Μείωση κόστους δανεισμού στην Ε.Ε.




Η επιτυχημένη έξοδος της Ιρλανδίας στις αγορές οδήγησε σε μείωση του κόστους δανεισμού για τις χώρες της περιφέρειας, γεγονός που καταγράφεται από τους FINANCIAL TIMESEurozone Periphery’s Borrowing Costs Tumble»).

Οι αποδόσεις των ισπανικών, πορτογαλικών και ελληνικών ομολόγων έπεσαν σημαντικά, ενώ η αυξημένη ζήτηση των ομολόγων της περιφέρειας βελτιώνει σημαντικά τις πιθανότητες της Πορτογαλίας να ακολουθήσει τη μοίρα της Ιρλανδίας στην έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας και της Ελλάδας να βγει εκ νέου στις αγορές.

Η πτώση των αποδόσεων οφείλεται εν μέρει και στην προσδοκία για παρέμβαση της ΕΚΤ προς αντιμετώπιση του κινδύνου του αποπληθωρισμού (ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 0,8% το Δεκέμβριο, ποσοστό που υπολείπεται σημαντικά του στόχου του ετήσιου ποσοστού που βρίσκεται γύρω στο 2%).

Η απόδοση των δεκαετών ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων έπεσε στο 7,8%, ποσοστό που αποτελεί το χαμηλότερο από την έναρξη της κρίσης το 2010.

http://www.ft.com/cms/s/0/81243b24-7780-11e3-807e-00144feabdc0.html

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Στην αύξηση της ζήτησης των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, με την παράλληλη πτώση των αποδόσεων στο χαμηλό του 2010 ή και παλαιότερα, σε χώρες, όπως την Ιρλανδία και την Ελλάδα, αναφέρεται ανταπόκριση των Eshe Nelson και Anchalee Worrachate από το Λονδίνο στο BLOOMBERG European Bonds Rally From Ireland to Greece Amid Growth Optimism») προσθέτοντας ότι αυτή αποδίδεται στις ενδείξεις ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων μειώθηκαν στις τιμές του 2009, ενώ εκείνες των δεκαετών ιρλανδικών ομολόγων μειώθηκαν στο χαμηλό του 2006, σφραγίζοντας την αισιοδοξία που δημιούργησε η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο. Η απόδοση επίσης των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έπεσε κατά 40 μονάδες, στο 7,80%, τιμές δηλαδή που είχαν καταγραφεί τον Ιούνιο του 2010.

«Βελτιώθηκε η εμπιστοσύνη για την Ευρωζώνη, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη αρχίζει να αποκτά μια δυναμική» αναφέρει ο Luca Jellinek, επικεφαλής του τομέα στρατηγικής αξιών στην Credit Agricole προσθέτοντας ότι «πρόκειται για ένα περιβάλλον το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει ενδεχομένως στην μείωση της δημοσιονομικής πίεσης και στη στήριξη της ζήτησης των περιφερειακών ομολόγων».

http://www.bloomberg.com/news/2014-01-07/germany-s-government-bonds-hold-gain-before-unemployment-report.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: