Βγάζουν “καπνούς” οι Αμερικανοί για την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού – Ζητούν τη σύλληψή του




Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έκρυψε την έντονη αντίδρασή της και την απογοήτευση της για την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, τον οποίο –να θυμίσουμε- ότι τον θεωρούν ως ένα εκ των πλέον επικίνδυνων και αδίστακτων μελών της οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Να θυμίσουμε επίσης ότι οι Αμερικανοί είχαν ανακρίνει τον Ξηρό μετά τη σύλληψή του και έχουν ιδία γνώμη για τη δράση του και τον ψυχρό τρόπο με τον οποίο παραδέχθηκε ότι μετείχε σε δολοφονίες.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε χθες το βράδυ στο Μέγκα και στο Εθνος τα εξής:

«Μας ανησυχεί βαθύτατα ότι ο καταδικασμένος για πράξεις τρομοκρατίας Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος ήταν ένα βασικό μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, που σκότωσε πέντε υπαλλήλους της αμερικανικής Αποστολής στην Ελλάδα, αγνοείται μετά από μια άδεια απουσίας από τη φυλακή όπου εξέτιε έξι διαδοχικές ποινές ισόβιας κάθειρξης για δολοφονίες.

Συνεργαζόμαστε με Έλληνες αξιωματούχους σχετικά με την υπόθεση. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εντοπίσει τον Ξηρό και να τον στείλει στην φυλακή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα είναι εταίροι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της, και συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση όσων χρησιμοποιούν τη βία για να επιδιώξουν να επιτύχουν τους στόχους τους».

Να σημειώσουμε ότι παρά την εξάρθρωσή της, οι Αμερικανοί διατηρούν την 17 Νοέμβρη στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν σε διάφορες χώρες του κόσμου. Το γεγονός αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι πίστευαν από τότε, μετά το τέλος της δίκης, ότι η συγκεκριμενη οργάνωση δεν διαλύθηκε, όπως υποσήριζε η Αθήνα.

Xiros-Xristodoulos01-07january2014

Εκανε ανοησία» λέει ο πατέρας του – Μελετούν αλλαγές στο σύστημα αδειών μετά την απόδραση Ξηρού

Για το θέμα της απόδρασης, η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ γράφει στην ιστοσελίδα της:

Συναγερμός που μεταφράζεται σε εκτεταμένες έρευνες στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη έχει σημάνει στην αστυνομία για τον εντοπισμό του Χριστόδουλου Ξηρού, καθώς ο καταδικασθείς για συμμετοχή στην «17Νοέμβρη» δεν εμφανίστηκε χθες, όπως ήταν υποχρεωμένος, στο αστυνομικό τμήμα της Καλλικράτειας Χαλκιδικής, ύστερα από άδεια διάρκειας εννέα ημερών που είχε λάβει λόγω των εορτών.

Η άδεια του Χριστόδουλου Ξηρού επρόκειτο να ολοκληρωθεί την Τετάρτη, ωστόσο, σύμφωνα με τους όρους που διέπουν τη χορήγησή της, ο Χρ. Ξηρός όφειλε κάθε ημέρα να δίνει το παρών στο αστυνομικό τμήμα.

Ηταν η όγδοη άδεια εννέα ημερών που είχε λάβει ο Χρ. Ξηρός προκειμένου να μεταβεί στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής, όπου κατοικεί η αδερφή του.

Οι άδειες αυτές χορηγούνται με τον όρο ο κρατούμενος να παρουσιάζεται κάθε μέρα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου που διαμένει και μέχρι χθες, ο Χριστόδουλος Ξηρός παρουσιαζόταν πάντα στο Α.Τ. Καλλικράτειας. Σε αυτή την περίπτωση, ήταν τυπικός μέχρι και την Κυριακή 5 Ιανουαρίου, αλλά χθες μέχρι τα μεσάνυχτα δεν εμφανίστηκε στο τμήμα.

Για πολιτική απόδραση μιλάει ο συνήγορός του

Σάλο προκαλούν την ίδια στιγμή οι δηλώσεις του δικηγόρου του. Ο κ. Φραγκίσκος Ραγκούσης αναφερόμενος στην εξαφάνιση του εντολέα του ομιλεί για «πολιτική στάση, συνεπή με την επαναστατική δράση του».

Μιλώντας στον Σκάι ο κ. Ραγκούσης δήλωσε: «Δεν είχα επικοινωνία μαζί του, ωστόσο η μακροχρόνια σχέση μας, μου επιτρέπει να πω πως πρόκειται για πολιτική απόφαση, απόλυτα συνεπή με την επαναστατική του δράση».

«Ήταν συνεπής με τα πιστεύω του», συμπλήρωσε ο κ. Ραγκούσης. «Σήμερα ζούμε, σήμερα μαχόμεθα», προσέθεσε.

Σε ερώτηση εάν αυτό σημαίνει ότι αποφάσισε να αποδράσει, ο δικηγόρος του Χρ.Ξηρού απάντησε θετικά και έκανε λόγο για «κάποια αιτήματα που υπάρχουν σήμερα, που ίσως τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση».

Ανάλογα επιχειρήματα προέβαλε ο κ. Ραγκούσης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM:

Είναι πολιτική απόφαση να αποδράσει, αν αυτό ακούγεται καλύτερα. Οι συγκυρίες των καιρών, οι κοινωνικές απαιτήσεις, η επαναστατική του δράση που έμεινε ζωντανή όλο αυτόν τον καιρό της φυλακίσεώς του (το επιβάλλουν). Είχε μια επαναστατική δράση που δεν καθορίζεται μόνο από αποφάσεις.

Είχε μια γενικευμένη δράση απέναντι στην κρατική βία ως αντιεξουσιαστής και αυτό θα ακολουθήσει από το δικό του άμβωνα που θα επιλέξει. Είμαι ο τελευταίος που θα του υποδείξω ή ξέρω τι θα κάνει. Πήρε έξι άδειες και αυτή τη φορά αποφάσισε να παραμερίσει συμφέροντα ή οικογενειακή θαλπωρή που θα μπορούσε να του εξασφαλίσει η άδεια και αποφάσισε να ακολουθήσει το μοναχικό δρόμο του επαναστάτη.

Η πολιτική απόφαση δεν είναι να αφαιρέσει μία ζωή. Εκεί αποτελεί πολιτικό έγκλημα, κατά τη θέση της υπερασπίσεως κατά τη δίκη της 17Ν. Πολιτική απόφαση είναι να φύγει και να μην επιστρέψει στη φυλακή. Το πολιτικό έγκλημα, το οποίο αναγνωρίζεται από το Σύνταγμα και το αρνούνται οι δικαστές, διότι φοβούνται μη βρουν μιμητές οι πράξεις αυτές, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν θα επισημάνω τι πρέπει να κάνει ή να μην κάνει. Λέω ότι ήταν μια πολιτική απόφαση (η φυγή του) και η συγκυρία των καιρών, τα αιτήματα κοινωνικών ομάδων, θέλουν ενεργούς πολίτες. Και έτσι, με την απόφασή του να μη γυρίσει στη φυλακή, πιστεύει ότι υπηρετεί αυτούς τους σκοπούς και τα ιδεώδη και τις αξίες που έχει. Δεν έμεινε εκτός φυλακής. Ήταν 12 χρόνια, με προσωπικές διώξεις πολλές φορές και την υπέστη. Με ασθένειες που τον στιγμάτισαν και τον βασάνισαν. Το γεγονός ότι αποφάσισε να φύγει τώρα, είναι μια πολιτική απόφαση. Δεν πιστεύω ότι έφυγε για να υπηρετήσει κάτι συγκεκριμένο. Σαν σκοπό της αντιεξουσιαστικής του δράσης, νομίζω ότι ήταν οι ενέργειές του.

Γνωρίζω ότι ώριμος και ψυχικά έτοιμος μπορεί να περάσει και πάλι σε μια κοινωνική δράση που δεν είναι απαραίτητα να αφαιρεί, να θερίζει ζωές. Το θέμα είναι ότι η ιστορία και οι πρωτοπορείες της δεν ακολουθούν πάντα τη λογική του καθωσπρεπισμού και του φιλήσυχου πολίτη. Δεν δικαιολογώ τα εγκλήματα. Βλέπω το αίτιο στην πράξη και είναι τεράστια η διαφορά. Λέω ότι οι πράξεις των αντιεξουσιαστών είναι πολιτικά εγκλήματα και είναι εντελώς ξεκάθαρο.

«Ανατριχιαστική» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, την δήλωση του δικηγόρου του Χρ. Ξηρού, περί «πολιτικής απόδρασης» του πελάτη του και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο σύστημα αδειών για συγκεκριμένους κρατούμενους.

Ηδη την επανεξέταση ολόκληρου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης αδειών σε κατάδικους και ειδικά για εκείνους που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή τους σε τρομοκρατικές οργανώσεις, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου:

«Το ευεργέτημα της άδειας των κρατουμένων, που προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς σωφρονιστικούς κανόνες και τον Σωφρονιστικό Κώδικά μας, δεν μπορεί να μετατρέπεται σε μέσο αμφισβήτησης των θεσμών της χώρας και υπονόμευσης της αντεγκληματικής πολιτικής της.Επανεξετάζουμε το όλο νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης αδειών σε κατάδικους και ειδικά της συγκεκριμένης κατηγορίας κρατουμένων» δήλωσε ο υπουργός.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ο Σάββας Ξηρός

Ταυτόχρονα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, γύρω στις 11 το πρωί, το μέλος της “17 Νοέμβρη” Σάββας Ξηρός.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο διοικητής του Νοσοκομείου Θανάσης Μητσιός, ο Σάββας Ξηρός εισήχθη στο νοσοκομείο κατόπιν αιτήσεώς του και εισαγγελικής εντολής, προς ιατρική διερεύνηση και στη διάρκεια της νοσηλείας του θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις. Θα παραμείνει δε, στο νοσοκομείο μέχρι να περατωθούν.

Ο Σάββας Ξηρός νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο του νοσοκομείου στην Ογκολογική κλινική. Πλήθος αστυνομικών έχει επιστρατευτεί για τη φρούρησή του και για τον επιπλέον λόγο, ότι η μεταφορά του στο νοσοκομείο της Λάρισας συνέπεσε με την περίεργη εξαφάνιση του αδελφού του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε σήμερα, ως όφειλε, στο αστυνομικό τμήμα Καλλικράτειας Χαλκιδικής, ύστερα από άδεια που είχε πάρει από τις φυλακές.

Υπενθυμίζεται ότι το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά διέταξε την 30ημερη διακοπή της ποινής του Σάββα Ξηρού προκειμένου να νοσηλευτεί για προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει και να υποβληθεί σε εξετάσεις.

Ο μεγάλος γιος της οικογένειας Ξηρού

Ο Χριστόδουλος Ξηρός είναι γεννημένος στην Ικαρία το 1958, ο μεγαλύτερος από τα 11 παιδιά του ιερέα Τριαντάφυλλου.

Σύμφωνα με την δικογραφία της 17 Νοέμβρη ανήκει στην δεύτερη γενιά της οργάνωσης, που στρατολογήθηκε στις αρχές του ’80.

Συμμετείχε στις εξής, τουλάχιστον, ενέργειες κατά ανθρώπων:

  • απόπειρα δολοφονίας του λοχία Ρ.Τσαντ (3/4/84)
  • δολοφονία του εκδότη Ν.Μομφεράτου και του οδηγού του Π.Ρουσέτη (21/2/85)
  • έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου εναντίον λεωφορείου των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα το θάνατο του αστυφύλακα Ι.Γεωργακόπουλου (26/11/85)
  • δολοφονία του βιομήχανου Δ.Αγγελόπουλου (8/4/86)
  • απόπειρα δολοφονίας κατά του Τζ.Κάρος (21/1/88)
  • δολοφονία του στρατιωτικού ακολούθου Ουίλιαμ Νορντίν (28/6/88)
  • απόπειρα δολοφονίας κατά του Γ.Πέτσου (8/5/89)
  • απόπειρα δολοφονίας κατά του Β.Βαρδινογιάννη (20/11/90)
  • στη δολοφονία του λοχία Στιούαρτ Ρόναλντ (10/3/91)
  • απόπειρα δολοφονίας κατά του Ι.Παλαιοκρασσά, όπου σκοτώθηκε ο Αθ.Αξαρλιάν (14/7/92)

Επίσης, συμμετείχε και σε άλλες ενέργειες της οργάνωσης:

  • κατά των γραφείων της εταιρείας Βιοχάλκο ΑΕ το 1991
  • στην εισβολή στο Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα (14/8/88)
  • στην κλοπή πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο Συκουρίου (24/12/89)
  • στην κλοπή πολεμικού υλικού από το Πολεμικό Μουσείο (3/2/90)
  • στη συμπλοκή με αστυνομικούς στα Σεπόλια (20/11/91)
  • σε σωρεία ληστειών

???????????????????????????????

Νέα περίπτωση Μαζιώτη;

Η νέα απώλεια ενός βασικού εμπλεκόμενου σε τρομοκρατικές επιθέσεις «μέσα από τα χέρια» των Αρχών προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά.

Είχε προηγηθεί το φιάσκο με την «εξαφάνιση» των Νίκου Μαζιώτη και Παναγιώτας (Πόλας) Ρούπα το Καλοκαίρι του 2012. Το ζευγάρι που έχει κεντρικό ρόλο στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» δεν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς, ούτε και στη δίκη τους, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού αυτήν την εβδομάδα, στις αρχές του Ιουλίου.

Και οι δύο είχαν αποφυλακιστεί στις 11 Οκτωβρίου του 2011, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των 18 μηνών προφυλάκισής τους (είχαν συλληφθεί τον Απρίλιο του 2010). Μαζί τους είχε αφεθεί ελεύθερος και ο έτερος κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση Κώστας Γουρνάς.

Σύμφωνα με το βούλευμα, στους κατηγορουμένους είχαν επιβληθεί οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, η παραμονή τους εντός του Νομού Αττικής και μάλιστα στη διεύθυνση που δηλώνουν ως μόνιμη κατοικία, καθώς και η εμφάνιση κάθε 1η και 20ή του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Διαβάστε ακόμη:

Δένδιας: Η χώρα έχει πρόβλημα τρομοκρατίας Πειθαρχική έρευνα για τη χορήγηση άδειας στον Ξηρό διέταξε ο Αθανασίου

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ο Σάββας Ξηρός

Κεδίκογλου: «Ανατριχιαστική» η δήλωση του δικηγόρου του Χρ. Ξηρού

«Πολιτική» η απόδραση του Χρ. Ξηρού

Δένδιας: Η χώρα έχει πρόβλημα τρομοκρατίας

Εκανε μεγάλη ανοησία λέει για τον Χριστόδουλο Ξηρό ο πατέρας του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: