Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές…




Στο ζήτημα της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί, αναφέρεται άρθρο γνώμης του Ralph Atkins για τους FINANCIAL TIMESGreece must Resist Return to Capital Markets»).

Μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, η Ελλάδα σίγουρα βρίσκεται ενώπιον του δέλεαρ της επανόδου της στις αγορές, σχολιάζει ο Atkins, καθώς κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την διαπραγματευτική της ισχύ με τους εταίρους της ευρωζώνης.

Εάν η χώρα κατόρθωνε να χρηματοδοτηθεί ανεξάρτητα, από τις αγορές, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα είχε τη δυνατότητα να αντισταθεί σε περαιτέρω μέτρα λιτότητας, ενώ οι τραπεζικοί ισολογισμοί θα ενισχύονταν.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η Ελλάδα χρειάζεται να αναδομήσει την αγορά χρέους προ κρίσης, αναδομώντας το βάθος και τη ρευστότητα διαφόρων ωριμάνσεων ομολόγων και ο πλέον εύκολος τρόπος να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι η έκδοση καινούργιου χρέους, καθώς οι συνθήκες της αγοράς ενδέχεται να επιδεινωθούν μετά τις ευρωεκλογές (πιθανή ενίσχυση ευρωσκεπτικιστών).

Ακόμη και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Poul Thomsen παραδέχτηκε, σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα, ότι το διεθνές ενδιαφέρον για το ελληνικό χρέος καταδεικνύει το βελτιωμένο κλίμα στις αγορές. Η επιστροφή στις αγορές αποτελεί σημαντικό κομβικό σημείο σε περιπτώσεις παροχής οικονομικής βοήθειας όπου η πρόσβαση στις αγορές είναι απαγορευμένη.

Σύμφωνα με έρευνα του ΔΝΤ, στις περισσότερες περιπτώσεις οι δανειζόμενοι επιστρέφουν στις αγορές σε διάστημα μιας διετίας (η περίπτωση της Αργεντινής αποτελεί εξαίρεση). Η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν πλέον νέα βοήθεια με το χρέος της και οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα ευαρεστούταν.

Ωστόσο η τρόικα δεν φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξη απέναντι στην προοπτική της Ελλάδας στις αγορές. Συνιστά μεγάλο κίνδυνο αποτροπής της Αθήνας από την εφαρμογή ουσιωδών μεταρρυθμίσεων (μόνο το ένα τρίτο των συμφωνηθέντων έχει έως τώρα εφαρμοστεί). Το να βρει κεφάλαια δια μέσω των αγορών θα είναι εξάλλου ακριβότερο για την Αθήνα και αν εκδοθούν πολλά ομόλογα μαζικά, θα τεθούν πάλι ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Υπάρχει επίσης η περίπτωση η αγορά να μην ενδιαφερθεί για τα προσφερόμενα ομόλογα και τότε θα πληγεί η εμπιστοσύνη προς την ευρωζώνη συνολικά.

Η Ελλάδα χρειάζεται να επανακτήσει την εμπιστοσύνη μεγάλου αριθμού ευρωπαϊκών επενδυτικών κεφαλαίων (τα αμερικανικά θα πάψουν να ενδιαφέρονται όταν μειωθεί το κέρδος γι αυτά). Ακόμη και η περίπτωση της δοκιμαστικής έκδοσης 5ετών ομολόγων, έκδοση στην οποία φιλοδοξεί να προβεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας,  μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξη ως αντιμετώπιση.

http://www.ft.com/cms/s/0/76086828-7e06-11e3-b409-00144feabdc0.html?siteedition=uk

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: