Bloomberg: Αύξηση των επιτοκίων και προσπάθεια ελέγχου της οικονομίας από τον Ταγίπ Ερντογάν




Στην δραματική απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων από την Τουρκική Κεντρική Τράπεζα αναφέρεται το BLOOMBERG σε κύριο άρθρο του με τίτλο «Turkey’s Economy and Erdogan’s Shame», κρίνοντάς την αναγκαία για την ανάκτηση της διεθνούς εμπιστοσύνης στην τουρκική οικονομία και στις οικονομίες των αναδυόμενων οικονομιών, εν γένει.

Οι αγορές είχαν αρχίσει να αμφισβητούν την ανεξαρτησία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας καθώς υπάκουε στις ιδεοληπτικές εμμονές του Πρωθυπουργού Ερντογάν για την μη αύξηση των επιτοκίων.

Η αντίθεση του Ερντογάν στην αύξηση των κεντρικών επιτοκίων εδράζεται στα θρησκευτικά του πιστεύω και σε παράλογες θεωρίες διεθνούς συνομωσίας για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας, φέροντας έτσι την μεγαλύτερη ευθύνη για την καθυστέρηση της υιοθέτησης ενός τόσο βασικού οικονομικού εργαλείου.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων στο κύριο άρθρο, η πτώση της τουρκικής λίρας δεν οφείλεται τόσο στην μείωση της εισροής κεφαλαίων προς την Τουρκία, που είχε κορυφωθεί κατά τη διάρκεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, όσο στον αυξανόμενο πολιτικό κίνδυνο στην Τουρκία, στις υποθέσεις διαφθοράς που απειλούν την κυβέρνηση και στις στρεβλώσεις της νομισματικής της πολιτικής.

Για να μπορέσει να αναστρέψει την παρούσα κατάσταση ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη  στην διαχείριση της τουρκικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί τέλος στις διώξεις κατά των επιχειρήσεων που συνδέονται με τους πολιτικούς του αντιπάλους, να σταματήσει η εκκαθάριση στη Δικαιοσύνη και στα σώματα ασφαλείας, που απειλεί το κράτος δικαίου και να ξαναρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, για χάρη των οικονομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων που τις συνοδεύουν.

http://www.bloomberg.com/news/2014-01-29/turkey-s-economy-and-erdogan-s-shame.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: