Κύμα ψύχους προκάλεσε χιονοπτώσεις και παγετό στις πολιτείες του αμερικανικού νότου




Ένα κύμα ψύχους προκάλεσε σπάνιες χιονοπτώσεις, παγετό αλλά και χιονόνερο στις νοτιοανατολικές πολιτείες της Αμερικής, όπου ο υδράργυρος συνήθως μένει πάνω από το μηδέν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία στους δρόμους αλλά και το κλείσιμο πολλών σχολείων.

Η θύελλα σάρωσε τις κεντρικές και ανατολικές ΗΠΑ, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ να κάνει λόγο για «μια ασυνήθιστη χειμερινή καταιγίδα».

Τέσσερις πολιτείες στα νοτιοανατολικά της χώρας, η Λουϊζιάνα, η Αλαμπάμα, το Μισισίπι και η Τζόρτζια, κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNN. Οι αρχές καλούν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς ούτε οι ιδιώτες ούτε οι δημόσιες υπηρεσίες ήσαν επαρκώς προετοιμασμένοι.

Τουλάχιστον 2 εκατοστά χιονιού έπεσαν στην Ατλάντα, στη Τζόρτζια. Πόλεις νοτιότερα ήρθαν αντιμέτωπες με ένα μείγμα χιονιού και χιονόνερου.

«Ένας συνδυασμός χιονιού και χιονόνερου είναι πιθανό να πλήξει περιοχές στα νότια έως τη νότια Λουϊζιάνα και να επεκταθεί κατά μήκος των ακτών του Κόλπου έως τη βόρεια Φλόριντα και περιοχές στα βορειοανατολικά, κατά μήκος των νοτιοανατολικών ακτών έως τη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα» ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Στο Μισισσίπι οι αρχές προειδοποίησαν ότι είναι πιθανόν να δημιουργηθεί παγετός και να προκαλέσει διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Στο Χιούστον του Τέξας οι δημόσιες υπηρεσίες και τα κτίρια έκλεισαν και στην Τζόρτζια και την Αλαμπάμα οι αρχές έκλεισαν τα σχολεία προληπτικά.

Στις ανατολικές ακτές και τα μεσοδυτικά των ΗΠΑ το κρύο ήταν πιο τσουχτερό και ο καιρός ξηρότερος, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στο Σικάγο η θερμοκρασία κυμάνθηκε γύρω στους -16 βαθμούς Κελσίου με παγωμένους ανέμους έως -34 βαθμών Κελσίου.

Στο Ουισκόνσιν και τη Μινεσότα οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να μην κυκλοφορούν στους δρόμους.

Ο ιστότοπος Flightaware.com μετέδωσε ότι 5.100 πτήσεις συνολικά στις ΗΠΑ καθυστέρησαν σήμερα και 3.100 ματαιώθηκαν.

ΠΗΓΗ: Γερμανικό Πρακτορείο / DPA, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: