Τα ελλείμματα, η εκροή κεφαλαίων και το χρέος οι τρεις λόγοι ανησυχίας για την Ευρωζώνη




Παρά τη μείωση των ελλειμμάτων προϋπολογισμού, η ευρωζώνη εξακολουθεί να έχει τρεις κύριους λόγους ανησυχίας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι τρόποι μείωσης των ελλειμμάτων, η εκροή κεφαλαίων και το μεγάλο βάρος χρέους, επισημαίνει ο Stephen Fidler σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «A Disappearing Act for Europe’s Deficits».

Ειδικότερα, όσον αφορά στο πρώτον τομέα, τονίζεται ότι τα ελλείμματα σε πολλά κ-μ έχουν σε μεγάλο βαθμό μειωθεί, διότι μαζί με την έλλειψη ανάπτυξης παρατηρείται και σημαντική μείωση των εισαγωγών.

Παράλληλα,  η αύξηση των εξαγωγών που συμβάλει σε μια σταθερότερη μείωση των ελλειμμάτων είναι ακόμη χλιαρή σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία, ενώ στην Ελλάδα, οι εξαγωγές συνεχίζουν να βρίσκονται σε επίπεδα πολύ μικρότερα από τα αντίστοιχα πριν το 2008.

Όσον αφορά στο δεύτερο λόγο ανησυχίας, σύμφωνα με τις αισιόδοξες προβλέψεις του Daniel Gros, δ/ντή του εδρεύοντος στις Βρυξέλλες ‘Centre for European Policy Studies’, θεωρείται πλέον μάλλον απίθανη η εκροή κεφαλαίου από ευάλωτες χώρες εξαιτίας μιας πολιτικής κρίσης που θα πυροδοτούσε φόβους για αποχώρηση από την ευρωζώνη.

Προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού, ο Gros επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι οι Έλληνες είχαν πολλαπλές ευκαιρίες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες ενόψει μιας εξόδου από το ευρώ το 2012, ωστόσο «η ελληνική εκροή κεφαλαίου ήταν περιορισμένη ακόμη και σε έντονη κρίση».

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304202204579253913849487456

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η μεταφορά της εποπτείας των τραπεζών της ευρωζώνης και της δικαιοδοσίας επί της παύσης λειτουργίας τους στις ευρωπαϊκές αρχές, μέσω ενός κοινού ταμείου, συνιστά την πιο φιλόδοξη αλλαγή στην Ευρώπη από την εισαγωγή του ευρώ, σύμφωνα με το μπλογκ του ECONOMIST, Charlemagne («Banking on a new Union. The Promises and Pitfalls of the Eurozone’s next Big Idea»). Οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης φιλοδοξούν να ολοκληρώσουν τη σχετική συμφωνία πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 19ης Δεκεμβρίου και τη νομική διαδικασία πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Το σχέδιο που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2012, με την τραπεζική κρίση στην Ισπανία, αποσκοπεί στην απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών και στη διάρρηξη της σχέσης μεταξύ τραπεζών και κ-μ και μένει πιστό στην επαναλαμβανόμενη ιδεοληψία των Γερμανών ότι η μεγαλύτερη αλληλεγγύη απαιτεί μεγαλύτερο έλεγχο. Σε ό,τι αφορά στον έλεγχο, η ΕΚΤ θα εποπτεύει τις 130 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ οι περίπου 6.000 μικρότερες θα βρίσκονται υπό την εποπτεία εθνικών φορέων. Σε ό,τι αφορά στο θέμα της εμπιστοσύνης ωστόσο τα πράγματα δυσκολεύουν: χρειάζεται κοινή αρχή επίλυσης προβλημάτων, κοινό σύστημα εγγυήσεως του συνόλου των ευρωπαϊκών καταθέσεων και ένας μηχανισμός περιφρούρησης (backstop), κατά το πρότυπο της αμερικανικής FDIC.

Η περιπλοκή που ανακύπτει σχετίζεται με το γεγονός ότι πολλές τράπεζες λειτουργούν και εκτός ευρωζώνης, στην υπόλοιπη ΕΕ, οπότε χρειάζεται πρώτα εναρμόνιση των κανόνων και μετά συγχώνευσή των συστημάτων. Οι Γερμανοί έθεσαν εξαρχής το ζήτημα του ποιος πληρώνει και ποιος αποφασίζει και προσπάθησαν να κρατήσουν τα γερμανικά χρήματα σε γερμανικά χέρια, για να καταλήξουν να δεχτούν την κοινοτικοποίηση των χρημάτων των γερμανικών τραπεζών (κοινό ταμείο σε μια δεκαετία), μετατρέποντας το ζήτημα της εμπιστοσύνης σε ζήτημα χρόνου.

Οι απώλειες ωστόσο θα επιβαρύνουν αρχικά τους μετόχους και τους πιστωτές, γεγονός που δεν λειτουργεί αποτελεσματικά σε περίπτωση συστημικής κρίσης. Ο μηχανισμός περιφρούρησης λείπει και διατηρείται επί του παρόντος ο δεσμός μεταξύ κρατών και τραπεζών, μέσω των εθνικών Υπουργείων Οικονομικών.  Αν και η τραπεζική ένωση δεν αποτελεί πανάκεια για τα δεινά της ευρωζώνης, η σωστή σύστασή της θα συνέδραμε στην ανάκαμψη. Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι μια ημιτελής, κακοφτιαγμένη τραπεζική ένωση θα είναι χειρότερη από την παντελή έλλειψη τραπεζικής ένωσης.

http://www.economist.com/news/europe/21591634-promises-and-pitfalls-euro-zones-next-big-idea-banking-new-union

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: