ότι οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν «στην σπουδαιότητα των προσπαθειών που γίνονται για την στήριξη των πιο αδύναμων οικονομιών, καθώς αυτές συνεχίζουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές».
Στην Λισσαβώνα ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον πορτογάλο ομόλογο του, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι, από τον οποίο ενημερώθηκε για τις «αξιόλογες προσπάθειες», όπως ο ίδιος τις χαρακτήρισε, που κάνει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας για να εφαρμόσει δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Όπως χαρακτηριστικά του είπε ο κ. Λιου «αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι εργάζεστε σκληρά για να επαναφέρετε την χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης και να προσφέρετε ένα καλύτερο μέλλον στις επόμενες γενεές».
Η κ. ΒΙκτόρια Νούλαντ
Στην Ευρώπη βρίσκεται όμως και η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα, Βικτώρια Νούλαντ. Η κ. Νούλαντ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε ότι «Έχουμε προετοιμαστεί για μια πολύ δραστήρια χρονιά όσον αφορά τις διατλαντικές σχέσεις» και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ ευελπιστούν στην αναγέννηση των διατλαντικών σχέσεων μέσα στο 2014. Πρέπει να προσφέρουμε ευημερία, ασφάλεια και σταθερές αξίες, όχι μόνο στους λαούς μας, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο και αυτή την χρονιά μας δίνετε αυτή η ευκαιρία, τόσο με το ΤΤΙΡ σε οικονομικό επίπεδο, όσο και με την Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο σε επίπεδο ασφάλειας».
Η κ. Νούλαντ θα επισκεφθεί τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία και την Ρουμανία, ενώ στο Παρίσι θα βρίσκεται τις ίδιες ημέρες με τον Υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος θα βρίσκεται εκεί για συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογο του, Σεργκέι Λαβρόφ, με θέμα την ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία.
Την ίδια ώρα ο καθηγητής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, Κλάους Λάρρες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, ανέφερε ότι η χρονιά που θα διανύσουμε θα είναι, για την Ελλάδα, άλλη μια δύσκολη χρονιά έντονων προκλήσεων, ενώ εκτίμησε ότι η ανάπτυξη θα είναι περιορισμένη και δεν θα υπάρξει μείωση του ποσοστού ανεργίας μέσα στο 2014.
Ωστόσο, ο γερμανός καθηγητής επεσήμανε ότι η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα είναι μια πολύ σημαντική κίνηση με ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τους έλληνες, καθώς αποδεικνύει έμπρακτα ότι παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, οι εταίροι της στην ΕΕ την αντιμετωπίζουν ως ισότιμο μέλος που μπορεί εξίσου επάξια να ηγηθεί και να οδηγήσει το σύνολο των χωρών – μελών σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
ΠΗΓΗ: http://gr.voanews.com/content/eu-us-relations-lew-nuland-europe/1827583.html