Ο ρόλος της Τουρκίας στο νέο πλαίσιο των σχέσεων της Δύσης με το Ιράν




Στον καθοριστικό ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η Τουρκία στο νέο πλαίσιο των σχέσεων της Δύσης με το Ιράν, μετά την ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης αναφέρεται ο Valir Nasr, κοσμήτορας στο Johns Hopkins School of Advanced International Studies, σε άρθρο γνώμης στους NEW YORK TIMES με τίτλο «Iran, Turkey’s New Ally?».

Όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος την ώρα που εντείνεται η εσωτερική κρίση στην Τουρκία, ο μόνος τρόπος για να ανακτήσει την ισχύ του ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους, είναι να αποκτήσει η Άγκυρα εκ νέου έναν κεντρικό ρόλο στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής. Έναν ρόλο που είχε απολέσει ωστόσο το τελευταίο διάστημα λόγω της συριακής κρίσης και κυρίως λόγω της στήριξης που παρείχε στη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο, που οδήγησαν στη ρήξη με την Σαουδική Αραβία και τη νέα κυβέρνηση στο Κάιρο.

Οι σχέσεις επίσης της Τουρκίας με το Ισραήλ παραμένουν προβληματικές, μετά το επεισόδιο με τον στολίσκο στη Γάζα, το 2010, ενώ οι ΗΠΑ, λόγω της μείωσης της επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή έπαψαν να συνεργάζονται με την Άγκυρα για την διαχείριση των θεμάτων στη Μέση Ανατολή. Αντίθετα η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στον αραβικό κόσμο θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν και την ίδια την Τουρκία.

Η ενδιάμεση συμφωνία ωστόσο των ΗΠΑ με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα προσφέρει μια ευκαιρία στην Τουρκία να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ του Ιράν και της Δύσης, παρέχοντας μια πύλη εξόδου προς την Τεχεράνη, την ώρα που αναδύεται από την απομόνωσή της. Η συνεργασία με το Ιράν είναι κρίσιμη λόγω της επιρροής της Τεχεράνης στο Ιράκ, όπου εκκρεμούν κρίσιμες συμφωνίες με την Τουρκία για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όπως και στη Συρία, όπου η Τουρκία επιθυμεί τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου καθώς αποσταθεροποιεί τα σύνορά της.

Οι οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν εκτιμώνται στα 20 δις δολάρια, ενώ, όπως αποκάλυψαν οι πρόσφατες έρευνες κατά της διαφθοράς, μπορεί να είναι πολύ υψηλότερες, καθώς Τούρκοι αξιωματούχοι και η κρατική Halkbank βοηθούσαν τις ιρανικές επιχειρήσεις να παρακάμπτουν τις διεθνείς κυρώσεις.

Λόγω της μείωσης της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή και της αντίθεσης του Ισραήλ και των μοναρχιών του Περσικού Κόλπου προς το Ιράν, η Τουρκία θα μπορούσε θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο, λόγω των δεσμών της με το Ιράν. Μια νέα εταιρική σχέση Τουρκίας-Ιράν θα μπορούσε να είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για τη Δύση. Οι οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εμπορική ανάπτυξη του Ιράν και να σταθεροποιήσουν κατ’ επέκταση την πολιτική θέση των μετριοπαθών στην Τεχεράνη.

http://www.nytimes.com/2013/12/30/opinion/nasr-iran-turkeys-new-ally.html?_r=0

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: