Το σχέδιο Β΄ προτάσσει η τουρκική πλευρά – Ο Αναστασιάδης συζητά μόνο μετεξέλιξη της Κ.Δ.




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο πόλεμος μηνυμάτων στο Κυπριακό βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ετοιμάζονται για τα επόμενα βήματα. Είναι σαφές πως ενόψει και της υποβολής έκθεσης από τον Γενικό Γραμματέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε και χθες πως δεν είναι διατεθειμένος να μπει σε έναν διάλογο στο Κυπριακό που θα μας οδηγήσει σε περιπέτειες, σημειώνοντας παράλληλα ότι επιθυμεί ο διάλογος να αρχίσει με τις βασικές εκείνες αρχές που διέπουν κάθε κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ. Έστειλε ταυτόχρονα μήνυμα με αποδέκτη τον Γενικό Γραμματέα, για την ανάγκη σεβασμού των ψηφισμάτων. Την ίδια ώρα, ο Ντερβίς Έρογλου διαμηνύει πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τον Απρίλιο, η τουρκική πλευρά θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα, παραπέμποντας στο γνωστό τροπάρι της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος χθες επισκέφθηκε στρατόπεδα ενόψει των γιορτών, υποστήριξε  ότι «μία Κυπριακή Δημοκρατία κυρίαρχο κράτος και πλήρες μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ υπάρχει, για το οποίο μέσα από τις συμφωνίες των προκατόχων μου έχει εξ αδηρίτου ανάγκης γίνει αποδεκτό πως θα μετεξελιχθεί σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πλήρως κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Προϋποθέσεις απαραίτητες, συνέχισε, προκειμένου να μπορούμε να πούμε ότι οδηγούμαστε σε μια λύση που διασφαλίζει την παρουσία μας στην ΕΕ και ως πλήρες μέλος του ΟΗΕ. Πρόσθεσε δε πως «τίποτα λιγότερο από ό,τι τα άλλα κράτη μπορούν να αποδεχθούν και το λέω αυτό για να γνωρίζει ο κάθε ένας και ειδικότερα οι τρίτοι που θέλουν να παρεμβαίνουν, αλλά και η Γραμματεία του ΟΗΕ, ότι υπάρχουν ψηφίσματα που καλούν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ενασκώντας τις καλές του υπηρεσίες, να τα υλοποιήσει». Η τελευταία αναφορά παραπέμπει ουσιαστικά στα όσα έπραξε ο Ντάουνερ κατά το τελευταίο του ταξίδι και συγκεκριμένα με τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, στη λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Ενέργεια που παραβιάζει το ψήφισμα 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, ο κατοχικός ηγέτης έσπευσε να αναφέρει πως η κρίση στην Τουρκία δεν επηρεάζει το Κυπριακό. Περαιτέρω ανέφερε πως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, θα υποβάλει έκθεση για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Ιανουάριο. Υποστήριξε δε πως κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, του ζήτησε να είναι αντικειμενικός. Είπε δε πως αυτό δεν γινόταν στο παρελθόν επειδή «φοβόταν ο Γ.Γ. το ρωσικό βέτο». Επαναλαμβάνοντας πως δεν χρειάζεται κοινή δήλωση για την επανέναρξη των συνομιλιών, είπε πως όταν είχε «εκλεγεί» έστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας τη δέσμευση οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν από το σημείο που είχαν μείνει. Αναφερόμενος στην καταγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Barbaros στην ΑΟΖ της Κύπρου, είπε πως «η Τουρκία συνεχίζει τις έρευνες. Αυτό το ζήτημα δεν είναι μυστικό».

Αναφερόμενος στο γνωστό σχέδιο Β της τουρκικής πλευράς, ο Ντερβίς Έρογλου είπε πως εάν δεν υπάρξει λύση μέχρι τον Απρίλιο «θα κάνουμε νέα αξιολόγηση και θα ζητήσουμε από την Τουρκία να στηρίξει την απόφασή μας». Ο κατοχικός ηγέτης είπε πως θα συνεχίσει τις εντατικές επαφές κατά τις προσεχείς ημέρες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: