Τα παράξενα των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Εγιναν πολλά παράξενα στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον το Σάββατο από τους εκπροσώπους των δανειστών της Ελλάδας και μας αναγκάζουν να σκεφτόμαστε ότι παίζονται παιγνίδια σε βάρος της χώρας μας.Μετά τη δημοσιοποίηση των ανακοινώσεων των Ευρωπαίων και του Ταμείου προχθες το βράδυ, επικοινωνήσαμε με τον επικεφαλής της Αποστολής Πολ Τόμσεν, ο οποίος μας τόνισε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος θα μεταβεί στην Αθήνα την Τρίτη, αμέσως μετά το Γιούρογκρουπ. Ηταν κατηγορηματικός και μας εξήγησε ότι ο ίδιος επέλεξε από την πρώτη στιγμή να επιστρέψει για να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο οι συζητήσεις ώστε να μείνει πολύ λίγη εργασία τον Ιανουάριο.

Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη δεν έλαβαν την ανακοίνωση του Ταμείου. Οταν ενημερωθήκαμε από την Αθήνα, μιλήσαμε με τον κ. Τόμσεν και από τη συζήτηση μας είναι φανερό ότι ο ίδιος δεν υπήρχε περίπτωση να μην πάει στην Αθήνα.

Στόχος του Ταμείου είναι να ολοκληρωθεί η επιθεώρηση τον Ιανουάριο, και να εκταμειυθεί η δόση στο τέλος του άλλου μήνα. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει πόρους για να καλύψει τις υποχρεώσεις της μέχρι το Φεβρουάριο

Αλλος αξιωματούχος του Ταμείου, μας είπε ότι είναι πολλές οι εκκρεμότητες και μάλιστα ανέφερε ότι η Αθήνα ενημερώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον κ. Τόμσεν ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι και σήμερα και ότι η επιθεώρηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Η αναφορά γίνεται στο σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα του κ. Τόμσεν προς τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, που αποκάλυψε ο ανταποκριτής της Καθημερινής στις Βρυξέλλες, Νίκος Χρυσολωράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Μέγκα, το Ταμείο και οι Ευρωπαίοι εταίροι του στην Τρόικα έχουν σημαντικές διαφωνίες, κάτι που δεν βοηθά και τη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε μερικές περιπτώσεις η διάσταση απόψεων είναι έκδηλη και στους Ελληνες συνομιλητές τους.

Ο κ. Τόμσεν, που επρόκειτο να αναχωρήσει το βράδυ για τις Βρυξέλλες, επιστρέφει την Τρίτη στην Αθήνα με τα μέλη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου. Θα παραμείνουν για μερικές μέρες και στοχεύουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος, αν και με τα σημερινά δεδομένα οι απαιτήσεις τους είναι τόσες πολλές, και παράλογες θα έλεγα, που ειναι πολύ δύσκολο να τις δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Για το ίδιο θέμα, το Εθνος έγραψε τα εξής στην ιστοσελίδα του:

Ανακοίνωσαν τον Ιανουάριο ενώ μιλούσε ο Σαμαράς στη Βουλή: Με δόσεις η επιστροφή της Τρόικα

Κατά τα δύο τρίτα, (Τόμσεν, Μορς αλλά όχι ο Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ) και με σκοπό τη συνέχιση του ελέγχου σε τεχνικό και μόνο επίπεδο επιστρέφει τελικά την Τρίτη τμήμα της τρόικας, η επάνοδος της οποίας εξελίχθηκε σε θρίλερ από το βράδυ του Σαββάτου.

Υπογρεγραμμένη και από τα τρία μέρη των πιστωτών -ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ- η ανακοίνωση της τρόικας, μετέθεσε αιφνιδίως την αρχικά προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη 10 Δεκεμβρίου άφιξή της, στον Ιανουάριο…

Κοινοποιήθηκε δε μέσω email προς τους ανταποκριτές των μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλλες αλλά και μέσω τριπλού twitter με αποστολέα τον Σάιμον ο’ Κόνορ, του εκπροσώπου του Επιτρόπου Οικονομίας, Ολι Ρεν.

«Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν στην ΑΘήνα την επόμενη εβδομάδα. Αναμένουμε την επιστροφή της πλήρους διαπραγματευτικής ομάδας τον Ιανουάριο, εφόσον οι αρχές σημειώσουν πρόοδο με στόχο την επίτευξη συμφωνίας», ανέφερε η ανακοίνωση που απεστάλη στις 23.46 το βράδυ του Σαββάτου ενώ στο βήμα της Βουλής βρισκόταν ο Αντώνης Σαμαράς.

Οπως από το πρωί της Κυριακής μετέδωσε στο www.ethnos.gr ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, και παρά τα όσα ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση που συνυπέγραφε το ΔΝΤ, ο κ. Πολ Τόμσεν εκπρόσωπος του Ταμείου στην τρόικα διεμήνυε ότι από τη δική του πλευρά είχε αποφασίσει να βρίσκεται την Τρίτη στην Αθήνα, ηγούμενος του τεχνικού κλιμακίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχ. Ιγνατίου, ο κ. Τόμσεν επρόκειτο να αναχωρήσει σήμερα Κυριακή για τις Βρυξέλλες προκειμένου να παραστεί στο Eurogropup της Δευτέρας και στη συνέχεια, να μεταβεί στην Αθήνα για να συνεχίσει την επιθεώρηση σε τεχνικό επίπεδο.

Στο Ταμείο πιστεύουν ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πως δεν μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Αρα, με τα σημερινά δεδομένα δεν θα δοθεί και η δόση αυτό το μήνα, αλλά τον επόμενο.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώθηκε για την αναβολή της επίσκεψης της τρόικας από τους δημοσιογράφους στη Βουλή και ακολούθησε σειρά τηλεφωνικών επαφών του κ. Στουρνάρα προκειμένου να διαλευκανθεί η κατάσταση.

Ετσι, το μεσημέρι της Κυριακής, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής αναγκάστηκε να διευκρινίσει από τις Βρυξέλλες ότι τελικώς οι επικεφαλής της τρόικας θα έλθουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα για να διαβουλευθούν με τις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο εκπρόσωπο, το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία εντός του Δεκεμβρίου δεν φαίνεται στην παρούσα φάση πιθανό.

Την ίδια ώρα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι είναι εφικτή η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ πριν από το τέλος του έτους, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται ενδεχομένως μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στελέχη, από τα τέσσερα προαπαιτούμενα απομένει μόνον η συμφωνία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και υπάρχει αισιοδοξία αν όχι βεβαιότητα, ότι το ζήτημα θα επιλυθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Στην περίπτωση συμφωνίας για τα ΕΑΣ (τα άλλα τρία προαπαιτούμενα αφορούν στον Κώδικα των Δικηγόρων, το πρόγραμμα διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ), η δόση θα «απελευθερωθεί» αυτομάτως, με συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των δανειστών της χώρας, μετά τη Σύνοδο Κορυφής την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Η εκταμίευση αυτή θα καλύπτει το περίπου 60% των αναγκών εξυπηρέτησης των ομολόγων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου.

Ο κ. Τσίπρας

Η ενδοτικότητα τους αποθρασύνει Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροποής του κόμματος:

«Χθες αργά το βράδυ, είχαμε όμως και μια ακόμα είδηση.Την αναβολή της έλευσης της τρόικας που θα έρχονταν μετά το Γιουρογκρουπ στις 9 Δεκέμβρη για μετά το καινούργιο χρόνο. Δε ξέρω αν αυτό σημαίνει και μετά τις χειμερινές εξορμήσεις για σκι, όπως είχε δηλώσει αξιωματούχος των Βρυξελών. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι η ενδοτικότητα της κυβέρνησης Σαμαρά τους έχει αποθρασύνει».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: