Αναστασιάδης: Επρεπε να επιλέξω την άτακτη χρεοκοπία ή να πάρω δύσκολες αποφάσεις




Δεν θα σταματήσουμε να δίνουμε τη μάχη για να ξεπεράσει η Κύπρος τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο για τετραήμερη επίσκεψη.

Μιλώντας στο περιθώριο δείπνου που παρέθεσε προς τιμή του η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαι ευτυχής διότι αυτό που σας διακρίνει δεν είναι η κομματική ταυτότητα, αλλά η εθνική προσήλωση στο πώς να υπηρετήσετε καλύτερα την πατρίδα μας».

Ο Πρόεδρος είπε ότι οι απόδημοι χωρίς ιδιοτελή επιδίωξη και «εκφράζοντας άδολη αγάπη προς την Κύπρο αγωνίζονται και έχουν αποδώσει σημαντικά σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τη στάση και σημαντικά ψηφίσματα που έχουν εκδοθεί για την Κύπρο» και εξέφρασε ευγνωμοσύνη εκ μέρους του κυπριακού λαού και της κυπριακής πολιτείας προς όλους τους απόδημους, σημειώνοντας ότι «για μένα δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ κανενός».

Σημείωσε ότι «αν είναι κάτι που διακρίνει τους Κυπρίους της Βρετανίας είναι η σύμπνοια, η ομόνοια, το ξεπέρασμα τις οποιασδήποτε ιδεολογικής διαφοράς διότι πάνω από αυτά έχετε θέσει την Κύπρο».

Επεσήμανε ότι μετά την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας βρέθηκε προ σημαντικών διλημμάτων, «ή να επιλέξω την άτακτη χρεοκοπία της χώρας ή να πάρω δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις, οι οποίες ήταν απόλυτα αντίθετες με τα όσα διακήρυττα, πρέσβευα και πίστευα. Όμως, αυτό που προείχε ήταν να σωθεί η Κύπρος με βάση τα όσα είχα μπροστά μου».

Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις ήταν τολμηρές, όχι αρεστές αλλά ωφέλιμες για τον τόπο. «Υπήρξε η πρώτη απόφαση του Eurogroup η οποία ήταν η πλέον ανώδυνη. Μια απόφαση που οπωσδήποτε ήταν προειλημμένη από πλευράς των Ευρωπαίων εταίρων είτε διότι δεν πήραμε μέτρα την ώρα που έπρεπε είτε γενικότερα για το καθεστώς όπως είχε δημιουργηθεί στα θέματα οικονομίας, είτε αυτό οφειλόταν σε τραπεζικές παραλείψεις και προβλήματα του τραπεζικού τομέα είτε σε άλλα δεδομένα. Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε όχι τι έγινε στις 15 ή στις 25 Μαρτίου αλλά στο τι έκτοτε μέχρι σήμερα έχει πραγματωθεί».

Μέτρα και κίνητρα

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην εξαγγελία από πλευράς του τον Απρίλη και Μάιο, σειράς μέτρων για αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων δίνοντας κίνητρα και ενθαρρύνοντας επενδύσεις. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο λόγος που δεν υπήρξε άμεση ανάκαμψη της οικονομίας είναι διότι «όσο υπάρχει η χρηματοπιστωτική αστάθεια θα υπάρχουν πάντοτε εκείνοι που προσμετρούν προκειμένου να επενδύσουν. Υπήρξαν γενναία κίνητρα για να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές, αλλά υπήρξαν και προκλήσεις αρνητικές όσον αφορά το τραπεζικό μας σύστημα».

Τόνισε επίσης την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να υλοποιήσει τα όσα υπαγορεύει η μνημονιακή σύμβαση, η οποία συνομολογήθηκε για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις οικονομικές υποχρεώσεις όπως είναι οι πληρωμές μισθών, συντάξεων και άλλα.

Εξέφρασε ικανοποίηση διότι μέσα από την πειθαρχία που έχουμε επιδείξει υπήρξαν δύο θετικές αξιολογήσεις από την Τρόικα και μια αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από Οίκο Αξιολόγησης.

«Η Τρόικα έχει κρίνει ότι η Κύπρος είναι ίσως η καλύτερη από όσες των χωρών έχουν μπει σε πρόγραμμα και αυτό είναι σημαντικά θετικό διότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε άλλα προγράμματα επιβάρυνσης του κυπριακού λαού, αρκετά έχει επιβαρυνθεί, ενώ η αναβάθμιση από τον Οίκο αρχίζει να δημιουργεί προς τα έξω συνθήκες εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία. Πρόσθετο στοιχείο που ενισχύει αυτή την προσπάθεια είναι η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η θετική ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας χωρίς να υποχρεωθεί να μπει σε καθεστώς εξυγίανσης, η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, η αύξηση των καταθέσεων έναντι των εκροών» και άλλα.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην εκστρατεία της Κυβέρνησης για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τις επισκέψεις του ιδίου σε μια σειρά από χώρες, όπως είναι το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κατάρ, η Κίνα, η Ρωσία και άλλες.

Πρόσθεσε ότι με τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων έγινε κατορθωτό να εισρεύσει στην Κύπρο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

«Η εδώ παρουσία μου σήμερα, πέραν την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μας με τη Βρετανική Κυβέρνηση, έχει στόχο και την προβολή των πλεονεκτημάτων της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου και των ευκαιριών που έχουν Βρετανοί επιχειρηματίες να επενδύσουν στον τομέα του τουρισμού, των υπηρεσιών αλλά και σε θέματα που έχουν σχέση με τη βιομηχανία των υδρογονανθράκων», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σημείωσε ότι η κατάσταση κρίνεται πολύ θετικότερη από ό,τι την υπολόγισαν Οίκοι Αξιολόγησης και αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι προχωρούμε πειθαρχημένα και σε αυτό διευκολύνει τα μέγιστα η υπευθυνότητα των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών δυνάμεων, στην αντιμετώπιση της κρίσης έστω και αν υπάρχουν διαφορετικές θεωρήσεις όσον αφορά την παραμονή ή μη είτε στο ευρώ είτε στη μνημονιακή σύμβαση.

Αναφερόμενος στην ανεργία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δούμε πώς την αντιμετωπίζουμε». Πρόσθεσε ότι η Κύπρος πήρε επιπλέον 200 εκ. ευρώ βοήθεια από την ΕΕ για το 2014-2015 πέραν των προβλεπομένων και πετύχαμε τη μεγαλύτερη συνεισφορά της ΕΕ για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, στο 95%.

Είπε ακόμη ότι προκειμένου να απορροφήσουμε τα μέγιστα δυνατά κεφάλαια το Γραφείο Προγραμματισμού έχει μετατραπεί σε Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης και θα υπάρχει επαρκής πληροφόρηση ως προς τις δυνατότητες και υπό ποιες συνθήκες μπορούμε να απορροφήσουμε κεφάλαια. «Εχουμε επίσης επιτύχει μέσα από διαβήματα που έχουν γίνει να χρηματοδοτηθούμε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως με 150 εκ. ευρώ συν 150 εκ. ευρώ που θα βάλουν οι συμβαλλόμενες τράπεζες ώστε να δημιουργηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης θα δοθούν άλλα 100 εκ. που θα δοθούν από την Τράπεζα Αναπτύξεως της Γερμανίας προς την υπό ίδρυση Τράπεζα Αναπτύξεως της Κύπρου. Εχω την εντύπωση ότι σε δέκα μήνες έχουμε πετύχει σταδιακά να αποκαθίσταται η αξιοπιστία του κράτους, σταδιακά να ανακάμπτει η οικονομία. Δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη όταν χρωστάς δισεκατομμύρια, αλλά με τις όλες προσπάθειες που καταβάλλονται θα πετύχουμε ώστε το 2014 να αποτελέσει τη βάση για την επανεκκίνηση της οικονομίας και μέσα από μέτρα που εξαγγέλθηκαν το Μάιο να πετύχουμε τον εκσυγχρονισμό του κράτους κάτι που είναι απολύτως αναγκαίο.

Προσπαθούμε, πρόσθεσε, να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, να κάνουμε ένα πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις κράτος, σύγχρονο που θα πατάσσει τη γραφειοκρατία, να δημιουργεί προοπτικές με τις οποίες οι επιχειρηματίες να εμπιστεύονται ότι σε συντομότατο χρόνο θα τύχουν των απαραίτητων αδειών για θέματα ανάπτυξης και ταυτόχρονα να υπηρετείται και ο Κύπριος πολίτης κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο».

ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ 1974

Τόνισε ότι «αν συνεχίσουμε έτσι και βεβαίως θα συνεχίσουμε, με τη συμπαράσταση των πολιτικών δυνάμεων που ποτέ δεν θέλω να παραγνωρίζω έστω και αν ανήκουν στην αντιπολίτευση και αν ασκούν δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη κριτική, πιστεύω ότι σύντομα θα αναδείξουμε για ακόμη μια φορά ότι η Κύπρος μπορεί να πετύχει και να επαναλάβει το θαύμα μετά την καταστροφή του 1974.

Είμαι απόλυτα αισιόδοξος ότι με το πείσμα, το φιλότιμο και την εργατικότητα που διαθέτουμε καθώς και με τη βοήθεια από τις παροικιακές  μας οργανώσεις που με κάθε τρόπο προσπαθούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να ενισχυθεί η προσπάθεια της Κυπριακής Κυβέρνησης, αν και δύσκολο το 2014 σίγουρα θα μας οδηγήσει στο 2015 που θα είναι πια το έτος της οριστικής ανάκαμψης και της πορείας προς την πρόοδο και προκοπή».  

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πρώτιστη προτεραιότητα μας είναι η επίλυση του. «Είχα καταθέσει μια δέσμη προτάσεων που δεν αποσκοπούσε στο να ικανοποιήσει ελληνοκυπριακές θέσεις, αλλά στο να δώσει μια νέα δυναμικής το διάλογο και που ανταποκρινόταν στις προσδοκίες όλων όσοι ήθελαν τη λύση είτε αυτοί είναι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, είτε είναι τρίτοι που ενδιαφέρονται να δουν να ειρηνεύει μία σημαντική εστία που μπορεί να προκαλέσει μια δεδομένη στιγμή αναταραχή, αλλά και όσοι θα ήθελαν να δουν τα κατά την άποψη τους καλώς νοούμενα συμφέροντα της Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στις προτάσεις αυτές είπε ότι πρόκειται για το διορισμό διαπραγματευτή που να είναι απόλυτα αφοσιωμένος στη διαπραγμάτευση και που θα είχε τη δυνατότητα συνομιλίας με την κατοχική δύναμη ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Κάπου τα τελευταία χρόνια έχουμε περιορίσει το Κυπριακό σε μια δικοινοτική διαφορά ωσάν το Κυπριακό να ήταν διαφορά μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η πραγματικότητα είναι ότι από το 1974 έχουμε μια κατοχική δύναμη που υπαγορεύει τους όρους και τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι «η παραμονή του Προέδρου ως διαπραγματευτή σημαίνει ότι θα τον αποδυνάμωνε, ή θα τον μετέτρεπε ή θα τον υποβίβαζε σε κοινοτάρχη, προκειμένου να γίνει δεκτός από την Τουρκία».

Σημείωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο επέλεξε ομόφωνα ως διαπραγματευτή τον κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος χαίρει ευρύτατης εκτίμησης και είναι αρκούντως καταρτισμένος.

«Αυτό που απομένει είναι να δούμε την ουσιαστική ανταπόκριση της Τουρκίας σε πράξη για τη δημιουργία των προϋποθέσεων, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια αποδεκτή λύση. Την ίδια ώρα και ύστερα από διάλογο με την Ελληνική Κυβέρνηση έγινε αποδεκτό για τους όποιους λόγους – διότι η Ελλάδα ούτε κατέχει ούτε έχει τι να δώσει – ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής να συναντάται με τον αντίστοιχο στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Αυτό δεν θα πρέπει να μας ενοχλεί παρά τα όσα έχουν ακουστεί διότι ούτε η Ελλάδα ούτε εμείς συμφωνούμε ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε μια διμερή, τριμερή, τετραμερή ή πολυμερή διάσκεψη. Αυτό για το οποίο προσπαθήσαμε είναι να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις πρόσβασης προς την κατοχική δύναμη», είπε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε  ότι είχε επίσης ζητήσει την αναβάθμιση των όρων εντολής του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην όλη προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραγνωρίζονται τα Ηνωμένα Εθνη.     

«Οι εντολές του (εκπροσώπου της ΕΕ) είναι τέτοιες που στην ουσία τον καθιστούν αόρατο. Δεν διαβουλεύεται, δεν παρακάθεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων για να αποφανθεί κατά πόσο οι προτάσεις που κατατίθενται ή κατατίθεντο είναι συμβατές ή όχι με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», σημείωσε. «Δυστυχώς», είπε, «η στάση μέχρι σήμερα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραμένουν αρνητικές στην αναβάθμιση με μια απλή υπόσχεση ότι ‘αν μπείτε στο διάλογο ενδεχόμενα να δοθούν και νέες εντολές στον εκπρόσωπο της ΕΕ’».

ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόταση του για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η επιστροφή της Αμμοχώστου, η λειτουργία του λιμανιού των Βαρωσίων υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, το άνοιγμα των λιμένων και αερολιμένων και αεροδιαδρόμων της Τουρκίας, αλλά και την από δικής μας πλευράς άρσης του βέτο σε κάποια κεφάλαια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

 «Η στάση του κ. Ερογλου και η εμμονή του στο να επαναλαμβάνει καθημερινά ότι αυτό που επιδιώκει είναι συνομιλίες μεταξύ δύο ισότιμων κυρίαρχων κρατών μου υπαγόρευε και μου επέβαλλε – και αυτό ήταν με τη σύμφωνο γνώμη όλων των κομμάτων – ότι τυχόν εμπλοκή σε ένα νέο διάλογο χωρίς ξεκαθάρισμα συγκεκριμένων βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού, όπως η μια κυριαρχία, μια διεθνής προσωπικότητα και μια υπηκοότητα, θα μας έσερνε σε ένα διάλογο που έχει μέσα από 40 χρόνια αποδείξει ότι αναλωνόταν χρόνος σε ατέρμονες συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα και ιδιαίτερα στην επικέντρωση επί του συνταγματικού και μόνο».

Πρόσθεσε ότι τα οφέλη από τα μέτρα αυτά θα ήταν μεγάλα και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους.

«Με στεναχωρεί ιδιαίτερα διότι δυνάμεις οι οποίες ανέλαβαν να βοηθήσουν και θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο, την τελευταία στιγμή φαίνεται υπαναχώρησαν με αποτέλεσμα να μην ασκηθούν οι αναμενόμενες πιέσεις πάνω στην Τουρκία ότι θα έπρεπε να προχωρήσει σε τολμηρά βήματα όσον αφορά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα δημιουργούσαν πραγματικά το νέο περιβάλλον, τη νέα εμπιστοσύνη και τη νέα δυναμική στη διαπραγμάτευση», είπε ο Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δυστυχώς, και πάλι δεν προχώρησε διότι η πλευρά του κ. Ερογλου εμμένει στα δύο κυρίαρχα κράτη, στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κεντρική Κυβέρνηση από πλευράς των δύο κρατών αλλά και στη διατήρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, γεγονός το οποίο υποδηλοί ότι πίσω από τις σκέψεις ότι σχέδιο β’ της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν είναι παρά η απόσχιση κάποια στιγμή όποτε το θεωρήσουν πρόσφορο, έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα δεύτερο κράτος.

Αυτό δυστυχώς μέχρι στιγμής παραμένει ένα από τα προβλήματα και παρά τις προσπάθειες μας και την αποδεδειγμένη βούληση μας με συγκεκριμένες κινήσεις που δείχνουν ότι δεν παραγνωρίζαμε ποσώς τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, η επιμονή τους στο να διαιρείται εν τη ουσία η κυριαρχία σε εξωτερική και εσωτερική με μια εικόνα που δεικνύει ότι προσπαθούν να σφετεριστούν την κυριαρχία για δικούς τους λόγους, δεν μας οδήγησαν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος».

Πρόσθεσε ότι μια λύση θα πρέπει να ανταποκρίνεται όχι μόνο στις προσδοκίες όλων των Κυπρίων, αλλά να ανταποκρίνεται ιδιαίτερα και στην ιδιότητα μας ως κράτος μέλος της ΕΕ. «Δεν μπορεί την επομένη της λύσης να έχουμε ένα κράτος παράλυτο που να πάσχει στο να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του έναντι της ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρξει λύση σε ένα ευρωπαϊκό κράτος που να υστερεί από πλευράς αναγνώρισης και υιοθέτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών. Εχουμε σημαντικά προβλήματα και δυστυχώς η κατάσταση επιβαρύνεται με τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία σήμερα.

Μέχρι και προ ημερών, στις 18 Δεκεμβρίου, έχουμε υποβάλει τροποποιημένο έγγραφο πάνω στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο δεν επηρέαζε τη βάση λύσης που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και θα διασφάλιζε τη μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια και παρά το γεγονός ότι είχαμε κάνει κάποιες κινήσεις που να αναγνωρίζουν κάποιες ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, δυστυχώς η τουρκοκυπριακή πλευρά και οι κινήσεις του ΟΗΕ που δεν ήταν με βάση των όρων εντολής, δεν επέτρεψαν να καταλήξουμε σε ένα κοινό ανακοινωθέν που θα δημιουργούσε τις προοπτικές να ξεκινήσει ένας νέος διάλογος».

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε αποφασιστικότητα για να λυθεί το Κυπριακό και για να αρχίσει ένας διάλογος με μια νέα δυναμική που θα μας οδηγήσει σε μια λύση αποδεκτή και από τους Ελληνοκύπριους και από τους Τουρκοκύπριους στη βάση των αρχών και αξιών του ΟΗΕ και της ΕΕ.

«Πιέσεις ή εκβιασμούς δεν θα δεχθούμε. Υποχωρήσεις που είναι ανεπίτρεπτες και δεν θα οδηγήσουν σε λύση δεν θα δεχθούμε», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανέφερε ακόμη ότι «η δική μου θέση στο δημοψήφισμα είναι καλά γνωστή. Ούτε δίστασα ούτε αρνήθηκα το πόσο η στάση μου υπήρξε αποφασιστική το 2004. Αλλά και δεν μπορώ να παραγνωρίσω το 76% που απέρριψε εκείνη τη λύση που κατά την άποψη μου θεωρούσα ως μια λύση ορθή. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο καθένας είναι ότι η πλειοψηφία αποφασίζει», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί κανείς να περιφρονήσει τη δημοκρατία ούτε το 76% και τις ανησυχίες του. Για αυτό είπα και πρόσφατα ότι μια λύση που δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των Ελληνοκυπρίων θα είχε ως αποτέλεσμα μια δεύτερη απόρριψη και μια δεύτερη απόρριψη θα σήμαινε την οριστική διχοτόμηση. Σας διαβεβαιώνω ότι θα προσπαθήσω με κάθε τρόπο να εργαστώ και να αναλώσω όσες των δυνάμεων έχω προκειμένου να πετύχουμε ό,τι καλύτερο για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να αδιαφορήσουμε ούτε και περιφρονούμε τους Τουρκοκύπριους αλλά ούτε και δεχόμαστε να περιφρονηθούμε από οποιονδήποτε.

Εκείνο που θέλω και αναμένω είναι ότι τα Ηνωμένα Εθνη επιτέλους θα διαδραματίσουν το ρόλο τους. Η εδώ παρουσία μου έχει δύο στόχους. Ο ένας είναι να δούμε πώς προωθούμε και πώς τυγχάνουμε της στήριξης του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να αποτραπούν τα οποιαδήποτε ψηφίσματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και για τη στήριξη στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για λύση του Κυπριακού – και νομίζω είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό δρόμο και εκφράζω την ικανοποίηση μου για τη στάση που τηρεί η Βρετανία τους τελευταίους δέκα μήνες. Ο άλλος στόχος είναι να δούμε πώς είναι δυνατόν να δημιουργηθούν οι προοπτικές έτσι ώστε να τύχουμε περαιτέρω βοήθειας από τη Βρετανική Κυβέρνηση. Ηδη, στα θέματα εκσυγχρονισμού του κράτους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στον τομέα των εταιρειών έχουν την τεχνική υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα από αποφάσεις του Πρωθυπουργού Κάμερον προς τον οποίον οφείλω σημαντικές ευχαριστίες».

Τέλος, ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θα σταματήσουμε να δίνουμε τη μάχη προκειμένου η Κύπρος να ξεπεράσει τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου κ. Πίτερ Δρουσιώτης διαβεβαίωσε ότι ολόκληρη η κυπριακή ομογένεια της χώρας βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και τόνισε ότι «η Ομοσπονδία αναβαθμίζει συνεχώς το έργο της στη Βρετανία και εργάζεται με σύνεση, ενότητα και μεγάλη αφοσίωση για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική προβολή της κυπριακής υπόθεσης τόσο στη βρετανική Βουλή όσο και στα ΜΜΕ της χώρας.

Εχουμε πρόσβαση σε όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα της Βρετανίας και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αναβαθμίσουμε και να αξιοποιήσουμε τις σχέσεις που υπάρχουν προς όφελος της Κύπρου και του λαού της».

Πρόσθεσε ότι παρά τις δυσκολίες οι προσπάθειες συνεχίζουν και εντείνονται και η Ομοσπονδία παραμένει προσηλωμένη στον εθνικό στόχο παρά τις προκλήσεις της τουρκικής προπαγάνδας.

«Πιο πρόσφατα οι ενέργειες μας έχουν επεκταθεί στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας, όπου γίνεται προσπάθεια για την κινητοποίηση και δραστηριοποίηση επιχειρηματιών κυπριακής καταγωγής που είναι σε θέση να συμβάλουν και να προσφέρουν αναφορικά με την προώθηση και προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο», είπε ο κ. Δρουσιώτης.

Πρόσθεσε ότι φέτος κλείνουν 40 χρόνια κατοχής της Κύπρου και 40 χρόνια ζωής της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας. Είναι μια χρονιά ορόσημο, είπε, κατά την οποία θα αξιοποιήσουμε πλήρως, σε συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία, για την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: