Κήρυξαν τέλος παιχνιδιού – Η τουρκική πλευρά απέρριψε την πρόταση του Αναστασιάδη




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η τουρκική πλευρά έχει διαμηνύσει προς ημερών ότι δεν αποδέχεται την τελευταία πρόταση που υπέβαλε η ελληνοκυπριακή πλευρά για το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Κάνοντας πράξη τα όσα είπε προ πολλών ημερών δημόσια ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, πως δεν θεωρούσε επαρκή την ελληνοκυπριακή πρόταση και πως εκείνη που υπέβαλε ο ίδιος ήταν της μορφής «είτε την αποδέχεστε είτε αποσύρεται», προχώρησε και επίσημα να κηρύξει το τέλος του παιχνιδιού.

Όπως αποκάλυψε χθες στην κρατική τηλεόραση ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, οι Τούρκοι δεν υπέβαλαν δική τους αντιπρόταση μετά που απέρριψαν τη δική μας. Είναι σαφές πως όλοι αναμένουν την επόμενη κίνηση των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία είναι ενημερωμένα για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει, ως γνωστό, συγκαλέσει συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την ερχόμενη Τετάρτη το πρωί για να αξιολογηθούν τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται μετά από την τελευταία κίνηση της τουρκικής πλευράς, με την οποία έχει κλείσει το θέμα με το κοινό ανακοινωθέν.

Είναι σαφές πως παρόλο που έχει υποβληθεί εδώ και τρεις περίπου εβδομάδες η ελληνοκυπριακή πρόταση, οι Τούρκοι αν και έδωσαν δείγματα γραφής για τις προθέσεις τους, επέλεξαν μόλις προ ημερών να απαντήσουν, για λόγους που αφορούν ενδεχομένως και τα όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προτίθεται να θεωρήσει την ενέργεια αυτή ως οριστικό αδιέξοδο, ωστόσο, θα εξετάσει διάφορες κινήσεις που θα πρέπει να κάνει ενόψει και του γεγονότος ότι τις επόμενες ημέρες το Κυπριακό θα βρίσκεται στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα παρουσιάσει ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου κάποιες ιδέες, ωστόσο θέλει παράλληλα να ακούσει και απόψεις για το πώς θα προχωρήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στο μεταξύ, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού δήλωσε χθες πως οι εξελίξεις στην Τουρκία  είναι ραγδαίες και θα επηρεάσουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και το Κυπριακό. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι αυτές θα απασχολήσουν το Εθνικό Συμβούλιο που συνέρχεται την Τετάρτη, παρά το γεγονός ότι δεν θα είναι στην ημερήσια διάταξη.

Είπε ακόμη πως η  Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ σε συνεδρία την προσεχή Τρίτη θα μελετήσει το όλο θέμα επισταμένα και θα διαμορφώσει άποψη για τον τρόπο που οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν το Κυπριακό. Η κριτική την οποία ασκούμε έχει αφετηρία την έγνοια μας για το μέλλον αυτού του τόπου, συνέχισε επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν λυθεί το Κυπριακό, δεν έχουμε μέλλον και προοπτική.

Ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε πως σίγουρα το ΑΚΕΛ επιθυμεί να λυθεί το Κυπριακό μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο, όπως το επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι και η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, και  με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που απαιτούν ο Ντερβίς Έρογλου και η Άγκυρα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: