Τέταρτο ταξίδι του Τζέικομπ Λιου στην Ευρώπη – Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ατζέντα




Του Δημήτρη Μανή

Η σταθεροποίηση της αμερικανικής οικονομίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων ενόψει του ταξιδιού που πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λιού, σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Λιου, κατά την τέταρτη επίσκεψη του στην Ευρώπη από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, θα επισκεφθεί τη Γαλλία, την Γερμανία και την Πορτογαλία, όπου θα συζητήσει με αρμόδιους αξιωματούχους την εφαρμογή πολιτικών που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και θα προωθούν την οικονομική σταθερότητα. Παράλληλα, θα συζητηθούν οι προσπάθειες που γίνονται για την επίτευξη της Συμφωνίας Διατλαντικού Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ).

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, η ευρωπαϊκή οικονομία είναι σε πορεία εξόδου από την ύφεση και σταδιακά ανακτά την σταθερότητα της, ωστόσο, η εσωτερική ζήτηση στις χώρες της ΕΕ παραμένει κάτω από τα επίπεδα του 2009 και η ανεργία έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ.

Σε αυτό το πλαίσιο οι συζητήσεις που θα έχει ο κ. Λιού στην Ευρώπη θα επικεντρωθούν στην αναζήτηση στρατηγικής που θα ενισχύει την ζήτηση, περιορίζοντας από την μία πλευρά την δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιβληθεί σε χώρες που απαιτούνταν, ενώ παράλληλα θα ενθαρρύνει χώρες που έχουν τα περιθώρια να ξοδέψουν περισσότερα.

Ο Τζέικομπ Λιου θα συζητήσει επίσης με τους ευρωπαίους ηγέτες το θέμα της «τραπεζικής ένωσης» στην Ευρώπη, το οποίο οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι για να επιφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο την δημιουργία ενός μηχανισμού επίβλεψης και μιας κοινής ρυθμιστικής αρχής, αλλά θα πρέπει να περιέχει και δυνατότητες ανακεφαλαιοποίησης και εγγύησης των καταθέσεων.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, τόνισε ο αμερικανός αξιωματούχος, θα πρέπει να αφήσουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την εφαρμογή επιπρόσθετων πολιτικών στην περίπτωση που ο πληθωρισμός επιμείνει και η ζήτηση παραμείνει στάσιμη.

Όσον αφορά τις συζητήσεις για την Συμφωνία Διατλαντικού Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) ο αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι για την κυβέρνηση Ομπάμα αποτελεί προτεραιότητα, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «πιστεύουμε ότι (το ΤΤΙΡ) αντανακλά την συνέχιση της σημαντικής συνεργασίας μας με την Ευρώπη και ότι η ενίσχυση αυτής της συνεργασίας θα έχει θετικά αποτελέσματα στο εμπόριο, την αγορά εργασίας και την ανάπτυξη της οικονομίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».

Ο κ. Λίου βρίσκεται ήδη στη Γαλλία όπου συναντήθηκε με τον γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Βερολίνο όπου σήμερα, Τετάρτη, θα συναντηθεί με τον γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και το απόγευμα θα αναχωρήσει για Λισσαβώνα.

ΠΗΓΗ- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: http://gr.voanews.com/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: