Η λιτότητα στην Ευρώπη αύξησε τις παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη




Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης που δημοσιοποιήθηκε χθες, τα μέτρα λιτότητας στην Ευρώπη είχαν ως αποτέλεσμα πολλά κράτη-μέλη της ευρωζώνης να παραβιάσουν τη συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα γνωστή ως Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης.

Αυτό επισημαίνει ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες του Matthew Dalton, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «EU Austerity Triggers Treaty Violations».

Τα πορίσματα της έκθεσης του ΣτΕ αποτελούν μια ακόμη ένδειξη για τα πλήγματα που επέφερε η κρίση χρέους στο ευρωπαϊκό κράτος κοινωνικής πρόνοιας, ιδιαίτερα σε δοκιμαζόμενες οικονομικά  χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης, όπως στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και Ισπανία. Όπως επισημαίνεται στην ανταπόκριση, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και οι περικοπές  στον προϋπολογισμό που απαιτήθηκαν ως αντάλλαγμα για δάνεια κατά τα τελευταία χρόνια οδήγησαν σε μεγάλες μειώσεις των κρατικών επιδοτήσεων για κοινωνική στήριξη στις προαναφερθείσες χώρες.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης απαιτεί από τις συμβαλλόμενες χώρες να παράσχουν ένα ελάχιστο επίπεδο ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, ασφάλειας και μισθού προς τους εργαζόμενους, προστασία προς τα παιδιά, ασφάλιση των ανέργων και άλλα κοινωνικά οφέλη. Στην έκθεση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες εν γένει συνεχίζουν να πρωτοστατούν στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων αυτών. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Συμβουλίου δήλωσαν ότι οι πολιτικές λιτότητας που υιοθέτησαν οι δοκιμαζόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες είχαν επίσης ως αποτέλεσμα παραβιάσεις του Χάρτη.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Thorbjørn Jagland, Γ.Γ. του ΣτΕ «η οικονομική κρίση και οι πολιτικές λιτότητας είχαν σαφώς μια αρνητική επίδραση στα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα ανά την Ευρώπη. Τα προνόμια περιορίζονται και ο κόσμος που μετακινείται μεταξύ χωρών προκειμένου να ζήσει ή να βρει εργασία συχνά αντιμετωπίζει άδικη μεταχείριση».

Από την πλευρά του, ο Colm O’Cinneide, νομικός εμπειρογνώμονας για ανθρώπινα δικαιώματα που συνέβαλε στη σύνταξη της έκθεσης, δηλώνει ότι «η Ελλάδα ξεχωρίζει, καθώς παρατηρούμε μια σαφέστατη ακολουθία σοβαρών περιπτώσεων μη συμμόρφωσης (σ.σ. προς τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη)».

Οι Έλληνες αξιωματούχοι δεν απήντησαν σε αίτημα για σχολιασμό, επισημαίνεται στην ανταπόκριση. Η αξιολόγηση της Ελλάδας κατέγραψε παραβιάσεις του χάρτη, που περιελάμβαναν ανεπαρκή προστασία των εργαζομένων, καθώς και παραβιάσεις των προνομίων συνταξιούχων και ανέργων με προστατευόμενα μέλη, αλλά και παραβιάσεις της κοινωνικής και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας προς τους φτωχούς.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303743604579350844061084318

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: