Η Άγκυρα σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το ανακοινωθέν – Το «Μπαρμπάρος» στον Ακάμα




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη παρασκηνιακή διαβούλευση για την επίτευξη συμφωνίας επί του περιεχομένου του κοινού ανακοινωθέντος, η Τουρκία συντηρεί κλίμα έντασης και αμφισβήτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας διά του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπάρος».

Αυτή είναι μια πάγια τακτική που υιοθετεί η Άγκυρα, η οποία στέλνει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, κυρίως στη Λευκωσία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το τελευταίο περίπου δεκαήμερο διαδραματίζεται έντονο παρασκήνιο στο Κυπριακό με πρωταγωνιστές τους Αμερικανούς, οι οποίοι παίρνουν και φέρνουν απόψεις μεταξύ της Λευκωσίας και της Άγκυρας. Η διαμόρφωση μιας φόρμουλας, η οποία στηρίζεται εν πολλοίς στην πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς της 18ης Δεκεμβρίου, γίνεται με εμπλουτισμό και από τουρκικής πλευράς κάποιων διατυπώσεων και θέσεων.

Όπως έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας, η Τουρκία θέλει να διασφαλίσει μέσα από το κείμενο τις «ισορροπίες του 1960», παραπέμποντας στα θέματα των εγγυήσεων. Κοντολογίς, η Άγκυρα για να δεχθεί τη μια κυριαρχία θέλει ως αντάλλαγμα την εσαεί παρουσία της στο νησί, έχοντας και δικαιώματα, όπως αυτά που ερμήνευσε το 1974 για να προχωρήσει στην εισβολή. Όπως τόνιζε ενημερωμένη πηγή, οι δυο πλευρές είναι πολύ κοντά να κλείσουν συμφωνία, ανκαι τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο, εάν δεν επιβεβαιωθεί στην πράξη.

Την ίδια ώρα, έχοντας σε εξέλιξη τους ευρύτερους σχεδιασμούς της στην περιοχή, η Τουρκία έχει εκδώσει νέα NAVTEX, την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία δεσμεύει περιοχές για έρευνες του «Μπαρμπάρος». Οι περιοχές αυτές βρίσκονται δυτικά της Κύπρου και οι έρευνες θα διαρκέσουν μέχρι και τις 13 Μαΐου 2014.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα κινηθεί στα οικόπεδα 4,5,6 ενώ θα βρεθεί και απέναντι από την χερσόνησο του Ακάμα, βορειοδυτικά της Πάφου. Μια κίνηση που προδήλως αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενδεχομένως προκαλεί αναστάτωση και στις εταιρείες που διεξάγουν έρευνες στα οικόπεδα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι οι έρευνες αυτές αποτελούν συνέχεια αυτών που έχουν ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο και έκτοτε το ερευνητικό σκάφος παραμένει στην περιοχή της Κύπρου. Τον Δεκέμβριο, το «Μπαρμπάρος» είχε εισέλθει και στο οικόπεδο 3, πλησίασε τις ακτές του Πρωταρά και του Παραλιμνίου ενώ τις περισσότερες ημέρες βρισκόταν κοντά στο ακρωτήρι του κατεχόμενου Απόστολου Ανδρέα.

Το τουρκικό σκάφος, που διενεργεί βάση της ανακοίνωσης σεισμικές έρευνες (στην κυπριακή ΑΟΖ), συνοδεύουν τα σκάφη  M/V Bravo Supporter  και το M/V Deep Supporter.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: