Πρόταση Dijsselbloem για τραπεζική ένωση




Την κατάτμηση και την  επαναδιαμόρφωση του ευρωπαϊκού σχεδίου για την τραπεζική ένωση και την απομόνωση  των σχεδίων για ενιαίο φορέα επίλυσης των τραπεζικών προβλημάτων επί των οποίων  υπάρχουν διαφωνίες, πρότεινε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

Την ίδια στιγμή οι  Γερμανοί διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις, καθιστώντας αδύνατη την ολοκλήρωση της  συμφωνίας το τρέχον έτος. Η πρότασή του είναι ασυνήθιστη.

Σε ανταπόκριση του, ο  Alex Barker σχολιάζει για τους  FINANCIAL TIMES ότι μια  επανεξέταση θα εφησυχάσει τους Γερμανούς και ίσως να επιταχύνει την  πραγματοποίηση συμφωνίας, όσον αφορά λιγότερο αμφισβητούμενες μεταρρυθμίσεις,  όπως η απόδοση δικαιοδοσίας στην Επιτροπή να αποφασίζει πότε και πως θα κλείσουν  οι προβληματικές τράπεζες («Eurogroup Chief Seeks to Break Impasse on Banking Union»).

Διπλωμάτες  εκτιμούν πως οι διεργασίες για ένα ενιαίο ταμείο θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε  περίοδο δεκαετίας, προκειμένου το κόστος για τις αποτυχημένες τράπεζες να  επιβαρύνει εθνικούς φορείς κατά το πρώτο στάδιο της μετάβασης.

Ο Jeroen Dijsselbloem παραδέχτηκε  ότι δεν συμφωνούν όλοι οι Ευρωπαίοι με την πρόταση, συνεπώς ορισμένοι διπλωμάτες  παραμένουν απαισιόδοξοι ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών την επόμενη Τρίτη.

Γίνονται προετοιμασίες για κατ’ επείγουσα συνάντηση στις 18 Δεκεμβρίου, καθώς η  σοβαρή διαφωνία αφορά στο άρθρο 114, την απόφαση δηλαδή για τον φορέα επίλυσης  και το ταμείο του, με βάση την νομοθεσία για την εναρμόνιση της αγοράς, μέσω  πλειοψηφίας.

Ο Wolfgang Schäuble πιέζει για χρήση του  άρθρου 352 ως νομικής βάσης (ομοφωνία), το οποίο ωστόσο απαιτεί την παραχώρηση βέτο στα κράτη-μέλη και την ψήφο των εθνικών Κοινοβουλίων.

http://www.ft.com/cms/s/0/db8c69a4-5dd3-11e3-8fca-00144feabdc0.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: