Για μία «παράλληλη κρατική δομή» μίλησε ο Ερντογάν κατά τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες




Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανησυχεί για τους κινδύνους που εγείρει η λειτουργία μιας «παράλληλης δομής» εξωθεσμικών παραγόντων που ασκούν επιρροή στο σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης της χώρας, δήλωσε σε συναντήσεις του με Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Τα τελευταία δύο χρόνια ανησυχούμε έντονα για το θέμα» αυτό, δήλωσε ο κ. Ερντογάν στον  πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ.

«Στόχος αυτής της παράλληλης δομής δεν είναι η διασφάλιση της δικαιοσύνης, αλλά η τιμωρία συγκεκριμένων ομάδων», υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση προσπάθησε να ενεργήσει με καλή πίστη, παρά τις επικρίσεις που έχει δεχτεί για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ. «Κάποιοι έχουν καταχραστεί τις καλές μας προθέσεις», συνέχισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, και υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του κάνει «μεγάλες προσπάθειες» για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένα κράτος δικαίου αν η δικαστική εξουσία αψηφά συστηματικά τις άλλες δύο —νομοθετική και εκτελεστική—, ενώ τόνισε επίσης ότι δεν υφίσταται πρόβλημα διάκρισης των εξουσιών στην Τουρκία. «Θα υπάρξουν προβλήματα εάν η δικαστική εξουσία απολέσει την αμεροληψία της», εκτίμησε.

Το κλίμα που επικράτησε στις συνομιλίες, όπως φάνηκε από τη συνέντευξη Τύπου, ήταν θετικό, εκτιμούν αναλυτές στον τουρκικό τύπο, και τονίζουν ότι ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε περίπλοκες αλλά σημαντικές κατά τον ίδιο λεπτομέρειες σχετικά με τα γεγονότα της 17ης Δεκεμβρίου, όπως έγραψε χαρακτηριστικά η εφημερίδα Μιλιέτ.

Στην «παράλληλη δομή»  αναφέρθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός και στις συναντήσεις του με μέλη της Τουρκικής κοινότητας του Βελγίου. «Δεν θα επιτρέψουμε [να συνεχίσει να δρα] μια παράλληλη δομή, μία κατάσταση έξω από το κράτος. Πρέπει να εξουδετερώσουμε τις προσπάθειες εγκαθίδρυσης αυτού του παράλληλου κράτους», τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, και πρόσθεσε πως η εξωθεσμική αυτή ομάδα αποπειράται ένα «σαμποτάζ εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας, της ενίσχυσης της οικονομίας της, της ενεργής εξωτερικής πολιτικής της και ιδίως την ειρηνευτική διαδικασία [για να διευθετηθεί] το Κουρδικό».

Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι η ίδια «παράλληλη δομή» επιχειρεί να παρουσιάσει την Τουρκία ως μια χώρα που υποστηρίζει την τρομοκρατία.

ΠΗΓΗ: ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ / ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: