Συνελήφθησαν γιοι υπουργών στην Τουρκία




Ρεπορτάζ ΕΘΝΟΣ-ΑΠΕ

Σάλο έχει προκαλέσει στην Τουρκία το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας που έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε 37 συλλήψεις σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγονται οι γιοι τριών υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ειδικότερα, πρόκειται για τους γιους των υπουργών Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ. Σύμφωνα με τη Χουριέτ, οι Μπαρίς Γκιουλέρ, Σαλίχ Κάαν Τσαγλαγιάν και Αμπντουλάχ Ογούζ Μπαϊρακτάρ κατηγορούνται για δωροδοκία.

Οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι ο τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας, Αλία Αγάογλου, ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Halkbank, Σουλεϊμάν Ασλάν, ο αζέρος επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, ο δήμαρχος της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, Μουσταφά Ντεμίρ, καθώς και υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τη Hürriyet. Ο Ζαράμπ φέρεται να έχει δωροδοκήσει τους γιους των υπουργών.

Τόσο η αστυνομία, όσο και η Εισαγγελία αναμένεται να κάνουν επίσημες ανακοινώσεις για τις εφόδους.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Χουσεϊν Αβνί Μουτλού, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τις επίχειρήσεις. Δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε αυτή τη στιγμή ανακοινώσεις, όταν οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη», σημείωσε.

Ο γενικός γραμματέας του υπ. Περιβάλλοντος, Μεχμέτ Αλί Καχραμάν, ο σύμβουλος του υπουργού, Σαντίκ Σοϊλού και οι στενοί συνεργάτες του υπουργού Οικονομίας, Μουσταφά Μπεχτσέτ Καϊνάρ και Ονούρ Καγιά είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες.

Με αφορμή τις εξελίξεις, ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου θα παρευρισκόταν στην τελετή υπογραφής ίδρυσης συνοριακής και τελωνειακής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Ο υπουργός Οικονομίας, Ζαφέρ Τσαγλαγιάν ακύρωσε κι εκείνος με τη σειρά του το πρόγραμμά του.

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις εξαπολύθηκαν μετά από καταγγελίες για νοθεία κρατικών προσφορών και δωροδοκία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ενώ η Χουριέτ επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις ήταν αποτέλεσμα παρακολουθήσεων ενός έτους.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται για αποδοχή και διευκόλυνση δωροδοκιών για σχέδια και οικοδομικές άδειες σε προστατευόμενες περιοχές, όπως αναφέρει η Χουριέτ.

Οι εισαγγελείς που πραγματοποιούν τις έρευνες είναι γνωστοί στην Τουρκία. Επικεφαλής των επιχειρήσεων είναι ο αναπληρωτής εισαγγελέας Ζεκερίγια Οζ, γνωστός από την υπόθεση της Εργκενεκόν.

Αντιδράσεις και παραιτήσεις

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας υπέβαλε την παραίτησή του από το ΑΚΡ ο βουλευτής, Χακάν Σουκούρ γνωστός πρώην ποδοσφαιριστής, αλλά και οπαδός του Γκιουλέν. Ο Σουκούρ παραιτήθηκε καταγγέλλοντας της στάση του κόμματος απέναντι στο τάγμα.

Υπάρχουν αντιδράσεις σχετικά με τις προσαγωγές από το χώρο της αντιπολίτευσης. Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Γκιουρσέλ Τεκίν είπε «αν θέλετε να αντιληφθείτε το μέγεθος των ατασθαλιών, πρέπει να δείτε την περιουσία των γιων των υπουργών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Οκτάι Βουράλ υποστήριξε ότι «πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου» και ότι «το κυβερνών κόμμα έχει μετατραπεί σε λόμπι κερδοσκοπίας».

Διαβάστε ακόμη:

Τουρκικά ΜΜΕ: «Πόλεμος» κυβέρνησης με θρησκευτικό τάγμα

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ: Ο αζέρος επιχειρηματίας, Ρεζά Ζαράμπ, (φωτογραφία) που βρίσκεται μεταξύ των συλληφθέντων κατηγορείται ότι δωροδόκησε τους γιους των υπουργών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: