Ερντογάν κερνά, Ταγίπ πίνει – Ενημερώθηκαν Γιορκατζίογλου και Ναμί για το «νέο σκηνικό»




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί στο Κυπριακό συζητήθηκαν χθες στην Άγκυρα. Μετά τον  Έρογλου κλήθηκαν στην Τουρκία οι Οζκάν Γιορκατζίογλου και Οζντίλ Ναμί, οι οποίοι ενημερώθηκαν για κινήσεις που γίνονται παρασκηνιακά με μεσολαβητές τους Αμερικανούς.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ερντογάν, ενημέρωσε χθες σε συνάντηση 70 λεπτών τους εκπροσώπους του ψευδοκράτους για το νέο σκηνικό που επιχειρείται να στηθεί στο Κυπριακό, με τις παρασκηνιακές διεργασίες που γίνονται το τελευταίο δεκαήμερο. Όπως πληροφορούμαστε τα τελευταία 24ωρα δεν υπήρξε καμία εξέλιξη στις παρασκηνιακές συζητήσεις και σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η μπάλα βρίσκεται στα πόδια της τουρκικής πλευράς. Είναι σαφές πως μέσα από τις κινήσεις αυτές και το αμερικανικό πάρε-φέρε, η Άγκυρα θέλει να διασφαλίσει την εσαεί παρουσία της στο νησί, ζητώντας να διατηρηθούν «οι ισορροπίες του ΄60». Οι Γιορκατζίογλου και Ναμί συναντήθηκαν και με τον Πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ.

Στα κατεχόμενα, ο Έρογλου φροντίζει να υπενθυμίζει τις κόκκινες γραμμές της τουρκικής πλευράς. Διαμήνυσε πως δεν αποδέχεται κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων, παραπέμποντας στο ενδεχόμενο μείωσης των στρατευμάτων. Ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι η Τουρκία δέχθηκε να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών της σε 650 με το σχέδιο Ανάν για «χάρη της σύναψης μιας συμφωνίας» και πως άφησε το θέμα ανοικτό προς συζήτηση κάθε χρόνο.

Αναφέρθηκε και στα θέματα της ενέργειας και έστειλε μηνύματα και προς το Ισραήλ. Ο Έρογλου υποστήριξε ότι οι Ε/κ δεν είναι θετικοί στην ιδέα αυτό να μεταφερθεί μέσω Τουρκίας, με ή χωρίς λύση του Κυπριακού, ενώ το Ισραήλ – υποστήριξε – είναι θετικό.

Για τις στρατιωτικές ασκήσεις που υλοποιούνται από κοινού στην περιοχή της Δημοκρατίας με το Ισραήλ, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι τόσο το Ισραήλ όσο και οι Ε/κ θα πρέπει να σταματήσουν «τα κόλπα επειδή όσο περισσότερο θερμαίνονται τα νερά, τόσο περισσότερα προβλήματα θα υπάρξουν στην περιοχή».

«ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ

Αντιδράσεις καταγράφονται στα κατεχόμενα  στην απόφαση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας να διευκολύνει τους Τουρκοκύπριους στη χρήση του δικαιώματός τους να ψηφίζουν και να εκλέγονται κατά τις ευρωεκλογές.

Ο Έρογλου υποστήριξε ότι συμμετέχοντας στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «υπό Ελληνοκυπριακή, ισοδυναμεί με αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας» και ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι «ένα τέχνασμα των Ε/κ» που θα πάνε στην ΕΕ και θα πουν ότι έδωσαν στους Τ/κ το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, αλλά αυτοί δεν το έχουν αποδεχθεί και ως εκ τούτου δεν μπορούν να απαιτήσουν άλλα δικαιώματα. «Δεν πιστεύω ότι ο λαός μου θα εξαπατηθεί», είπε. Το λεγόμενο ΥΠΕΞ των κατεχομένων χαρακτήρισε «απαράδεκτες»  τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Μια αναφορά του προέδρου της Ιταλίας ενώπιον του Τούρκου ομολόγου του, για ένταξη του ελληνοκυπριακού τμήματος στην ΕΕ, αιφνιδίασε τη Λευκωσία, η οποία έσπευσε να διαμαρτυρηθεί.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας, Giorgio Napolitano, αναφερόμενος στην Προεδρία της χώρας το δεύτερο εξάμηνο του 2014, προέταξε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ως εκ των θεμάτων της ιταλικής Προεδρίας: «Και για το ευρωπαϊκό εξάμηνο της Ιταλίας προτείνουμε την πρωτοβουλία πλήρους προώθησης της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, έχοντας επίγνωση ότι υπάρχει και ένα ιδιαίτερα ακανθώδες και πολύπλοκο ζήτημα που πηγάζει από την είσοδο του ελληνοκυπριακού τμήματος στην ΕΕ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διεύρυνσης με την οποία τα κράτη μέλη αυξήθηκαν σε 27 από τα 15.

Δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτό το σχέδιο για την ένωση της Κύπρου όπως διατυπώθηκε από τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Kofi Annan: παρέμειναν αντιφάσεις και δυσχέρειες επί του ζητήματος, ωστόσο, ακόμα και με αυτές τις συνθήκες, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνεργαστεί σοβαρά και λογικά με την Τουρκία με τέτοιον τρόπο ώστε να εξαλειφθεί και αυτό το εμπόδιο στην πορεία της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία μέχρις ότου να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση εντός λογικών χρονικών ορίων».

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρώμη, εξέπεμψε δύο μηνύματα θεμελιώδους σημασίας: Ευχαρίστησε την Ιταλία για «τη στήριξη στο ζήτημα εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ» και παράλληλα τόνισε ότι «η Ιταλία επενδύει στην Τουρκία, η οποία είναι μία δυναμική οικονομία και παρέχει πολλές δυνατότητες».

Σημειώνεται ότι η Ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών Marta Dassu συζήτησε αναλυτικά με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Mevlot Cavusolgu τα διαπραγματευτικά κεφάλαια της Τουρκίας που θα παραμείνουν ανοιχτά κατά την ιταλική προεδρία της ΕΕ.

ΤΑΛΑΤ: ΑΡΓΗΣΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

Ο Ταλάτ δήλωσε πως σε περίπτωση που ο Ντερβίς Έρογλου λύσει το Κυπριακό, δεν θα κατέλθει υποψήφιος στις «προεδρικές εκλογές».

Ερωτηθείς για το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι σε περίπτωση που δουν ότι δεν βγαίνει, τότε πρέπει να γίνει έκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για συνάντηση, σημειώνοντας ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι «άλογο και καμήλα», δηλαδή δεν είναι τόσο μεγάλο θέμα.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του τέως Προέδρου, Δημήτρη Χριστόφια σε εκδήλωση στην Αμμόχωστο πρόσφατα ότι «εάν ήμασταν με τον Ταλάτ θα το είχαμε λύσει» ο τέως ηγέτης των Τ/κ απάντησε: «τι να πω; Άργησε».

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΜΠΡΑΙΖΑ

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ του φυσικού αερίου που βρέθηκε στην ανατολική Μεσόγειο μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη είναι ο πιο χαμηλός σε κόστος και λογικός τρόπος, υποστήριξε ο Μάθιου Μπράιζα, πρώην ΥΦΕΞ των ΗΠΑ και νυν μέλος του ΔΣ της κρατικής τουρκικής εταιρείας ενέργειας (TURKAS).

Σε δηλώσεις του στην τ/κ εφημερίδα Κίπρισλι, ο κ. Μπράιζα ανέφερε ότι οι Τ/κ θα πρέπει επίσης να αναλάβουν ενεργό ρόλο στις διεργασίες που γίνονται στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή της Μεσογείου. Οι Τ/κ, συνέχισε, είναι υποχρεωμένοι στο τέλος, να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του οικονομικού μέλλοντος της Κύπρου, προσθέτοντας ότι ο ρόλος αυτός «πρέπει να καθοριστεί το συντομότερο».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: