Ο Ομπάμα προειδοποιεί τους ηγέτες του Ν. Σουδάν




Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε από τη Χαβάη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν περαιτέρω μέτρα «εάν είναι αναγκαίο» μετά την επίθεση που δέχτηκαν αμερικανοί στρατιώτες στο Νότιο Σουδάν. Αποκάλυψε ότι 46 αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

«Για την ασφάλεια των πολιτών εξ αιτίας της κατάστασης στο Νότιο Σουδάν ώστε να εξασφαλιστεί, το προσωπικό συμπεριλαμβανομένης της πρεσβεία μας», ανέφερε ο Ομπάμα σε επιστολή του προς το Κογκρέσο, προσθέτοντας ότι ζητά την στήριξη του αμερικανικού σώματος στο συγκεκριμένο θέμα. Η πιο νέα σε σύσταση χώρα στον κόσμο σπαράσσεται από εσωτερικές συγκρούσεις ευρείας μορφής και τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν το Σάββατο από πυρά αγνώστων κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης Μπορ.

Ήταν μέρος μιας ομάδας ” περίπου 46 ” στρατιωτών που έφτασαν για να βοηθήσουν στην εκκένωση τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στο Νότιο Σουδάν ενώ η χώρα απειλείται με εμφύλιο πόλεμο, δήλωσε ο πρόεδρος. Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι οι αμερικανοί πολίτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από την πόλη Μπορ και μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα.

 

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Οι Αμερικανοί πολίτες απομακρύνθηκαν χθες με ασφάλεια από την πόλη Μπορ και μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς εντείνονται οι φόβοι για έναν γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο στην αφρικανική αυτή χώρα.

“Σήμερα το πρωί, οι ΗΠΑ -σε συντονισμό με τον ΟΗΕ και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν– απομάκρυναν με ασφάλεια τους Αμερικανούς πολίτες από την Μπορ, στο Νότιο Σουδάν. Οι Αμερικανοί πολίτες και οι πολίτες συμμαχικών μας εθνών μεταφέρθηκαν από την Μπορ στην Τζούμπα με ελικόπτερα του ΟΗΕ και των ΗΠΑ”, διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν διευκρίνισε πόσοι Αμερικανοί μεταφέρθηκαν σήμερα στην Τζούμπα. 

Ωστόσο το υπουργείο σημείωσε ότι συνολικά περίπου 380 Αμερικανοί αξιωματούχοι και πολίτες έχουν απομακρυνθεί από το Νότιο Σουδάν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε επίσης ότι περίπου 300 πολίτες άλλων χωρών μεταφέρθηκαν στο Ναϊρόμπι της Κένυας και σε άλλες τοποθεσίες εκτός του Νοτίου Σουδάν με τέσσερις ναυλωμένες πτήσεις και πέντε στρατιωτικά αεροσκάφη.

“Η αμερικανική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών στο Νότιο Σουδάν”, αναφέρει στην ανακοίνωση η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Ψάκι.

Στην ανακοίνωση αυτή επισημαίνεται εξάλλου ότι οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ έλαβαν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι εμπόλεμες πλευρές γνωρίζουν πως οι πτήσεις για την απομάκρυνση πολιτών εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ανθρωπιστικής αποστολής.

Το Σάββατο τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν δέχθηκαν πυρά τα αεροσκάφη με τα οποία προσέγγιζαν το αεροδρόμιο της Μπορ για να πραγματοποιήσουν μια επιχείρηση απομάκρυνσης Αμερικανών από την πόλη αυτή.

ΠΗΓΗ: Ανακοίνωση Λευκού Οίκου, AFP, REUTERS, ANA-MPA – PHOTO Pool via Getty Images

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: