Προτροπές Ευρωπαίων πολιτικών για την ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης




Βετεράνοι Ευρωπαίοι πολιτικοί προτρέπουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να μην ασκήσει μεγάλες πιέσεις, δημόσια, για τη βελτίωση του σχεδίου διάσωσης, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, επισημαίνουν οι James G. Neuger και Jonathan Stearns σε ανταπόκρισή τους από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG με τίτλο «Samaras at Helm of Europe Advised Against Aid Push».

Όπως αναφέρεται στην ανταπόκριση, ο Αντώνης Σαμαράς έχει δύο στόχους για την άσκηση της Προεδρίας της ΕΕ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, να πετύχει την απομείωση του ελληνικού χρέους και κατά συνέπεια την παραμονή της κυβέρνησής του στην εξουσία. Σύμφωνα ωστόσο με την Lucinda Creighton, Υπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων της Ιρλανδίας κατά την Ιρλανδική Προεδρία της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2013, ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχει αυτό ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι να λειτουργήσει ως έντιμος διαπραγματευτής στην άσκηση της πολιτικής της ΕΕ και όχι με την επιβολή της ελληνικής εθνικής ατζέντας.

«Όταν έρχεσαι με προτεταμένα τα όπλα, μιλώντας απλά για τις εθνικές προτεραιότητες, τότε δεν πρόκειται να οικοδομήσεις μια συμμαχία στήριξης» δήλωσε σε τηλεφωνική της συνέντευξη από το Δουβλίνο η Lucinda Creighton προσθέτοντας ότι «η ΕΕ μια πολύ ευαίσθητη πράξη εξισορρόπησης, διπλωματίας και λεπτότητας».

Η Ιρλανδία, κατά τη διάρκεια της Προεδρία της, συνέβαλε στην επίτευξη συμφωνίας για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ αυτή την εβδομάδα κατέστη η πρώτη από πέντε χώρες που εξέρχεται από τα σχέδια διάσωσης, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως success story διαχείρισης κρίσης από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Το αντίθετο παράδειγμα ήταν πέρυσι η Κύπρος. Ο τότε Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, χρησιμοποίησε την Προεδρία της ΕΕ  για να καθυστερήσει την Ημέρα της Κρίσης για το κυπριακό χρέος και τις προβληματικές τράπεζες, αφήνοντας στον διάδοχό του τις επικρίσεις για το σχέδιο διάσωσης.

Το κράτος που ασκεί την Προεδρία της ΕΕ φιλοξενεί υπουργικές συνόδους και ηγείται διαπραγματεύσεων σε διάφορους τομείς από τις ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών έως τις αγροτικές επιδοτήσεις, από τα ωράρια των φορτηγατζήδων έως τα όρια μόλυνσης των οχημάτων. Η επίτευξη τελικής συμφωνίας για τους κανόνες εξυγίανσης των τραπεζών αναμένεται να είναι μία από τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας.

«Υπάρχει πάντα ο πειρασμός να προωθήσεις την δική σου πολιτική» επισημαίνει σε συνέντευξή του ο Λιθουανός ΥΠΕΞ, Linas Linkevicius συμπληρώνοντας ότι «δεν εκθέσαμε τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά προσπαθήσαμε να είμαστε πράγματι έντιμοι διαπραγματευτές».

“ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΗ” ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Για να είναι σε αρμονία με την πολιτική λιτότητας της ΕΕ, η Ελλάδα σχεδιάζει μια «σπαρτιάτικη» Προεδρία, με προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ για την φιλοξενία των συνόδων και των πολιτιστικών εκδηλώσεων, στο ίδιο επίπεδο με την Ιρλανδία που διέθεσε 51 εκ. ευρώ. Κατά την Ελληνική Προεδρία του 2003 οι φιλοξενούμενοι Αξιωματούχοι ταξίδεψαν σε όλη τη χώρα και τα νησιά, ενώ αυτή τη φορά όλες οι σύνοδοι θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα.

«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια μη δαπανηρή, αλλά αποτελεσματική Προεδρία» δήλωσε χθες προς τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Έλληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Δημήτρης Κούρκουλας, προσθέτοντας ότι «λαμβάνουμε πλήρως υπόψη μας την δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση».

Οι κύριες αρμοδιότητες της Προεδρίας έχουν αλλάξει από την προηγούμενη Ελληνική Προεδρία, καθώς η διακυβέρνηση της Ευρωζώνης και η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ έχουν πλέον περάσει σε μόνιμη εκπροσώπηση, ενώ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ηγείται ο Πρόεδρος της ΕΕ, Herman Van Rompuy. Αυτό που απομένει στον κ. Σαμαρά και στην κυβέρνησή του είναι να χρησιμοποιήσει τους έξι μήνες ως βιτρίνα για να καταδείξει ότι η Ελλάδα, αφού έλαβε συνολικά βοήθεια ύψους 240 δις ευρώ και απείλησε με κατάρρευση την Ευρωζώνη, έχει ξεπεράσει τον οικονομικό κάβο.

Και στα δύο μέτωπα η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Η ανεργία βρίσκεται στο 27,4%, ενώ η οικονομία, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, αναμένεται να πετύχει ανάκαμψη μόλις 0,6%, το 2014, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αποτελεί επίσης ερώτημα εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει ποτέ ολόκληρο το χρέος της, που εκτιμάται στο 176% σε σχέση με το ΑΕΠ και το οποίο κατέχουν κυρίως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - LAGARDE

Στο πολιτικό πεδίο, ο κ. Σαμαράς προεδρεύει μια δικομματικής κυβερνητικής συμμαχίας η οποία στηρίζεται από μια πλειοψηφία τεσσάρων εδρών στο Κοινοβούλιο, ενώ δέχεται τα διαρκή πυρρά της αντιπολίτευσης, που απορρίπτει τις δημοσιονομικές περικοπές που απαιτούν οι πιστωτές της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να χρησιμοποιήσει αυτή την αδυναμία ως ισχυρό χαρτί, πιέζοντας ηγέτες, όπως την Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, για την χαλάρωση της λιτότητας, ώστε να παραμείνει ανέπαφη η κυβέρνηση και να αποτραπεί η κατάληψη της εξουσίας από τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις.

Από την ανάληψη της εξουσίας, στα μέσα του 2012, ο κ. Σαμαράς πέτυχε διάφορες παραχωρήσεις εκ μέρους της ΕΕ, σε θέματα όπως το μέγεθος της μείωσης θέσεων στον δημόσιο τομέα και του χρόνου υλοποίησης του μέτρου. Οι πρόσφατες συνεχείς διαπραγματεύσεις με την Τρόικα οδήγησαν στην συρρίκνωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Ο κ. Σαμαράς οδεύει προς την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ, έχοντας επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, που αποτελούσε μέρος των προϋποθέσεων, που είχαν τεθεί τον Νοέμβριο του 2012, για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους. Η ΕΕ δεν αναμένεται να επικυρώσει τα ελληνικά στοιχεία έως τον Απρίλιο ή τις αρχές Μαΐου, καθιστώντας δύσκολη για τον κ. Σαμαρά μια έγκαιρη κεφαλαιοποίηση της απομείωσης του χρέους πριν από τις ευρωεκλογές.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο σημαντικότερος κίνδυνος για τον Πρωθυπουργό προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσελκύει τους δυσαρεστημένους από τα σχέδια διάσωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας, προσβλέπει στις ευρωεκλογές για να εκθέσει την έλλειψη δημοφιλίας του κ. Σαμαρά και για να εξαναγκάσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις με 22%, έναντι 20,8% για τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με έρευνα της MRB που πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου για τον Real.gr.Υπό αυτή την έννοια η Ελλάδα βρίσκεται σε αρμονία με την ευρωπαϊκή κυρίαρχη τάση, καθώς αναμένεται να ενισχυθούν σε όλη την ήπειρο τα κόμματα διαμαρτυρίας.

Η πολιτικολογία του Ευρωκοινοβουλίου, η υφεσιακή οικονομία, και η ακατάπαυστη πίεση από τους δανειστές για επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις αυξάνουν τις πιθανότητες για ένα «πολιτικό ατύχημα», δήλωσε ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, διευθυντής σπουδών στο European Policy Centre, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια ρευστή πολιτική κατάσταση και γι’ αυτό το λόγο ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιεί κάθε δυνατότητα για να καταδείξει ότι αποτελεί το πρόσωπο που απολαμβάνει ένα ορισμένο επίπεδο εμπιστοσύνης από τους Ευρωπαίους ομολόγους του και έχει πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας στην Ευρώπη».

http://www.bloomberg.com/news/2013-12-18/samaras-at-helm-of-europe-advised-against-aid-push.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: