Συνεχίζουν τις προσπάθειες αν και η αδιάλλακτη Τουρκία δεν αποδέχεται κοινό ανακοινωθέν




Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ

Νέες εντατικές προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας στο κείμενο κοινής διακήρυξης που θα επιτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, σηματοδοτούν η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την Τετάρτη και η επιστροφή στην Κύπρο, στο τέλος της εβδομάδας, του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Στο επίκεντρο της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου θα βρίσκεται η αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς και εισηγήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για νέα τακτική εν όψει της αρνητικής στάσης του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Σήμερα, ο κ. Ερογλου, με δηλώσεις του, επιχείρησε να επιρρίψει στην ελληνοκυπριακή πλευρά την ευθύνη για το αδιέξοδο, υποστηρίζοντας ότι απέρριψε τις προτάσεις των Τουρκοκυπρίων, που όπως ανέφερε, ετοιμάστηκαν σε μια προσπάθεια επίδειξης ευελιξίας.

Είπε ότι η τουρκική πλευρά επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει τη θέληση είναι δυνατόν το Κυπριακό να λυθεί σε τρεις μήνες.

Μπροστά στην τουρκική αδιαλλαξία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατήγγειλε με σημερινές δηλώσεις του την Τουρκία ότι παρακωλύει την εξεύρεση ειρηνικής λύσης με τη συνέχιση της κατοχής για 40 χρόνια.

Τόνισε ότι η αρνητική στάση της Τουρκίας παρεμποδίζει την εξεύρεση μιας λύσης που θα επιτρέψει σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να συμβιώσουν και να συνδημιουργήσουν ειρηνικά σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Συνεχίζει τις έρευνες το Μπαρμπαρός

Σε περιοχή βόρεια της Κύπρου άρχισε νέο κύκλο ερευνών το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά.

Με βάση τις ενδείξεις των ραντάρ, το Μπαρμπαρός απέπλευσε χθες το απόγευμα από περιοχή στα δυτικά της Κύπρου και κινήθηκε βορειοδυτικά προς τις τουρκικές ακτές.  Ακολούθως, άλλαξε πορεία και κινήθηκε ανατολικά, παράλληλα των βόρειων ακτών της Κύπρου και σε ίση σχεδόν απόσταση μεταξύ Κύπρου- Τουρκίας.

Σήμερα το πρωί το Μπαρμπαρός βρισκόταν ακριβώς απέναντι από την κατεχόμενη πόλη της Κερύνειας και ακολούθησε ανατολική πορεία στο ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Η Τουρκία έχει δεσμεύσει τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κύπρου για έρευνες μέχρι τις 30 Ιανουαρίου. Με βάση τις συντεταγμένες που ανακοίνωσε η Τουρκία, θα πραγματοποιούνται σεισμικές έρευνες στα βόρεια και στα δυτικά της Κύπρου. Το Μπαρμπαρός συνοδεύουν εναλλάξ δύο υποστηρικτικά σκάφη.

Η πρώτη φάση των ερευνών του Μπαρμπαρός στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου διήρκησε 17 μέρες και κάλυψε περιοχή από το Ακρωτήρι Αποστόλου Ανδρέα μέχρι και το τεμάχιο 3 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: