Φρένο Στουρνάρα στα σενάρια για κούρεμα του χρέους – Υπό όρους μείωση στο φόρο πετρελαίου




Τέλος στα σενάρια περί «κουρέματος» του ελληνικού χρέους από το δημόσιο τομέα, έβαλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καλύψει το 80% του δρόμου για την προσαρμογή και συνέστησε λίγη ακόμα υπομονή.

Ακόμη ο Γιάννης Στουρνάρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, υπό την αίρεση, όμως, του περιορισμού της φοροδιαφυγής. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι, αν και δεν μπορούν να υπάρξουν γενικευμένες μειώσεις φόρων, «εάν μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε το λαθρεμπόριο στο ναυτιλιακό καύσιμο, τότε θα μπορέσουμε να μειώσουμε τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης».

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση δεν θα επανέλθει εφέτος στο 23%, ενώ θα επιδιωχθεί να διατηρηθεί στο 13% και τα επόμενα χρόνια. Υποστήριξε, δε, ότι ο νέος φόρος ακινήτων για το 2014 «είναι ελαφρύτερος από το προηγούμενο σύστημα».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες αναμένεται να επαναρχίσουν τις επόμενες ημέρες, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει πολιτικός κίνδυνος, διότι οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για τη λήψη μέτρων. Αναγνώρισε μάλιστα ότι δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου.

Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία για μια απομείωση της αξίας του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα, δηλαδή των χωρών μελών της ευρωζώνης, ο κ.Στουρνάρας είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να αρχίσει η αποσταθεροποίηση της ευρωζωνης με τέτοια πρακτική» καθώς, όπως υποστήριξε, «μονομερής διαγραφή χρέους σημαίνει βγαίνεις από το ευρώ».

«Έχω συνηθίσει να μιλώ χωρίς φιοριτούρες και λεω ότι καμία χώρα από τις 18 (σ.σ της Ευρωζώνης) δεν επιτρέπει ονομαστικό κούρεμα του χρέους στο σύνταγμα της. Άλλο το PSI και άλλο να ζημιώσεις τον Γερμανό πολίτη, τον Αυστριακό πολίτη, ή πολίτες χωρών φτωχότερων από την Ελλάδα, με κούρεμα» σημείωσε για να ξεκαθαρίσει: «Δεν τίθεται θέμα ονομαστικού κουρέματος του χρέους, δεν το επιτρέπουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τα συντάγματα των “18”». Εξέφρασε, πάντως, τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί μείωσή του χρέους.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στο θέμα της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, επισημαίνοντας πως αυτό θα προχωρήσει και ότι από την κυβέρνηση έχουν προταθεί ισοδύναμα μέτρα. Σύμφωνα με τον υπουργό, το καθαρό κόστος είναι αρκετά χαμηλότερο από ό,τι αρχικά υπολογίζονταν – περίπου το μισό – και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εφαρμοστεί γρηγορότερα και «ίσως από την αρχή». Έτσι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της εφάπαξ μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, που υπολογίζεται ότι θα έχει κόστος 400 – 500 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, άφησε, παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο, η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών να πραγματοποιηθεί στις σημερινές τιμές και όχι στις προκαθορισμένες. «Ετοιμάζουμε νομοσχέδιο για να μπορούμε να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες, εφόσον αυτό χρειάζεται» δήλωσε, και πρόσθεσε ότι «περιμένουμε τα αποτελέσματα των stress tests για να δούμε τι χρειάζεται».

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών μπορεί να γίνει ακόμα και στις σημερινές τιμές των μετοχών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «δεν αποκλείεται να γίνει και στις σημερινές τιμές».

Ενώ, ερωτηθείς εάν φοβάται το ενδεχόμενο διεξαγωγής ειδικού δικαστηρίου για το θέμα αυτό, απάντησε «θα αστειεύεστε» και συμπλήρωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και με εντιμότητα».

Ο κ. Στουρνάρας, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη», ενώ παρείχε εκ νέου στήριξη στην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Αναστασία Σακελλαρίου, σημειώνοντας ότι «έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, αλλά και στην κ. Σακελλαρίου».

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια που τον θέλουν να αναλαμβάνει από τον Μάιο τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «δίνω μία μάχη σήμερα για την οικονομία. Με ενδιαφέρει το σήμερα και η μάχη αυτή θα είναι μακρά. Δεν σκέφτομαι το αύριο». Και πρόσθεσε ότι «δεν με αφορούν αυτά τα σενάρια. Δεν τα σκέφτομαι καθόλου».

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «άριστη» τη σχέση του, τόσο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και με τους βουλευτές των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ανέφερε δε, ότι οι βουλευτές δεν έχουν πρόβλημα με τον ίδιο και η κριτική δεν αφορά τον υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, σημείωσε, πάντως, ότι δεν απαξιώνει την κριτική που ασκείται, αλλά, όπως δήλωσε, «σημασία έχει το συνολικό έργο» και η «η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος». Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ανέφερε ότι «για πρώτη φορά από το 2001 είμαστε πάνω από τους στόχους. Φαίνεται ότι κάτι γίνεται. Εάν συνεχίσουμε έτσι, τότε η βελτίωση των αριθμών θα μεταφραστεί και σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών».

Πηγή: ANA-MPA, Τηλεόραση του ΣΚΑΙ – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: