Δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ

O πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου. ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το  πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα (δύο κακουργήματα και το ένα πλημμέλημα), σε βάρος του πρώη υπουργού Οικονομικών, Γιώργου  Παπακωνσταντίνου, για την  υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

΄Ετσι, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, μετά την εξέλιξη αυτή,  ξεκινάει η διαδικασία της ανάκρισης.

Με απόλυτη μυστικότητα το Δικαστικό Συμβούλιο, σύνηλθε, χθες Σάββατο, στον ‘Αρειο Πάγο και αποφάσισε ομόφωνα ότι τα δύο κακουργήματα, της απιστίας στην υπηρεσία και  της νόθευσης εγγράφου και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, που αντιμετωπίζει  ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν έχουν παραγραφεί.

Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου έδωσαν απάντηση, σε ερώτημα που  συνδεόταν με τη Βουλή της μιας μέρας, η οποία συγκροτήθηκε, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012. Και αυτό γιατί σύμφωνα με άρθρο 86 του Συντάγματος «εάν έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη επέρχεται αποσβεστική προθεσμία», κάτι που σημαίνει ότι εξαλείφεται το αξιόποινο και η Πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να κινήσει οποιαδήποτε ποινική διαδικασία σε βάρος πρώην υπουργού.

Αναλυτικότερα, τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου έκριναν ότι δεν έχει επιφέρει  παραγραφή των αδικημάτων η Βουλή της μιας μέρας, που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012. Συγκεκριμένα έκριναν ότι η δίωξη από τη Βουλή  κινήθηκε εντός της αποσβεστικής προθεσμίας γιατί η επόμενη Βουλή που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, δεν είχε Σύνοδο.

Κατά συνέπεια, συνέχισαν οι δικαστές, η επόμενη Σύνοδος που άρχισε η αποσβεστική προθεσμία είναι αυτή που εξελέγη Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς. ‘Αρα νόμιμα η Βουλή άσκησε τη δίωξη σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάσκεψη του Δικαστικού Συμβουλίου εκφραστήκαν δύο συγκλίνουσες απόψεις οι οποίες όμως καταλήγουν  στο ίδιο αποτέλεσμα, ότι δεν έχει επέλθει παραγραφή των αδικημάτων.

ΠΗΓΗ: Παν. Τσιμπούκης / ANA-MPA

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal