Για τις διαφορές του Κογκρέσου με τον Πρόεδρο Ομπάμα, γράφει η εφημερίδα New York Times




Η χθεσινή ‘State of the Union’ ομιλία του Προέδρου B. Obama αναγνώρισε το προφανές, ότι δηλαδή το Κογκρέσο έχει καταστεί αδιέξοδο για τις περισσότερες σημαντικές προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις εισοδηματικές ανισότητες και να βελτιώσει την οικονομία για το σύνολο των Αμερικανών πολιτών, εξαιτίας της αδιάλλακτης αντίθεσης των Ρεπουμπλικάνων.

Αυτό υποστηρίζει η σύνταξη της εφημερίδας NEW YORK TIMES, σε κύριο άρθρο με τίτλο «The Diminished State of the Union».

Ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί σε μαζική κλίμακα η αμερικανική οικονομία και γίνει εμφανής η διαφορά για δεκάδες εκατομμύρια πολίτες ,αντί μόνο για εκατοντάδες χιλιάδες, είναι να πειστεί το Κογκρέσο να προχωρήσει τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναγκάστηκε να επαναλάβει ο Πρόεδρος Obama στις δηλώσεις του (διεύρυνση προνομίων για ανέργους, δημιουργία προσχολικής παιδείας υψηλών προδιαγραφών και πρωτίστως, αύξηση του κατώτατου μισθού).

Ένα πολλά υποσχόμενο αίτημα που υπέβαλε ο Obama προς το Κογκρέσο αφορούσε τη διεύρυνση της έκπτωσης φόρου επί του εισοδήματος, που αυτή τη στιγμή απολαμβάνουν 15 εκατομμύρια οικογένειες ετησίως, στους εργαζόμενους χωρίς παιδιά. Η άσκηση πίεσης για ψηφοφορία επί του θέματος θα αποκαλύψει εάν οι Ρεπουμπλικάνοι είναι τόσο αντίθετοι σε ο,τιδήποτε επιθυμεί ο Obama, ψηφίζοντας ακόμη και ενάντια στις βουλές των Αμερικανών πολιτών, καταλήγει η σύνταξη της ΝΥΤ.

http://www.nytimes.com/2014/01/29/opinion/the-diminished-state-of-the-union.html?hp&rref=opinion&_r=0

Σε εκ διαμέτρου αντίθετους τόνους, η σύνταξη της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Obama’s Sixth Year Pitch», τονίζει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του επιχείρησε να θίξει την οικονομική ανασφάλεια που οι δικές του λανθασμένες πολιτικές έχουν σε μεγάλο βαθμό δημιουργήσει.

Μεταξύ άλλων τονίζεται η αποτυχία εισαγωγής του προγράμματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ‘ObamaCare’, αλλά και τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων βάσει των οποίων μόνο το 19% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι εμπιστεύεται την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ το 63% δηλώνει έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα του Προέδρου Obama να λαμβάνει σωστές αποφάσεις. 

Ειδικότερα, όσον αφορά στην πρόταση του Προέδρου Obama για αύξηση του κατώτατου μισθού από $9 στα $10.10, η WSJ υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών κερδίζει περισσότερα από τον κατώτατο μισθό, ενώ πολλοί από αυτούς που δεν κερδίζουν περισσότερα θα καταλήξουν άνεργοι, εάν ο εργοδότης τους μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρησή του.

Αναφέρεται επίσης ότι η έγκριση του αγωγού Keystone XL θα συμβάλει πολύ περισσότερο στην καταπολέμηση της ανεργίας απ’ ότι το σχέδιο ύψους $24 δις ετησίως ως επιπλέον επιδόματα σε ανέργους και ότι καλύτερο θα ήταν να επικεντρωθεί ο Obama σε θέματα όπως η μετανάστευση, η φορολογική μεταρρύθμιση και η περαιτέρω απελευθέρωση του εμπορίου, που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εγκριθούν συγκριτικά με τις φιλελεύθερες προτεραιότητές του.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304691904579349442905233718#printMode 

PHOTO: President Barack Obama reviews his speech one last time while waiting in a room at the U.S. Capitol prior to delivering the State of the Union address in the House Chamber in Washington, D.C., Jan. 28, 2014. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: