Παρεμβάσεις αποτροπής αδιεξόδου – Επεξεργασία σεναρίων, τα οποία θα κατατεθούν στο Ε.Σ.




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Λευκωσία επιχειρεί να βρει τρόπους για να μην κηρυχθεί αδιέξοδο στο Κυπριακό, παρά την απόρριψη από τουρκικής πλευράς της τελευταίας πρότασης της εληνοκυπριακής πλευράς.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια, για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία και αναμένεται ότι αυτά θα τεθούν ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνέλθει την ερχόμενη Τετάρτη. Είναι σαφές πως παρά τις εξελίξεις στην Τουρκία, που ανατρέπουν τους όποιους σχεδιασμούς διαμορφώθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη και τους εν δυνάμει μεσολαβητές, ωστόσο πληροφορίες φέρουν ξένες κυβερνήσεις να επιμένουν στην έναρξη συνομιλιών το συντομότερο. Θεωρούν ότι με κάποιες φραστικές διαφοροποιήσεις, μπορεί να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, το οποίο μπορεί να είναι σύντομο, περιεκτικό.

Υπό το φως και των υποδείξεων αυτών που αναβαθμίζονται σε πιέσεις, η Λευκωσία εξετάζει τρόπους, οι οποίοι θα αποτρέπουν από τη μια το αδιέξοδο και από την άλλη να μη φορτωθεί την όποια αποτυχία. Αυτό που φαίνεται να είναι ξεκάθαρο για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πως δεν αποδέχεται έναρξη συνομιλιών χωρίς κοινό ανακοινωθέν. Την ίδια ώρα, δεν μπορεί να μην λαμβάνονται υπόψη και οι εξελίξεις στην Τουρκία, οι οποίες και σαφώς επηρεάζουν το Κυπριακό. Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα συζητηθεί και το θέμα αυτό, δηλαδή των εξελίξεων στην Τουρκία, δεν αναμένεται ωστόσο να μπουν στα βαθιά για ζητήματα στρατηγικής.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται από τη Νέα Υόρκη και τον ανταποκριτή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, στις 12  Ιανουαρίου θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, για να συνεχίσει τις προσπάθειες «με στόχο τη συμφωνία πάνω στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος και την έναρξη των συνομιλιών».

Ενημερωμένη πηγή στη Λευκωσία ανέφερε πως η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για την επίσκεψη Ντάουνερ, παρόλο που κάποιες ενδείξεις υπάρχουν. Υπενθύμισε ταυτόχρονα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τις 14-17 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στο Λονδίνο για επίσημη επίσκεψη και ως εκ τούτου, εάν ο κ. Ντάουνερ έλθει στην ημερομηνία που αναφέρεται, θα έχει ένα ή δυο 24ωρα χρόνο για επαφές με τον κ. Αναστασιάδη.

Βεβαίως στο πρόγραμμα του θα έχει και συναντήσεις με τους δυο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ. Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, αναμένεται ότι θα ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 22 Ιανουαρίου. Για αυτό το σκοπό κρίνει αναγκαίο να έλθει στην Κύπρο για επαφές, ώστε να έχει «φρέσκια εικόνα» για τις απόψεις των εμπλεκομένων, του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Παρόλο που από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται πως στόχος του κ. Ντάουνερ, είναι να πετύχει συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν, γνωρίζουν πως δεν υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες σήμερα.

* Ηνωμένα Έθνη και κατοχικό καθεστώς δεν σχολιάζουν το θέμα της απόρριψης από τον Ντερβίς Έρογλου, της πρότασης Αναστασιάδη για το κοινό ανακοινωθέν. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο του εκπροσώπου Τύπου του ΟΗΕ, Μισέλ Μποναρντό, ο οποίος περιορίστηκε να πει πως «δεν σχολιάζουμε τα των διαπραγματεύσεων». Κανένα σχόλιο δεν έγινε από το γραφείο του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Οσμάν Ερτούγ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: