Διάσταση μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικα




Στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών αναμένεται να εκφραστεί η δυσφορία των εταίρων για την αντίσταση της ελληνικής κυβέρνησης στην υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με ανταπόκριση της Helena Smith για την GUARDIAN (“Greece Faces New Black Hole in Finances amid Rising Tensions with Creditors”).

Η Τρόικα άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα αποδεσμευθούν περαιτέρω χρήματα αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τους βελτιωμένους κανόνες ανταγωνισμού, όταν η όλο και περισσότερο βαλλόμενη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά κατέστησε σαφές ότι δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις, προτείνοντας εναλλακτικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η διάσταση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας συμπίπτει με την απόφαση του ΣτΕ για επιστροφή των περικοπών στους ενστόλους, απόφαση που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της χώρας, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό με περίπου €500 εκ. έως και €1 δις. Ένα τέτοιο ποσό θα εξανεμίσει το πρωτογενές πλεόνασμα που η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να παραχωρήσει στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους αδύναμους πολίτες. Εάν η κυβέρνηση υιοθετήσει επιπλέον μέτρα μπορεί και να πέσει, κατά τον σχολιαστή Π. Μανδραβέλη.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το δικαστήριο σκέφτεται να λάβει υπόψη του  προσφυγές και από άλλους κλάδους του δημοσίου υπό ειδικό μισθολόγιο, απόφαση που θα είναι άκρως σημαντική κατά τον σκαιώδη Υπουργό Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Σταθάκη, καθώς επί του παρόντος χρήματα μπορούν να προέλθουν μόνο από το πρωτογενές πλεόνασμα και η Ελλάδα αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό για το 2014.

Δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να αποφύγει επιπλέον μέτρα λιτότητας, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση μπορεί να βασιστεί στους δεσμευμένους λογαριασμούς καταθέσεων από μίζες διεφθαρμένων αξιωματούχων (οι μίζες που αφορούν στις στρατιωτικές συμφωνίες υπολογίζονται σε πάνω από €80 εκ.).

Επιπλέον πλήγμα για την κυβέρνηση υπήρξε η δήλωση του Olli Rehn ότι η Αθήνα θα πρέπει να περιμένει έως το Καλοκαίρι για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους, όταν η Ελλάδα αναμένει την έναρξη των διαπραγματεύσεων την Άνοιξη, με την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

http://www.theguardian.com/world/2014/jan/26/greece-economy-brussels-stournaras-reforms

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: