Σε Αθήνα και κατεχόμενα ο Νταβούτογλου




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στην Αθήνα και αμέσως μετά στα κατεχόμενα μεταβαίνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επιχειρεί να δημιουργήσει κινητικότητα γύρω από τα ευρωτουρκικά και το Κυπριακό.

Στην Αθήνα θα βρεθεί την ερχόμενη Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου και το Σάββατο θα ταξιδεύσει στα κατεχόμενα. Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ και είναι σαφές πως οι επαφές Νταβούτογλου θα πραγματοποιηθούν υπό το φως των αποτελεσμάτων των συζητήσεων που θα έχει ο Αυστραλός αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού στο νησί. Ο Ντάουνερ αναμένεται αύριο στο νησί και θα έχει επαφές μέχρι και την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου με μοναδικό θέμα στην ατζέντα του την επίτευξη συμφωνίας στο περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Το ταξίδι Νταβούτογλου στην Αθήνα συνδέεται με την ανάληψη από την 1η Ιανουαρίου της εναλλασσόμενης Προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα. Το αίτημα της Άγκυρας για άνοιγμα κεφαλαίων θα τεθεί στην ελληνική πλευρά ενώ ταυτόχρονα ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα επαναλάβει τις γνωστές γενικόλογες προσεγγίσεις του για το Κυπριακό. Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν πολιτικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των δυο υπουργείων Εξωτερικών. Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, πρέσβης κ. Αν. Μητσιάλης είχε συνομιλίες με τον Τούρκο μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου και στη διάρκεια τούτων έκλεισε και η επίσκεψη Νταβούτογλου.

Ελλαδικές πηγές σημείωναν πως δεν αναμένουν οτιδήποτε το συνταρακτικό από την επίσκεψη αυτή και επειδή δεν θέλουν να παίξουν το επικοινωνιακό παιχνίδι της Άγκυρας, θα διατηρήσουν χαμηλούς τόνους, περιγράφοντας με αυτό τον τρόπο και τις προσδοκίες από την παρουσία Νταβούτογλου στην Αθήνα.

Εκ των πραγμάτων, ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί είναι αυτό των επισκέψεων των δυο διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα. Η Τουρκία θεωρεί πως η Ελλάδα δεν συμφωνεί με τις χιαστί συναντήσεις, αν και είχε συναινέσει αρχικά. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση αυτό που υποδεικνύει είναι πως οι επαφές αυτές, η μετάβαση δηλαδή του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα και του Οσμάν Ερτούγ στην Αθήνα, θα γίνουν μετά την έναρξη των συνομιλιών. Σημειώνεται συναφώς ότι τον Οσμάν Ερτούγ θα δέχεται στην Αθήνα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Αν. Μητσιάλης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: