Αγνωστη η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της Τρόικα στην Αθήνα, λέει το ΔΝΤ




Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΥΚΑΚΗ

Ανοιχτή άφησε την ημερομηνία επιστροφής του Πoλ Τόμσεν στην Αθήνα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μέρι, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης  δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται η επιστροφή του κλιμακίου του ΔΝΤ  στην Ελλάδα και για το εάν θα είναι επικεφαλής ο κ. Τόμσεν το στέλεχος  του Ταμείου άφησε ανοικτή την ημερομηνία άφιξης. «Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία. Θα επιστρέψουν όταν επιλυθούν  τεχνικά ζητήματα. Αυτό αναμένεται την επόμενη περίοδο» είπε ο Μέρι,  προσθέτοντας πως οι διαφορές που πρέπει να διευθετηθούν αφορούν σε  δημοσιονομικά και διαθρωτικά ζητήματα, αλλά και σε ζητήματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για το  ελληνικό χρέος και για το εάν θα υπάρξουν νέες συζητήσεις για την  απομείωσή του και απάντησε πως το ελληνικό χρέος θα παραμείνει σε υψηλά  επίπεδα για αρκετό διάστημα και πως οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί για  ελάφρυνση του χρέους στα επίπεδα του 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του  110% του ΑΕΠ το 2022 υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το  πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις της.

Σε ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA Μιχάλη Ιγνατίου σχετική με την  συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στους Financial Times,  όπου αποκάλυψε πως δεν απεδέχθη πιέσεις που δέχθηκε από τον Πολ Τόμσεν  και την Κριστίν Λαγκάρντ για να ζητήσει από άλλους ηγέτες της ευρωζώνης,  συμπεριλαμβανομένου και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βολφγκανγκ  Σόιμπλε να αποδεχθούν απώλειες από ένα  «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν σχολίασε το δημοσίευμα και αρκέσθηκε να επαναλάβει πως στην τρέχουσα φάση δεν διεξάγονται συζητήσεις για το  ελληνικό χρέος.

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες που διατύπωσε χθες ο επικεφαλής  οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρντ για  τον διαρκώς μειούμενο πληθωρισμό στην Ευρωζωνη και ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και για το κατά πόσο ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα δυσκολεύει την μείωση του χρέους ο Μέρι αρκέσθηκε να επαναλάβει τις δηλώσεις  Μπλανσάρντ για την ανάγκη λήψης μη συμβατικών μέτρων πολιτικής από την  ΕΚΤ για την αποτροπή του αποπληθωρισμού.

Για το ίδιο θέμα, ο ανταποκριτής του ΑΠΕ, Πανίκος Παναγιώτου, έγραψε τα εξής:

Η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα επιστρέψει μέσα στο «επόμενο διάστημα» στην Ελλάδα, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μέρι.

«Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία. Θα επιστρέψουν όταν επιλυθούν τεχνικά ζητήματα. Αυτό αναμένεται την επόμενο διάστημα» δήλωσε ο κ. Μέρι, κατά τη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας πως υπάρχουν «διαφορές» που θα πρέπει να διευθετηθούν και αφορούν δημοσιονομικά και διαθρωτικά θέματα, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σε αρκετές ερωτήσεις για το ελληνικό χρέος και κατά πόσο το ΔΝΤ εξακολουθεί να υποστηρίζει το «κούρεμα» και αν θα πρέπει να γίνουν νέες συζητήσεις επί του θέματος, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε ότι το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει σε «υψηλά επίπεδα» για αρκετό διάστημα και επανέλαβε τη «δέσμευση» των Ευρωπαίων εταίρων για ελάφρυνση του χρέους στα επίπεδα του 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της.

Όταν ρωτήθηκε για τη συνέντευξη που παραχώρησε στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο κ. Στουρνάρας και στα όσα δήλωσε σχετικά με το «κούρεμα» και τι του είχε πει ο Γερμανός ομόλογός του για το θέμα, ο κ. Μέρι δεν θέλησε να τοποθετηθεί στο δημοσίευμα και στις συγκεκριμένες αναφορές, σημειώνοντας ότι αυτή την περίοδο δεν γίνονται συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.

Επίσης, ρωτήθηκε σχετικά με τα όσα είχε τονίσει στις αρχές της εβδομάδας ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρντ, για το γεγονός ότι υπάρχει «ιδιαίτερη ανησυχία» για την ευρωζώνη και κυρίως για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Ο  κ. Μέρι επανέλαβε τα όσα είχε αναφέρει ο κ. Μπλανσάρντ, ο οποίος είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, ότι «όσο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό του πληθωρισμού, τόσο μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για την ανάκαμψη της ευρωζώνης. Αποπληθωρισμός σημαίνει υψηλότερα πραγματικά επιτόκια, υψηλότερα χρέη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, χαμηλότερη ζήτηση και χαμηλότερη ανάπτυξη».

            Τέλος, σε ερώτηση για την Κύπρο, ο κ. Μέρι ανέφερε ότι η αποστολή της τρόικας ξεκινά διαπραγματεύσεις με τις κυπριακές αρχές, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος, στις 29 Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ: www.in.gr, www.amna.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: