Klaus Regling: Πρώτα αξιολόγηση του Προγράμματος και μετά η εισροή των χρημάτων στην Ελλάδα




Στο θέμα των ευρωπαϊκών δανείων και του ρόλου του ΔΝΤ, στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και στο ζήτημα του αποπληθωρισμού στη χώρα, αναφέρθηκε εκτενώς μεταξύ άλλων, ο Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Η αναφορά έγινε σε συνέντευξή του στους Stephen Fidler, Matina Stevis και Matthew Karnitschnig στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Klaus Regling Talks Bailouts, IMF, Greece and Deflation».

Ερωτηθείς μεταξύ άλλων για το εάν ανησυχεί για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους επιθεωρητές της τρόϊκας, ο επικεφαλής του ESM απάντησε: «η επόμενη αξιολόγηση θα πρέπει τελικά να ολοκληρωθεί, διότι χωρίς αυτήν δεν θα εισρεύσουν χρήματα και θα προκύψουν προβλήματα. Ξέρω ότι έχει καθυστερήσει μερικές φορές, αλλά υπάρχει η προσδοκία πως πολύ σύντομα θα έρθει η αποστολή και ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί. Υπήρξαν καθυστερήσεις στο παρελθόν,  περισσότερο στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες».

O Regling δήλωσε επίσης ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί πιθανόν επιπρόσθετη οικονομική στήριξη, η οποία ωστόσο θα είναι πολύ μικρότερη από το πρώτο και το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης». Διευκρίνισε ωστόσο ότι «αυτό εξαρτάται πάντα από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα και αυτό εν μέρει εξαρτάται από τις πολιτικές της κυβέρνησης και εν μέρει από στοιχεία του (οικονομικού) περιβάλλοντος που υπερβαίνουν τον έλεγχο της κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στην εμπλοκή του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «όσον αφορά τη χρηματοδότηση, το ΔΝΤ μειώνει ήδη τη συμμετοχή του. Στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα ήταν στο ένα τρίτο, στο δεύτερο είναι στο ένα δέκατο. Όσον αφορά την τεχνογνωσία, τα πράγματα (από την πλευρά της ΕΕ) έχουν εξελιχθεί περισσότερο. Αλλά κανείς δεν περιμένει ότι μια χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα θα αλλάξει τις διαδικασίες. Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν κάποια μέρα στο μέλλον, αλλά όχι στην παρούσα φάση», τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

Σε άλλη ερώτηση για το πώς αισθάνεται για το τρέχον πληθωριστικό περιβάλλον και το χρέος, ειδικότερα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που αντιμετωπίζει έντονο αποπληθωρισμό, απάντησε καταρχήν ότι «δεν παρατηρώ έντονο αποπληθωρισμό στην Ελλάδα και μέχρι πέρυσι υπήρχε πληθωρισμός». Διευκρίνισε δε ότι στη Ελλάδα η πτώση των τιμών καθυστέρησε σε σχέση με άλλες χώρες, (όπως π.χ στην Κύπρο που διαθέτει μια πολύ πιο ευέλικτη οικονομία), γεγονός που δημιούργησε πρόβλημα από πλευράς ανταγωνιστικότητας. «Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού είναι σχετικά χαμηλός», επανέλαβε ο Regling.

Ως τις σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, λόγω της πολύ δύσκολης διαδικασίας της εσωτερικής υποτίμησης, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι: «δεν είναι εύκολο για τον πληθυσμό, είναι αλήθεια και η Ελλάδα είναι η πιο δύσκολη περίπτωση. Δεν θεωρώ ότι οι Έλληνες χρειάζονται επιπρόσθετες περικοπές στα εισοδήματά τους και νομίζω ότι η πορεία της εσωτερικής υποτίμησης έχει ολοκληρωθεί… Επίσης, η δημοσιονομική προσαρμογή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει έλλειμμα 2% του ΑΕΠ αυτό το έτος και 1% τον επόμενο χρόνο. Αυτό είναι καλύτερο από την Ολλανδία ή τη Φινλανδία. Οπότε [οι Έλληνες] έχουν καταφέρει πολλά. Δεν υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να κάνουν από δημοσιονομικής πλευράς επιπλέον απ’ ότι έχουν ήδη πραγματοποιήσει, ούτε επιπρόσθετες περικοπές στο εισόδημα. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις,  αυτό χρειάζεται χρόνο και μπορεί επίσης να είναι δυσάρεστο. Ωστόσο, θεωρώ ότι δεν είναι τόσο δύσκολο για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού στην Ελλάδα συγκριτικά με ό,τι είδαμε τα τελευταία χρόνια».

Σε άλλη ερώτηση για το εάν ο ίδιος θεωρεί ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει για τους Έλληνες, ο Regling δήλωσε: «έχει περάσει το χειρότερο μέρος του βάρους της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ωστόσο, όταν μιλάς στο μέσο Έλληνα πολίτη, δεν το βλέπει έτσι. Αλλά εμείς ως οικονομολόγοι, εξετάζουμε τα στοιχεία και βλέπουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί και αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα. Ο κόσμος δεν το βλέπει, αλλά αυτό δεν καθιστά λανθασμένη την άλλη εκτίμηση. Ωστόσο, οι Έλληνες πρέπει να συνεχίσουν από διαθρωτικής πλευράς».

Ερωτηθείς για το εάν τα αποτελέσματα των μέτρων δικαιώνουν την ιδέα πως ο μόνος τρόπος για την αποκατάσταση της ευρωζώνης ήταν η αυστηρή λιτότητα, υπογράμμισε: «Ναι, ήταν ένα σημαντικό στοιχείο, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις και κάθε χώρα έχει τα δικά της προβλήματα. H Ισπανία και η Ιρλανδία είχαν περισσότερα τραπεζικά προβλήματα, η Ελλάδα δεν είχε τραπεζικό πρόβλημα, ούτε και η Πορτογαλία. Η Ελλάδα είχε κατά βάση δημοσιονομικό πρόβλημα – εξαρτάται από την κάθε χώρα που εξετάζεις. Αλλά η Ελλάδα ήταν το πιο ακραίο παράδειγμα. Πριν από μια πενταετία, είχαν έλλειμμα 15.6% και όταν το έλλειμμα είναι τόσο μεγάλο, δεν έχει σημασία πόσο μεγάλοι είναι οι δημοσιονομικοί  πολλαπλασιαστές, διότι κάτι πρέπει να γίνει και μάλιστα γρήγορα. Διαφορετικά, υπήρξαμε αρκετά ευέλικτοι στην Ευρώπη, καθυστερώντας στόχους στην Ισπανία και την Ιρλανδία ενόσω η οικονομία επιδεινωνόταν σε σχέση με το αρχικώς προβλεπόμενο, ούτως ώστε οι χώρες να έχουν περισσότερο χρόνο να εκπληρώσουν το δημοσιονομικό τους στόχο». 

Ως προς τις επικείμενες δοκιμασίες αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, τόνισε: «δεν ανησυχώ για αυτές. Στις πέντε χώρες που δανείστηκαν από εμάς, της Ιρλανδίας συμπεριλαμβανομένης, γνωρίζουμε αρκετά καλά το τραπεζικό τους σύστημα, διότι σε κάθε πρόγραμμα διοχετεύτηκαν χρήματα στις τράπεζες. Στην Ισπανία, το σύνολο των χρημάτων διοχετεύτηκε στις τράπεζες. Στην Ελλάδα, ποσό ύψους €50 δις πήγε μέσω της ελληνικής κυβέρνησης στις τράπεζες. Παρακολουθήσαμε αρκετές φορές τραπεζικές δοκιμασίες αντοχής σε αυτές τις πέντε χώρες με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων του ιδιωτικού τομέα, της PIMCΟ στην Ιρλανδία και της Blackrock στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό η ΕΚΤ δήλωνε ανέκαθεν ότι θα αιφνιδιαστεί ιδιαίτερα εάν υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις. Ίσως υπάρξουν μικρές εκπλήξεις, αλλά δεν νομίζω μεγάλες».

http://blogs.wsj.com/brussels/2014/01/27/klaus-regling-talks-bailouts-imf-greece-and-deflation/?KEYWORDS=Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: