Δεν είναι δεδομένη η επιστροφή της Αποστολής του ΔΝΤ και του Πολ Τόμσεν στην Αθήνα




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- «Σιγή ιχθύος» τηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ημερομηνία επιστροφής της Αποστολής του στην Αθήνα. Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις 15 Ιανουαρίου, το «ΕτΚ» πληροφορήθηκε ότι η επιθεώρηση είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεκινήσει την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστροφή του κ. Πολ Τόμσεν δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς από την αναχώρηση των αποστολών της Τρόικα, τον περάσμένο Δεκέμβριο μέχρι και την Παρασκευή «είχαν γίνει ελάχιστα» από τα προαπαιτούμενα. Το ΔΝΤ δεν σχολιάζει τις πληροφορίες αυτές, ενώ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Μπιλ Μέρι δήλωσε ότι η ημερομηνία της επιστροφής δεν έχει καθοριστεί, αλλά «ο κ. Τόμσεν θα επιστρέψει σύντομα».

Πηγές εκτός Ταμείου, που γνωρίζουν λεπτομέρειες των συζητήσεων, και με τις οποίες μίλησε το «ΕτΚ», ισχυρίστηκαν ότι οι επικεφαλής της Τρόικα αισθάνονται πως η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει ενδιαφέρον για σοβαρή διαπραγμάτευση, η οποία θα οδηγήσει σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Ευρωπαϊκή πηγή υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε αναλάβει να ετοιμάσει αντιπροτάσεις στα ανοικτά θέματα, ειδικά στον προϋπολογισμό του 2014, αλλά μέχρι την Παρασκευή το βράδυ δεν είχε φτάσει τίποτα στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον. Η πηγή πρόσθεσε ότι «βεβαίως τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν εάν η κυβέρνηση ανταποκριθεί άμεσα» και αποστείλει τις απαντήσεις που ζήτησαν οι δανειστές.

          Το θετικό σενάριο προβλέπει επιστροφή των επικεφαλής της Τρόικα την επόμενη Τρίτη, έναρξη της επιθεώρησης την Τετάρτη και ολοκλήρωσή της μέχρι τις 26 Ιανουαρίου αφού το βράδυ της ίδιας ημέρας ο κ. Στουρνάρας με τους κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup (27 Ιανουαρίου).

Σύμφωνα με το αρνητικό σενάριο, που είναι και το επικρατέστερο, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα επιστρέψουν την ερχόμενη εβδομάδα οπότε λογικά –και λόγω του φόρτου εργασίας που απέμεινε- δεν θα υπάρχει χρόνος για την ολοκλήρωση της επιθεώρησης μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Εάν επικρατήσει το πρώτο σενάριο, θα τεθεί ένα άλλο σοβαρό θέμα από την πλευρά του Ταμείου, που αφορά το Καταστατικό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Λαγκάρντ κατέστησε σαφές στους Ευρωπαίους, ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι «το απόλυτο πρέπει». Εάν η βιωσιμότητα δεν αποδεκνύεται, η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για την εκταμίευση της δόσης δεν θα πραγματοποιηθεί.

Ο κ. Τόμσεν και τα υπόλοιπα μέλη της Αποστολής του ΔΝΤ μπορεί να βρεθούν στην πολύ δυσάρεστη θέση, να ολοκληρώσουν την επιθεώρηση και να μην δύνανται να παρουσιάσουν την έκθεση τους στο Δ.Σ., εάν οι Ευρωπαίοι δεν δεσμευθούν εγγράφως για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Σημεώνεται ότι το ΔΝΤ δεν θα δεχθεί νέα δανειοδότηση διότι θα μειωθούν δραματικά οι πιθανότητες βιωσιμότητας του χρέους μέχρι το 2022.

poul-thomsen01-11january2014

Το «ΕτΚ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι παρά την άρνηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ να τοποθετηθεί για την έντονη δραστηριότητα των Ελλήνων εισαγγελέων και ανακριτών για υποθέσεις που αφορούν τραπεζίτες και επιχειρηματίες, στα υψηλά δώματα του Ταμείου πληροφορήθηκαν με ικανοποίηση τις σχετικές ανακοινώσεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Από την έναρξη υλοποίησης του Ελληνικού Προγράμματος μέχρι και σήμερα, τόσο ο Ντομινίκ Στρος Καν, όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ έχουν εκφράσει στους Ελληνες συνομιλητές τους την άποψη ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής, η αποπληρωμή των μεγάλων δανείων που είχαν λάβει μεγάλοι και μικροί επιχειρηματίες, και η επιστροφή των χρημάτων που αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο, «θα έκλειναν πολλές τρύπες στον ελληνικό προϋπολογισμό».

Η σημερινή γενική διευθύντρια έχει τοποθετηθεί και δημόσια για τα παραπάνω θέματα, ενώ ήταν κεντρικά ζητήματα στην ατζέντα της συνομιλίας της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον περασμένο Οκτώβριο, στην Ουάσιγκτον.

ΕΠΙΣΗΣ: http://mignatiou.com/2014/01/sovara-provlimata-metaxi-athinas-ke-d/

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014 – www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: