Επιφυλακτικότητα των αναλυτών για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης – Αναφορά στην Ελλάδα




Την επιφυλακτικότητα πολλών οικονομικών αναλυτών, πολιτικών και επιχειρηματιών ως προς την έκθεση που δημοσιοποίησε χθες η Μarkit Economics και η οποία καταδεικνύει αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας από 52.1 τον περασμένο Δεκέμβριο σε 53.2 τον τρέχοντα μήνα, προβάλλουν οι Jack Ewing και David Jolly σε ανταπόκριση από το Νταβός.

Η ανταπόκριση δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Caution in Davos Over Report of Growth in Europe».

Όπως επισημαίνεται στην ανταπόκριση, η εν λόγω αύξηση υπερέβη τις προσδοκίες των οικονομολόγων, καθώς πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο του δείκτη Markit Economics, από τον Ιούνιο του 2011. Ωστόσο, συνεχίζουν οι ανταποκριτές, παρά τη θετική εξέλιξη, πολλοί μετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας είναι ιδιαιτέρως σκεπτικοί, διερωτώμενοι εάν η ανάπτυξη θα επαρκέσει για την κάμψη των υψηλών επιπέδων  ανεργίας που μαστίζει την ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, στο Νταβός υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι η ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, «δημιουργώντας μια γενιά οργισμένων νέων πολιτών που θα γίνουν εν δυνάμει πηγή κοινωνικών αναταραχών». Μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι καταστρεπτικά ποσοστά υψηλής ανεργίας στους νέους, που υπερβαίνουν κατά πολύ το 50% στην Ελλάδα και την Ισπανία, θα παρεμποδίσουν την επαγγελματική ανάπτυξη εκατομμυρίων νέων επί χρόνια.

Επίσης, προβάλλεται η δήλωση του J.-M. Barroso, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χθες στο Νταβός, ότι «η κατάσταση για εμάς βελτιώνεται, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι βγαίνουμε από την κρίση με τόσο υψηλά επίπεδα ανεργίας», ενώ επισημαίνεται και η χθεσινή δήλωση του διακεκριμένου οικονομολόγου του Harvard, Kenneth Rogoff, «ότι ένας αριθμός χωρών θα χρειαστεί τουλάχιστον μια πενταετία» για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης.

http://www.nytimes.com/2014/01/24/business/international/european-economic-activity-accelerates-survey-finds.html

ROUBINI – ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Η βελτίωση της οικονομίας στην Ευρωζώνη σημαίνει ότι απομακρύνθηκε ο κίνδυνος αποχώρησης κάποιας χώρας από αυτήν, ανέφερε ο οικονομολόγος Nouriel Roubini σε συνέντευξή του προς την τηλεόραση του BLOOMBERG Roubini Says Risk of a Euro Breakup Has Receded») από το Νταβός της Ελβετίας.

«Τα χειρότερα της κρίσης, όσον αφορά στους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους, έχουν παρέλθει» συμπληρώνοντας ότι «ορισμένα από τα tail risks, (κίνδυνοι από απρόσμενα γεγονότα), των τελευταίων ετών, όπως η διάλυση της Ευρωζώνης έχουν ελαχιστοποιηθεί».

Ο Nouriel Roubini είχε μιλήσει τον Οκτώβριο του 2012 για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς η κρίση κρατικών χρεών τροφοδοτούσε τα σενάρια για διάλυση της Ευρωζώνης.

http://www.bloomberg.com/news/2014-01-23/roubini-says-risk-of-a-euro-breakup-has-receded.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: