Πρώτος πελάτης του «Λεβιάθαν»… οι Παλαιστίνιοι!




Σεισμικές είναι οι ανακατατάξεις που φέρνει η ανακάλυψη πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, αφού επηρεάζονται άμεσα «μέτωπα» δεκαετιών, κάτι που αργά ή γρήγορα θα απασχολήσει και τον Ελληνισμό της περιοχής (Ελλάδα και Κύπρος).

Η είδηση είναι αρκούντως εντυπωσιακή. Ο πρώτος πελάτης των Ισραηλινών για το αέριο του κοιτάσματος «Λεβιάθαν» θα είναι οι Παλαιστίνιοι! Συγκεκριμένα, υπηρεσία κοινής ωφελείας από τη Δυτική Όχθη, η παλαιστινιακή ΔΕΗ (Palestine Power Generation Company), θα προμηθευτεί αέριο αξίας 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων!

Με αυτό θα τροφοδοτήσει τη λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκευάζεται έναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων κοντά στην πόλη Τζενίν, ο οποίος θα είναι ισχύος 200 μεγαβάτ. Ο συνολικός χρόνος αποπεράτωσης του έργου είναι 30 μήνες. Η Παλαιστινιακή Αρχή καταναλώνει το 8% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται σε όλο το Ισραήλ με την προσθήκη και της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη.

Η είδηση προέκυψε από την ανακοίνωση στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ από τις τρεις ισραηλινές εταιρίες, η κοινοπραξία των οποίων (μαζί και με την αμερικανική Noble Energy που εμπλέκεται και στα κυπριακά κοιτάσματα) ασχολείται με την αξιοποίηση του κοιτάσματος. Πρόκειται για τις Avner, Delek Drilling και Ratio, με την προμήθεια να εκτείνεται σε βάθος 20ετίας και αντιστοιχεί σε 4,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Πρόκειται για μια σοβαρή εξέλιξη όχι τόσο για το ύψος της συναλλαγής, αλλά για το ότι είναι το πρώτο συμβόλαιο από το συγκεκριμένο κοίτασμα (το «Ταμάρ» αξιοποιείται ήδη) και φυσικά λόγω της σημασίας της ανακοίνωσης τη στιγμή που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, προσπαθεί να κλείσει συμφωνία επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση της αραβοϊσραηλινής διένεξης. Σχετικές ήταν και οι δηλώσεις ελπίδας από αξιωματούχους των εταιριών.

Το κοίτασμα «Λεβιάθαν» εκτιμάται πως περιέχει 538 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι περιέχει και αποθέματα πετρελαίου. Στο δε συμβόλαιο, σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz που δημοσίευσε σχετικό ρεπορτάζ από το οποίο αντλούμε τα στοιχεία, η παλαιστινιακή πλευρά κατοχύρωσε το δικαίωμα μείωσης της ποσότητας φυσικού αερίου που θα προμηθευτεί, ενδεχομένως εν όψει της προοπτικής αξιοποίησης παλαιστινιακών κοιτασμάτων στα ανοικτά της Γάζας ή άλλα σχιστολιθικού αερίου…

ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: www.defence-point.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: