Ελλάδα και Ιταλία ξεκίνησαν συνομιλίες με την Ελβετία για αδήλωτους τραπεζικούς λογαριασμούς




Με τον Ιταλό υπουργό οικονομικών, Fabrizio Saccomanni, συναντάται σήμερα στη Βέρνη η Ελβετίδα ομόλογός του, Eveline Widmer-Schlumpf (φωτογραφία), στο πλαίσιο των συνομιλιών που διενεργούνται για τους αδήλωτους τραπεζικούς λογαριασμούς Ιταλών πολιτών στην Ελβετία.

Διερευνάται ανάλογη συμφωνία και με την Ελλάδα, με την Ελβετίδα υπουργό Οικονομικών να συναντάται με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στις 4 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση των Corinne Gretler (Ζυρίχη), Lorenzo Totaro (Ρώμη) και Giles Broom (Γενεύη) στο BLOOMBERG με τίτλο «Secret Swiss Stashes at Risk as Italy’s Saccomanni Visits Bern».

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ελβετίας και της Ιταλίας εξελίχθησαν με αργό ρυθμό από το 2012, λόγω της κυβερνητικής αστάθειας στην Ιταλία, που δεν επέτρεπαν αποφάσεις σε υπουργικό επίπεδο.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Enrico Letta, ωστόσο, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Απρίλιο, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ένα εθελοντικό πρόγραμμα δήλωσης των τραπεζικών λογαριασμών από τους Ιταλούς φοροφυγάδες. Μολονότι με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για διμερείς συμφωνίες με την Ελβετία δεν αναμένεται άμεσα η επίτευξη συμφωνίας.

«Αμφιβάλλω ότι θα υπάρξει οριστική λύση αυτή την εβδομάδα. Είναι αναγκαίο να πετύχουμε τελικά μια συμφωνία, ώστε να μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, αλλά όχι άνευ όρων» δήλωσε ο Claudio Generali, πρόεδρος της τραπεζικής ένωσης του Ticino, προσθέτοντας ότι η Ελβετία θα πρέπει να διασφαλίσει τις μελλοντικές διασυνοριακές της τραπεζικές συναλλαγές.

Η Ελβετία προσπαθεί να αποβάλλει τη φήμη της ως φορολογικού παραδείσου, καθώς συγκεντρώνει 2,2 τρις δολάρια από πλούσιους πελάτες του εξωτερικού, συνάπτοντας συμφωνίες παρακράτησης φόρου με χώρες όπως τη Βρετανία και την Αυστρία, ενώ απέτυχε η σύναψη ανάλογης συμφωνίας με τη Γερμανία λόγω αντίδρασης του Γερμανικού Κοινοβουλίου.

Μολονότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, έκθεση της χρηματιστηριακής εταιρείας  Helvea SA του 2009 υπολόγιζε τις καταθέσεις των Ιταλών φοροφυγάδων στα 206 δις δολάρια.

http://www.bloomberg.com/news/2014-01-30/secret-swiss-stashes-at-risk-as-italy-s-saccomanni-visits-bern.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: