Διπλωματία των επιστολών – Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ προσανατολίζεται να απαντήσει στον Πρόεδρο




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τα Ηνωμένα Έθνη προσανατολίζονται να απαντήσουν στην επιστολή που έχει στείλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, ημερομηνίας 2 Ιανουαρίου 2014.

Όπως συναφώς αναφέρουν πηγές του ΟΗΕ στη Λευκωσία, ο Γενικός Γραμματέας ανκαι δεν το συνηθίζει να απαντά σε επιστολές, φαίνεται πως τώρα συζητά με τους συνεργάτες του το ενδεχόμενο να δώσει τη δική του εκτίμηση για τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό. Η απάντηση του Μπαν Κι Μουν, εάν τελικά οριστικοποιήσει την απόφασή του και στείλει επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θα δοθεί τις επόμενες ημέρες.

Από πλευράς του Διεθνούς Οργανισμού, το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη του Αλεξάντερ Ντάουνερ στην Κύπρο και οι επαφές που θα πραγματοποιήσει. Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού φθάνει στην Κύπρο το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας και θα έχει την ίδια ημέρα χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Θα παραμείνει στο νησί μέχρι την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ενόψει των επαφών Ντάουνερ, οι εμπλεκόμενοι κινούνται περισσότερο προληπτικά. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του και μέσα από την επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα και στην οποία θέτει στο τραπέζι το ενδεχόμενο συμφωνίας σε ένα μικρό σε έκταση κείμενο διακήρυξης, το οποίο καθορίζει τα βασικά χαρακτηριστικά της λύσης.

Στην αντίπερα όχθη, ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές του θέσεις για τη μη αναγκαιότητα συμφωνίας επί ενός κοινού ανακοινωθέντος για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, έστειλε και μια προειδοποίηση:  «Ο χρόνος είναι σημαντικός για όλους μας. Κανένας μας δεν θέλει να θερμανθούν τα νερά στην ανατολική Μεσόγειο». Πρόσθεσε ότι κάποιοι νόμιζαν ότι ο υποθαλάσσιος πλούτος θα ωθούσε τους Ε/κ προς την εξεύρεση λύση, ενώ «φαίνεται πως τους οδηγεί στην αδιαλλαξία». Είναι σαφές πως ο κατοχικός ηγέτης εμμέσως έστειλε προς την ελληνική πλευρά απειλή σε σχέση και με τις έρευνες για εντοπισμό και εξόρυξη φυσικού πλούτου. Σημειώνεται πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Μπάρμπαρος, κινείτο χθες κοντά στο κόλπο της κατεχόμενης Μόρφου.

Ο Έρογλου ανέφερε στη συνέχεια πως με την ανταλλαγή επιστολών για να αλλάξει αυτή ή κάποια άλλη λέξη, δεν μπορούμε να φτάσουμε κάπου, προσθέτοντας πως από τη στιγμή που «ο Πρόεδρος της Αναστασιάδης δεν δέχθηκε την πρότασή του να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν τις διαπραγματεύσεις, τότε «ας παρακαθίσουμε χωρίς προϋποθέσεις. Εξάλλου είναι γνωστά τα κεφάλαια που θα δούμε στο τραπέζι. Υπάρχουν έξι κεφάλαια. Ας καθίσουμε να τα δούμε. Αν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, ας συμφωνήσουμε. Αν υπάρχει βούληση, δεν υπάρχει λόγος να μην συμφωνήσουμε».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: