Δικαιολογημένη η κόπωση του ελληνικού λαού από τα σκληρά μέτρα που επέβαλε η Τρόικα




Στην τελευταία τετράμηνη έκθεση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρεται ανταπόκριση της Kerin Hope για τους FINANCIAL TIMESGreece’s Weary Taxpayers are exhausted, Report Warns»).

Σύμφωνα με την έκθεση, που συνέταξαν 5 ακαδημαϊκοί, οι Έλληνες φορολογούμενοι είναι εξαντλημένοι μετά από τέσσερα συνεχόμενα έτη αυξημένης φορολογίας και επιπλέον φόροι δεν θα προσέθεταν στα έσοδα του κράτους, αλλά αντιθέτως μπορεί να συνεισφέρουν στην αύξηση της φοροδιαφυγής και των απλήρωτών οφειλών για το κράτος.

Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με αυξήσεις εφταπλάσιες σε σύγκριση με τις φορολογικές υποχρεώσεις τους του 2010 και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εννεαπλάσιες. Τέθηκαν έως και 6 διαφορετικοί φόροι επί των ακινήτων το 2013, εκ των οποίων το δημόσιο αναμένει αύξηση των εσόδων του από €500εκ. σε €3.5 δις.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών αναγνώρισε ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι φιλόδοξος, δεδομένου ότι η οικονομία συρρικνώθηκε περίπου κατά 4% το 2013 και δεν αναμένεται να επιστρέψει στην θετική ανάπτυξη πριν το δεύτερο μισό του έτους. Η ύφεση έχει συρρικνώνει την παραγωγή κατά 30%.

Το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 0,6% εφέτος, ενώ ιδιώτες οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ανάπτυξη μπορεί να είναι της τάξεως του 1 έως και 1,2%. «Είναι δύσκολο να επιτευχθεί ανάκαμψη αυτής της τάξεως μετά από μια τόσο μακρά περίοδο ύφεσης και όταν οι τράπεζες δεν λειτουργούν αποτελεσματικά» λέει ο αξιωματούχος. «Η τραπεζική ρευστότητα που περιμέναμε δεν υπάρχει, γιατί τα νοικοκυριά και οι εταιρίες χρησιμοποιούν τις καταθέσεις ώστε να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις».

Κατά τον Μ. Μασουράκη, επικεφαλής οικονομολόγο της Alpha Bank, οι δημοσιονομικοί στόχοι θα ξεπεραστούν: «Το κλίμα είναι κατάλληλο για πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 2% της εθνικής παραγωγής εάν η οικονομική δραστηριότητα βελτιωθεί όπως εκτιμάται. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η αποκατάσταση των επενδύσεων και το βελτιωμένο κλίμα εμπιστοσύνης που θα ενθάρρυνε τους επενδυτές να επιστρέψουν την ρευστότητα στις τράπεζες».

http://www.ft.com/cms/s/0/d068692a-890b-11e3-bb5f-00144feab7de.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: