Τα ξένα ΜΜΕ για την έγκριση του προϋπολογισμού που δεν έγκριναν οι δανειστές…




Στην έγκριση του σχεδίου προϋπολογισμού του 2014 από το ελληνικό κοινοβούλιο, αναφέρεται ανταπόκριση από την Αθήνα της Nektaria Stamouli στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greek Parliament Approves 2014 Budget».

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι μεταξύ άλλων η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε περικοπές δαπανών που η ίδια δήλωσε ότι θα συμβάλουν στην εφαρμογή των δημοσιονομικών στόχων για το έλλειμμα, ενώ δέχτηκε επικρίσεις από τους διεθνείς πιστωτές τους ότι δεν προέβη σε αρκετά μέτρα.

Ο προϋπολογισμός που έτυχε της στήριξης της δικομματικής κυβέρνησης, καταδεικνύει για πρώτη φορά επί μια δεκαετία πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας, ενισχύοντας τη θέση της Αθήνας στο να πείσει τους πιστωτές της να αποδεχθούν το σχέδιο προϋπολογισμού.

Όπως δήλωσε το περασμένο Σάββατο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επανάληψη των συνομιλιών των δύο πλευρών αναβλήθηκε έως τον προσεχή Ιανουάριο, εξέλιξη που ενδέχεται να καθυστερήσει την καταβολή δόσης €1 δις. Σε δήλωσή του πριν την ψηφοφορία στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι «το επόμενο έτος θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης μετά από έξι επώδυνα χρόνια ύφεσης», προσθέτοντας ότι «αυτό θα γίνει για πρώτη φορά χωρίς επιπρόσθετο δανεισμό, αλλά με δημοσιονομική σταθεροποίηση και πλεόνασμα στον προϋπολογισμό».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, η Ελλάδα αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους €812 εκατομμυρίων για το 2013, ποσό διπλάσιο των προβλέψεων που έγιναν πριν από δύο μήνες, δημιουργώντας μια θετική υπόσχεση για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων της επόμενης χρονιάς.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός προτείνει ορισμένα οδυνηρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου φόρου ιδιοκτησίας και περαιτέρω περικοπών στον τομέα της δημόσιας υγείας. Αναφέρεται ακόμη ότι ο συγκεκριμένος φόρος είναι ένα από τα ακανθώδη σημεία για την λεγόμενη τρόικα των δανειστών, που αμφισβητούν  την ικανότητα της Ελλάδας να συγκεντρώσει το νέο φόρο και προτιμά αντ΄αυτού τους παλαιότερους φορολογικούς κανονισμούς.

Το νομοσχέδιο που θα επιβάλλει επισήμως το φόρο ιδιοκτησίας, αλλά και η νομοθεσία που θα άρει μερικώς την κατάσχεση κατοικιών, θα κατατεθούν προς ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο την τρέχουσα εβδομάδα, γεγονός που θα αποτελέσει καθοριστική δοκιμή για την κυβέρνηση συνασπισμού, δεδομένου ότι πολλοί βουλευτές αντιτίθενται στη συγκεκριμένη νομοθεσία.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303997604579244721188147720

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται ανταπόκριση από την Αθήνα της Niki Kitsantonis στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Parliament Approves 2014 Budget in Greece», που επισημαίνει ότι ο εγκριθείς προϋπολογισμός προβλέπει μια ‘άτολμη’ επιστροφή στην ανάπτυξη μετά από έξι χρόνια ύφεσης, παρά τη διστακτικότητα πολλών βουλευτών της κυβέρνησης να επιβάλλουν νέες περικοπές δαπανών σε μια χώρα που παραπαίει λόγω οικονομικής κρίσης.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο, καθώς άλλοι, πιο επίμαχοι νόμοι που αφορούν σε μεγάλο βαθμό βαρύτερους φόρους επί της ιδιοκτησίας δεν αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση έως την ερχόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται επίσης ότι ορισμένα μέλη της κυβέρνησης που στήριξαν τον προϋπολογισμό στη Βουλή, «κυρίως για να αντέξει η κυβέρνηση εν μέσω των αυξανόμενων πολιτικών εντάσεων», άφησαν να εννοηθεί ότι  μπορεί να διαφοροποιήσουν τη θέση τους ως προς το νέο φόρο ιδιοκτησίας που θα περιλαμβάνει αρκετούς υφισταμένους φόρους και αύξηση της φορολογίας σε μεγάλες ιδιοκτησίες εντός πόλης και σε αγροτικές περιοχές.

Στην ανταπόκριση διευκρινίζεται ακόμη ότι κάθε διαφωνία για τον ελληνικό προϋπολογισμό είναι σε μεγάλο βαθμό θεωρητική,  καθώς αυτός υπόκειται σε αναθεώρηση, δεδομένου ότι εν έχει προς το παρόν την έγκριση της τρόικας. Το σχέδιο του προϋπολογισμού εκτιμάται επίσης ως υπερβολικά αισιόδοξο από  οικονομολόγους του ΟΟΣΑ, που τον περασμένο μήνα προέβλεψαν ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί το 2014 κατά 0.4%.

http://www.nytimes.com/2013/12/07/business/international/parliament-approves-2014-budget-in-greece.html?_r=0&pagewanted=print

Οι Έλληνες βουλευτές ενέκριναν τον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος χαράσσει μια πορεία για τη χώρα με στόχο τη διασφάλιση της πρόσθετης βοήθειας από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρουν σε ανταπόκρισή τους από την Αθήνα στο BLOOMBERG οι Marcus Bensasson και Christos Ziotis με τίτλο «Greek Lawmakers Approve 2014 Budget to Plot Debt-Relief Course».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο προϋπολογισμός υιοθετήθηκε με 153 ψήφους υπέρ και 142 κατά.

«Βάζουμε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά και διορθώνουμε τις μακροχρόνιες ανισορροπίες της οικονομίας μας» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του, πριν την ψηφοφορία, προσθέτοντας ότι «δεν κερδίζουμε μόνο τη μάχη των μεταρρυθμίσεων, αλλά κερδίζουμε και την μάχη της ανταγωνιστικότητας, ώστε να σταθούμε στα πόδια μας».

Η ανταπόκριση κάνει παράλληλα αναφορά στη δέσμευση των διεθνών πιστωτών της χώρας ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα κάλυπτε τις προϋποθέσεις για νέα μείωση του ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Τρόικα από τον Σεπτέμβριο, με τα δύο μέρη να διαφωνούν ως προς τα δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2014.

http://www.bloomberg.com/news/2013-12-08/greek-lawmakers-approve-2014-budget-to-plot-debt-relief-course.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: